Održana javna rasprava na temu “Sarajevo, pametni grad”

      Održana-javna-rasprava-na-temu-“Sarajevo-pametni-grad”

U upravi Grada Sarajeva jučer je održana javna rasprava na temu “Sarajevo, pametni grad”, na kojoj su sudjelovali predstavnici ICT kompanija, javnih poduzeća, start-up kompanija, nevladinih organizacija, Sveučilišta u Sarajevu i grupe građana. Moderator javne rasprave bio je Tarik Jažić, član Povjerenstva za informatiku i telematiku Gradskog vijeća Grada Sarajeva i predlagatelj Izazova br. 10 – Sarajevo, pametni grad.

Kako bi nacrt pametnog grada zaživio u praksi i bio korišten kao informacijska struktura za poboljšanje kvaliteta gradskog života, Grad Sarajevo je odlučio da u narednom razdoblju poduzme konkretne aktivnosti u tom cilju. Nedavno usvojene Politike Grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016. – 2020. podrazumijevaju prioritet izrade strategija djelovanja za deset izazova, a deseti izazov je „Sarajevo, pametni grad“.

Na jučer održanoj raspravi sudionicima je predstavljen plan Gradske uprave i konkretni koraci koje će Gradska uprava poduzeti u narednom razdoblju. Prema tom planu, do travnja 2018. godine Grad Sarajevo će aplicirati na fond Europske Unije Horizon2020: „Smart Cities and Communities“ s konkretnim projektnim rješenjem za neke od problema iz domena prometa i zaštite životne sredine, kao i pristupiti izradi strategije „Sarajevo, pametni grad“ koja će biti vodilja da Sarajevo najkasnije do 2026. godine postane još jedan od europskih pametnih gradova i prvi pametni grad na prostoru Bosne i Hercegovine.

Istim povodom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, službeno boravi u Londonu gdje sudjeluje na sastanku 12 gradskih uprava država Zapadnog Balkana i 12 gradova širom Velike Britanije, u okviru projekta „Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju – digitalni gradovi“. Fokus ove inicijative podrazumijeva inovacije u kreativnim industrijama s ciljem da se doprinese razvoju digitalne tehnologije na Zapadnom Balkanu.

 

Uspješno obavljena prva testna vožnja Trebevićke žičare (Foto)

      Uspješno-obavljena-prva-testna-vožnja-Trebevičke-žičare

Prva testna vožnja gondola Trebevičke žičare uspješno je realizirana jutros s gornje stanice na Vidikovcu. Ovo je početak procesa testiranja jednog od najvažnijih poslijeratnih infrastrukturnih projekata u Sarajevu, a trajat će sve do finalizacije projekta i dobijanja upotrebne dozvole.

Prva gondola, simbolično obojena u državne zastave, spuštena je u nazočnosti gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i predstavnika kompanije Leitner koja je isporučitelj Žičare, uspješno je prošla polovicu trase.

Ukupno tri godole uz budno oko montera i tehničara su se, zajedno sa servisnim vozilom spustile prema gradu vraćajući u stvarnost najljepše slike nekadašnjeg simbola grada na Miljacki.

–             Ovo je veliki dan za Sarajevo. Za mene osobno, koji sam odrastao pored Žičare i vrlo emotivan trenutak u kojem vidimo svrhu i rezultat našeg rada i djelovanja. Zahvalan sam svima koji vrijedno rade i u teškim vremenskim uvjetima i vikendom da bi radovi išli planiranom dinamikom. Još je dosta posla pred nama i mnogo projekata – rekao je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik je naglasio da će sve biti spremno za 6. travanj – Dan grada kada će žičara biti puštena u funkciju i vraćena Sarajevu i građanima nakon više od dva desetljeća.

Predstavnici izvođača radova su izrazili zadovoljstvo prvim testiranjem gondola bez putnika, te naglasili da će proces biti nastavljen narednih tjedana. Usporedno s time nastavljaju se intenzivni građevinski i zanatski radovi na gornjoj i donjoj stanici. Ukupna vrijednost projekta je oko 20 miliona maraka, a procjenjuje se da će Trebevićku žičaru koristiti više od 500.000 putnika godišnje. Pogledajte galeriju

Grad Sarajevo će sa Studentskim parlamentom i najboljim studentima raditi na osiguravanju boljih uvjeta za školovanje i rad mladih u BiH

      Grad-Sarajevo-će-sa-Studentskim-parlamentom

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u ime Grada Sarajeva potpisao je danas sa Studentskim parlamentom Sveučilišta u Sarajevu i dobitnicima Zlatne značke Sveučilišta u Sarajevu Zajedničku izjavu kojom se obvezuju punim kapacitetom raditi na poboljšanju uvjeta za obrazovanje, rad i ostanak mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Grad Sarajevo će sa ovim institucijama, kako se navodi u dokumentu koji je danas svečano potpisan u Vijećnici, zajednički raditi na kreiranju boljeg i ugodnijeg ambijenta za život mladih, ulaganju u školovanje i stimuliranju znanosti i znanstveno-istraživačkog rada.

