Одржана јавна расправа на тему “Сарајево, паметни град”

      Održana-javna-rasprava-na-temu-“Sarajevo-pametni-grad”

У управи Града Сарајева јучер је одржана јавна расправа на тему “Сарајево, паметни град”, на којој су учествовали представници ИЦТ компанија, јавних предузећа, старт-уп компанија, невладиних организација, Универзитета у Сарајеву и групе грађана. Модератор јавне расправе био је Тарик Јажић, члан Комисије за информатику и телематику Градског вијећа Града Сарајева и предлагач Изазова бр. 10 – Сарајево, паметни град.

Како би концепт паметног града заживио у пракси и био кориштен као информацијска структура за побољшање квалитета градског живота, Град Сарајево је одлучио да у наредном периоду предузме конкретне активности у том циљу. Недавно усвојене Политике Града Сарајева за мандатни период 2016. – 2020. подразумијевају приоритет израде стратегија дјеловања за десет изазова, а десети изазов је „Сарајево, паметни град“.

На јучер одржаној расправи учесницима је представљен план Градске управе и конкретни кораци које ће Градска управа подузети у наредном периоду. Према том плану, до априла 2018. године Град Сарајево ће аплицирати на фонд Европске Уније Хоризон2020: „Smart Cities and Communities“ са конкретним пројектним рјешењем за неке од проблема из домена саобраћаја и заштите животне средине, као и приступити изради стратегије „Сарајево, паметни град“ која ће бити водиља да Сарајево најкасније до 2026. године постане још један од европских паметних градова и први паметни град на простору Босне и Херцеговине.

Истим поводом, градоначелник Сарајева Абдулах Скака, службено борави у Лондону гдје учествује на састанку 12 градских управа држава Западног Балкана и 12 градова широм Велике Британије, у оквиру пројекта „Повезивање градова Велике Британије и Западног Балкана кроз дигиталну технологију – дигитални градови“. Фокус ове иницијативе подразумијева иновације у креативним индустријама у циљу да се допринесе развоју дигиталне технологије на Западном Балкану.