Челници Града посјетили митрополита дабробосанског Хризостома: Наставити његовати мултикултуралност Сарајева

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака, замјеници Милан Тривић и Ивица Шарић, те вијећник Градског вијећа Миро Лазовић, посјетили су данас митрополита дабробосанског Хризостома.

Делегација Града је са уваженим митрополитом у Саборној цркви у Сарајеву разговарала о нетом протеклом обиљежавању православног Божића те о унапрјеђењу односа између градске администрације и ове вјерске заједнице.

 

Скака је искористио прилику те још једном пожелио митрополиту Хризостому сретне празнике са надом да ће их он и православни вјерници и убудуће дочекивати у миру, здрављу и благостању.

Митрополит Хризостом захвалио се челницима Града на посјети, истичући да је заједнички интерес очување и његовање мултиетничког и мултирелигијског карактера Сарајева. Током састанка је поручено да ће Град Сарајево у том смислу наставити пружати подршку таквом заједничком настојању те самој дабробосанској митрополији.

 

Сарајево спремно учествовати у пројекту дигиталног повезивања са 12 градова у Великој Британији

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака разговарао је данас са Ларисом Халиловић, директорицом „Бритиш Кансила“, међународне организације за културне односе и образовну сарадњу те њеном сарадницом Амилом Лагумџија о пројектима дигиталног повезивања Сарајева са градовима у Великој Британији.

Наиме, главни град Босне и Херцеговине налази се међу 12 номинованих из регије за учешће у програму „Дигитални градови“, а који ће бити покренут у новој фази тзв. Берлинског процеса посвећеног западном Балкану који је отворен 2014. године.

Скака је представнице британске организације упознао са жељом Града Сарајева да активно учествује у пројектима који доприносе дигитализацији и развијању примјене информационих технологија. Према усвојеном документу Политике града Сарајева за мандатни период 2016.-2020. успостављање Сарајева као „паметног града“ један је од кључних приоритета.

Како је планирано, пројекaт који финансира влада Велике Британије, повезаће 12 градова те државе са 12 градова из регије са фокусом на иновације у креативним индустријама и технологијама у образовању. Циљ је допринијети јачању развоја дигиталне индустрије, политика, стратегије те сарадње између градских управа и лидера.