Одржана јавна расправа на тему “Сарајево, паметни град”

      Održana-javna-rasprava-na-temu-“Sarajevo-pametni-grad”

У управи Града Сарајева јучер је одржана јавна расправа на тему “Сарајево, паметни град”, на којој су учествовали представници ИЦТ компанија, јавних предузећа, старт-уп компанија, невладиних организација, Универзитета у Сарајеву и групе грађана. Модератор јавне расправе био је Тарик Јажић, члан Комисије за информатику и телематику Градског вијећа Града Сарајева и предлагач Изазова бр. 10 – Сарајево, паметни град.

Како би концепт паметног града заживио у пракси и био кориштен као информацијска структура за побољшање квалитета градског живота, Град Сарајево је одлучио да у наредном периоду предузме конкретне активности у том циљу. Недавно усвојене Политике Града Сарајева за мандатни период 2016. – 2020. подразумијевају приоритет израде стратегија дјеловања за десет изазова, а десети изазов је „Сарајево, паметни град“.

На јучер одржаној расправи учесницима је представљен план Градске управе и конкретни кораци које ће Градска управа подузети у наредном периоду. Према том плану, до априла 2018. године Град Сарајево ће аплицирати на фонд Европске Уније Хоризон2020: „Smart Cities and Communities“ са конкретним пројектним рјешењем за неке од проблема из домена саобраћаја и заштите животне средине, као и приступити изради стратегије „Сарајево, паметни град“ која ће бити водиља да Сарајево најкасније до 2026. године постане још један од европских паметних градова и први паметни град на простору Босне и Херцеговине.

Истим поводом, градоначелник Сарајева Абдулах Скака, службено борави у Лондону гдје учествује на састанку 12 градских управа држава Западног Балкана и 12 градова широм Велике Британије, у оквиру пројекта „Повезивање градова Велике Британије и Западног Балкана кроз дигиталну технологију – дигитални градови“. Фокус ове иницијативе подразумијева иновације у креативним индустријама у циљу да се допринесе развоју дигиталне технологије на Западном Балкану.

 

 

Успјешно обављена прва тестна вожња Требевићке жичаре (Фото)

      Uspješno-obavljena-prva-testna-vožnja-Trebevičke-žičare

Прва тестна вожња гондола Требевићке жичаре успјешно је реализована јутрос са горње станице на Видиковцу. Ово је почетак процеса тестирања једног од најважнијих послијератних инфраструктурних пројеката у Сарајеву, а трајаће све до финализације пројекта и добијања употребне дозволе.

Прва гондола, симболично обојена у државне заставе, спуштена је у присуству градоначелника Сарајева Абдулаха Скаке и представника компаније Леитнер која је испоручилац Жичаре, успјешно је прошла половицу трасе.

 

Укупно три гондоле уз будно око монтера и техничара су се, заједно са сервисним возилом спустиле према граду враћајући у стварност најљепше слике некадашњег симбола града на Миљацки.

–             Ово је велики дан за Сарајево. За мене лично, који сам одрастао поред Жичаре и врло емотиван тренутак у којем видимо сврху и резултат нашег рада и дјеловања. Захвалан сам свима који вриједно раде и у тешким временским условима и викендом да би радови ишли планираном динамиком. Још је доста посла пред нама и много пројеката – рекао је тим поводом градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

Градоначелник је нагласио да ће све бити спремно за 6. април – Дан града када ће жичара бити пуштена у функцију и враћена Сарајеву и грађанима након више од двије деценије.

 

Представници извођача радова су изразили задовољство првим тестирањем гондола без путника, те нагласили да ће процес бити настављен наредних седмица. Упоредно са тиме настављају се интензивни грађевински и занатски радови на горњој и доњој станици. Укупна вриједност пројекта је око 20 милиона марака, а процјењује се да ће Требевићку жичару користити више од 500.000 путника годишње.

 

Град Сарајево ће са Студентским парламентом и најбољим студентима радити на обезбјеђењу бољих услова за школовање и рад младих у БиХ

      Grad-Sarajevo-će-sa-Studentskim-parlamentom

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака у име Града Сарајева потписао је данас са Студентским парламентом Универзитета у Сарајеву и добитницима Златне значке Универзитета у Сарајеву Заједничку изјаву којом се обавезују пуним капацитетом радити на побољшању услова, како се наводи у документу који је данас свечано потписан у Вијећници, заједнички радити на креирању бољег и угоднијег амбијента за живот младих, улагању у школовање и стимулирању науке и научно-истраживачког рада.