Iskazujemo zajedničko opredjeljenje da ćemo raditi i na razvoju društva znanja i jednakih prilika, boljem ekonomskom okruženju za zapošljavanje, izgradnju i promociju Sarajeva kao sveučilišnog, obrazovnog, kulturnog, turističkog i sportskog centra te nagrađivanju izvrsnosti i uspjeha mladih“ –  navodi se, između ostalog, u Zajedničkoj izjavi.

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Sveučilišta u Sarajevu nakon potpisivanja istaknuo je da je riječ o povijesno važnom činu.

„Ovo je prvi put da jedan zvaničnik na ovako formalan način prihvata obvezu da će zajedno s mladima, s najboljim studentima i Studentskim parlamentom djelovati i činiti sve da se zaustavi odlazak mladih iz države. Mi smo počašćeni da vidimo spremnost na ovakvu suradnju kojoj je cilj da pokaže mladima kako ovaj grad i država imaju svjetlu budućnost“,  rekao je Serdarević posebno naglašavaju simboliku potpisivanja ovog sporazuma u Vijećnici.

Gradonačelnik Skaka je tim povodom poručio da ga izjava dodatno obvezuje da sve potencijale Grada i gradonačelnika aktivira u punom kapacitetu za stvaranje poticajnog ambijenta za život, obrazovanje i rad svih mladih ljudi.

Učinit ćemo sve što je u našoj moći i da se mladi koji se obrazuju širom svijeta vrate u BiH i sa svojim znanjem pronađu mjesto i doprinesu razvoju države. Mi smo svjesni odgovornosti koju smo preuzeli, ali borba za napredak i razvoj grada i države nema alternativu“ – istaknuo je Skaka.

Izaslanstvo kineskog grada Tianjina u posjeti Sarajevu: Pobratimske odnose njegovati i unaprijediti ih na obostranu korist

Izaslanstvo Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom ugostilo je danas visoko izaslanstvo Grada Tianjina, pobratimskog grada u Kini koju je predvodio Zhao Haishan, zamjenik gradonačelnika. Sastanku je nazočila i veleposlanica NR Kine u BiH Cheng Bo.

Više od 30 godina Sarajevo njeguje pobratimske odnose s ovim kineskim gradom.

Gradonačelnik Skaka je, između ostalog, istaknuo veoma dobru suradnju koju Grad Sarajevo ima s Veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Sarajevu.

– Naše države, narodi i gradovi su prijateljski, a posljednjih godina suradnja se ostvaruje u različitim područjima, posebno u znanosti, obrazovanju i razvoju modernih tehnologija. Uvjereni smo da se ta komunikacija i suradnja može unaprijediti i konkretizirati na obostranu korist – rekao je Skaka.

On je naglasio da će u fokusu buduće kooperacije biti područje turizma, kulture i obrazovanja. Također, razgovarano je i potrebi boljeg transportnog povezivanja i uspostavi izravnih avionskih letova, te o viznim olakšicama.

Gosti su ponudili Gradu Sarajevu učešće na velikom međunarodnom događaju, po uzoru na Svjetski ekonomski forum u Davosu koji će ove godini biti organiziran u Tianjinu, krajem lipnja.

Uz to, upućen je poziv Sarajevu da sudjeluje na Međunarodnom sajmu turizma u Tianjinu koji se održava krajem rujna ove godine. U kineskom veleposlanstvu su bili i predstavnici institucija Grada Tianjina mjerodavnih za vanjske poslove, trgovinu i sport.

Gradonačelnik Skaka sa zamjenicima primio u posjetu Gorana Bregovića: Potpora promociji Sarajeva u svijetu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Ivicom Šarićem i Milanom Trivićem primio je danas u sarajevskoj Vijećnici Gorana Bregovića, kompozitora i jednog od najpoznatijih umjetnika iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Skaka je gosta informirao o brojnim aktivnostima i projektima Gradske uprave, poput izgradnje Trebevićke žičare koja se privodi kraju, a koje će Sarajevu vratiti stari i dati novi sjaj.

Svjetski poznati kompozitor i umjetnik je tijekom razgovora podržao i promotivne aktivnosti koje Grad Sarajevo poduzima s namjerom da pomogne razvoju turizma i ekonomije u glavnom gradu i cijeloj državi.

“Grad Sarajevo izuzetno cijeni i poštuje sve naše sugrađane koji su svoj uspjeh izgradili i izvan granica države. Njima smo zahvalni što ime Sarajeva nose s ponosom i doprinose promociji pozitivne slike grada”, rekao je Skaka.

Bregović je  obećao da će podržati aktivnosti koje imaju za cilj promovirati Sarajevo kao regionalni turistički i ekonomski centar.

 

Gradonačelnik Abdulah Skaka primio izaslanstvo Udruge ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas izaslanstvo Udruge ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu s predsjednikom Mensurom ef. Pašalićem.

Gosti su upoznali gradonačelnika s aktivnostima ove cijenjene udruge, te s planovima za održavanjem XX jubilarnih susreta imama i uposlenika IZ u BiH koji će ove godine biti održani u Sarajevu.