Исказујемо заједничко опредјељење да ћемо радити и на развоју друштва знања и једнаких шанси, бољем економском окружењу за запошљавање, изградњу и промоцију Сарајева као универзитетског, образовног, културног, туристичког и спортског центра те награђивању изврсности и успјеха младих“ –  наводи се, између осталог, у Заједничкој изјави.

Мерим Сердаревић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Сарајеву након потписивања истакнуо је да је ријеч о историјски важном чину.

 

„Ово је први пут да један званичник на овако формалан начин прихвата обавезу да ће заједно са младима, са најбољим студентима и Студентским парламентом дјеловати и чинити све да се заустави одлазак младих из државе. Ми смо почашћени да видимо спремност на овакву сарадњу којој је циљ да покаже младима како овај град и држава имају свјетлу будућност“,  рекао је Сердаревић посебно наглашавају симболику потписивања овог споразума у Вијећници.

Градоначелник Скака је тим поводом поручио да га изјава додатно обавезује да све потенцијале Града и градоначелника активира у пуном капацитету за стварање потицајног амбијента за живот, образовање и рад свих младих људи.

Учинит ћемо све што је у нашој моћи и да се млади који се образују широм свијета врате у БиХ и са својим знањем пронађу мјесто и допринесу развоју државе. Ми смо свјесни одговорности коју смо преузели, али борба за напредак и развој града и државе нема алтернативу“ — истакнуо је Скака.

 

Делегација кинеског града Тиањина у посјети Сарајеву: Побратимске односе његовати и унаприједити их на обострану корист

Делегација Града Сарајева на челу са градоначелником Абдулахом Скаком угостила је данас високу делегацију Града Тиањина, побратимског града у Кини коју је предводио Зао Хаишан, замјеник градоначелника. Састанку је присуствовала и амбасадорица НР Кине у БиХ Ченг Бо.

Више од 30 година Сарајево његује побратимске односе са овим кинеским градом.

Градоначелник Скака је, између осталог, истакнуо веома добру сарадњу коју Град Сарајево има са Амбасадом Народне Републике Кине у Сарајеву.

– Наше државе, народи и градови су пријатељски, а посљедњих година сарадња се остварује у различитим областима, посебно у науци, образовању и развоју модерних технологија. Увјерени смо да се та комуникација и сарадња може унаприједити и конкретизирати на обострану корист – рекао је Скака.

 

Он је нагласио да ће у фокусу будуће кооперације бити област туризма, културе и образовања. Такође, разговарано је и потреби бољег транспортног повезивања и успостави директних авионских летова, те о визним олакшицама.

Гости су понудили Граду Сарајеву учешће на великом међународном догађају, по узору на Свјетски економски форум у Давосу који ће ове години бити организован у Тиањину, крајем јуна.

Уз то, упућен је позив Сарајеву да учествује на Међународном сајму туризма у Тиањину који се одржава крајем септембра ове године. У кинеској делегацији су били и представници институција Града Тиањина надлежних за вањске послове, трговину и спорт.

 

Градоначелник Скака са замјеницима примио у посјету Горана Бреговића: Подршка промоцији Сарајева у свијету

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака са замјеницима Ивицом Шарићем и Миланом Тривићем примио је данас у сарајевској Вијећници Горана Бреговића, композитора и једног од најпознатијих умјетника из главног града Босне и Херцеговине.

Скака је госта информисао о бројним активностима и пројектима Градске управе, попут изградње Требевићке жичаре која се приводи крају, а које ће Сарајеву вратити стари и дати нови сјај.

 

Свјетски познати композитор и умјетник је током разговора подржао и промотивне активности које Град Сарајево предузима са намјером да помогне развоју туризма и економије у главном граду и цијелој држави.

“Град Сарајево изузетно цијени и поштује све наше суграђане који су свој успјех изградили и ван граница државе. Њима смо захвални што име Сарајева носе са поносом и доприносе промоцији позитивне слике града”, рекао је Скака.

Бреговић је  обећао да ће подржати активности које имају за циљ промовисати Сарајево као регионални туристички и економски центар.