Udruženje ilmijje, kako je naveo ef. Pašalić, svake godine organizira ovu edukativno-kulturno-sportsku manifestaciju.

Gradonačelnik Skaka im je odao priznanje, izražavajući poštovanje prema ulozi i značaju imama i njihove udruge za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i cjelini. Također, Skaka je rekao da će Grad Sarajevo u okviru svojih mogućnosti nastaviti podržavati sve manifestacije od općeg značaja.

“Sarajevo stoljećima njeguje veoma živ vjerski život i jedinstvenu multikulturalnost i multikonfesionalnost. Naša generacija je obvezna te tekovine održavati i unaprijediti. Stoga sam uvjeren da i našu suradnju s Udrugom ilmijje možemo poboljšati”, istaknuo je Skaka.

U izaslanstvu Udruge ilmijje su bili i Nesib ef. Hadžić, potpredsjednik i Amir Zimić, tajnik Udruge.

 

Gradonačelnik Abdulah Skaka razgovarao s veleposlanikom Velike Britanije Edwardom Fergusonom

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas s Edwardom Fergusonom, britanskim veleposlanikom u BiH, a glavna tema sastanka bio je projekt “Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju – digitalni gradovi”, koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga „British Council“.

Naime, krajem siječnja u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta s naglaskom na povezivanju gradova, suradnju  i razmjenu iskustva upodručju digitalnih tehnologija. Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije s 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu. Gradonačelnik Skaka je informirao veleposlanika o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekt Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Veleposlanik Ferguson istakao je da Veleposlanstvo Velike Britanije započinje projekt čiji je cilj potpora razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom izravnog leta između Londona i Sarajeva s ciljem unaprjeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača suradnju i partnerske odnose isključivo s glavnim gradovima kako u Europi, tako i u svijetu, sugovornici su se složili da će u narednom razdoblju biti poduzete konkretne aktivnosti s ciljem jačanja veza i suradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.

Čelnici Grada posjetili mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma: Nastaviti njegovati multikulturalnost Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenici Milan Trivić i Ivica Šarić, te vijećnik Gradskog vijeća Miro Lazović, posjetili su danas mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Izaslanstvo Grada je s uvaženim mitropolitom u Sabornoj crkvi u Sarajevu razgovaralo o netom proteklom obilježavanju pravoslavnog Božića te o unaprjeđenju odnosa između gradske administracije i ove vjerske zajednice.

Skaka je iskoristio priliku te još jednom poželio mitropolitu Hrizostomu sretne blagdane s nadom da će ih on i pravoslavni vjernici i ubuduće dočekivati u miru, zdravlju i blagostanju.

Mitropolit Hrizostom zahvalio se čelnicima Grada na posjeti, ističući da je zajednički interes očuvanje i njegovanje multietničkog i multireligijskog karaktera Sarajeva. Tijekom sastanka je poručeno da će Grad Sarajevo u tom smislu nastaviti pružati potporu takvom zajedničkom nastojanju te samoj dabrobosanskoj mitropoliji.

Sarajevo spremno sudjelovati u projektu digitalnog povezivanja s 12 gradova u Velikoj Britaniji

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas s Larisom Halilović, direktoricom „British Council“, međunarodne organizacije za kulturne odnose i obrazovnu suradnju te njenom suradnicom Amilom Lagumdžija o projektima digitalnog povezivanja Sarajeva s gradovima u Velikoj Britaniji.

Naime, glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu „Digitalni gradovi“, a koji će biti pokrenut u novoj fazi tzv. Berlinskog procesa posvećenog zapadnom Balkanu koji je otvoren 2014. godine.

Skaka je predstavnice britanske organizacije upoznao sa željom Grada Sarajeva da aktivno sudjeluje u projektima koji doprinose digitalizaciji i razvijanju primjene informacijskih tehnologija. Prema usvojenom dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020. uspostavljanje Sarajeva kao „pametnog grada“ jedan je od ključnih prioriteta.

Kako je planirano, projekt koji financira vlada Velike Britanije, povezati će 12 gradova te države s 12 gradova iz regije s fokusom na inovacije u kreativnim industrijama i tehnologijama u obrazovanju. Cilj je doprinijeti jačanju razvoja digitalne industrije, politika, strategije te suradnje između gradskih uprava i lidera.

 

Gradonačelnik Sarajeva uputio božićnu čestitku mitropolitu dabrobosanskom

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je čestitku mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu povodom pravoslavnog Božića.

U ime Grada Sarajeva i u svoje osobno ime želim Vama i svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini uputiti iskrene čestitke povodom nastupajućeg velikog pravoslavnog blagdana Božića sa željom da ga provedete u sreći, zdravlju i blagostanju.

Skaka je izrazio uvjerenje da će i ovaj blagdan biti znak i putokaz vjernicima, svim narodima i građanima BiH da svoj duhovni potencijal usmjere ka širenju vjere u bolju i svjetliju budućnost, dobrotu, pravičnost i solidarnost čovjeka prema čovjeku, navedeno je u čestitki.