 

 

Градоначелник Абдулах Скака примио делегацију Удружења илмијје Исламске заједнице у Босни и Херцеговини

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака примио је данас делегацију Удружења илмијје Исламске заједнице у Босни и Херцеговини на челу са предсједником Менсуром еф. Пашалићем.

Гости су упознали градоначелника са активностима овог цијењеног удружења, те са плановима за одржавањем XX јубиларних сусрета имама и упосленика ИЗ у БиХ који ће ове године бити одржани у Сарајеву.

Удружење илмијје, како је навео еф. Пашалић, сваке године организује ову едукативно-културно-спортску манифестацију.

Градоначелник Скака им је одао признање, изражавајући поштовање према улози и значају имама и њиховог удружења за Сарајево и Босну и Херцеговину и цјелини. Такође, Скака је рекао да ће Град Сарајево у оквиру својих могућности наставити подржавати све манифестације од општег значаја.

„Сарајево вјековима његује веома жив вјерски живот и јединствену мултикултуралност и мултиконфесионалност. Наша генерација је обавезна те тековине одржавати и унаприједити. Стога сам увјерен да и нашу сарадњу са Удружењем илмијје можемо побољшати”, истакнуо је Скака.

У делегацији Удружења илмијје су били и Несиб еф. Хаџић, потпредсједник и Амир Зимић, секретар Удружења.

Градоначелник Абдулах Скака разговарао са амбасадором Велике Британије Едвардом Фергусоном

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака разговарао је данас са Едвардом Фергусоном, британским амбасадором у БиХ, а главна тема састанка био је пројекат „Повезивање градова Велике Британије и Западног Балкана  кроз дигиталну технологију – дигитални градови”, који је подржан од стране Владе Велике Британије, а имплементира га „Бритиш Кансил“.

Наиме, крајем јануара у Лондону биће одржан састанак у склопу пројекта са акцентом на повезивању градова, сарадњу  и размјену искуства у области дигиталних технологија. Овај програм ће повезати 12 градова широм Велике Британије са 12 градова Западног Балкана. Главни град Босне и Херцеговине налази се међу 12 номинираних из регије за учешће у програму. Градоначелник Скака је информисао амбасадора о припремним активностима Града Сарајева, те истакао да је пројекат Паметни град, један од 10 приоритета те као такав усвојен  у документу Политике града Сарајева за мандатни период 2016.-2020.

Амбасадор Фергусон истакао је да Амбасада Велике Британије започиње пројекат чији је циљ подршка развоју дигиталног сектора широм БиХ, те да у том пројекту градови имају веома битне улоге у погледу увезивања пословних субјеката, образовних институција и јавне администрације. Такође, једна од тема разговора је била и потреба за успоставом директног лета између Лондона и Сарајева у циљу унапријеђења комуникације и пословних веза, а посебно промоције туристичких потенцијала.

Са обзиром на опредјељење градске администрације да у будућности јача сарадњу и партнерске односе искључиво са главним градовима како у Европи, тако и у свијету, саговорници су се сложили да ће у наредном периоду бити подузете конкретне активности у циљу јачања веза и сарадње између главних градова Велике Британије и Босне и Херцеговине, Лондона и Сарајева.

Челници Града посјетили митрополита дабробосанског Хризостома: Наставити његовати мултикултуралност Сарајева

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака, замјеници Милан Тривић и Ивица Шарић, те вијећник Градског вијећа Миро Лазовић, посјетили су данас митрополита дабробосанског Хризостома.

Делегација Града је са уваженим митрополитом у Саборној цркви у Сарајеву разговарала о нетом протеклом обиљежавању православног Божића те о унапрјеђењу односа између градске администрације и ове вјерске заједнице.

 

Скака је искористио прилику те још једном пожелио митрополиту Хризостому сретне празнике са надом да ће их он и православни вјерници и убудуће дочекивати у миру, здрављу и благостању.

Митрополит Хризостом захвалио се челницима Града на посјети, истичући да је заједнички интерес очување и његовање мултиетничког и мултирелигијског карактера Сарајева. Током састанка је поручено да ће Град Сарајево у том смислу наставити пружати подршку таквом заједничком настојању те самој дабробосанској митрополији.

 

Сарајево спремно учествовати у пројекту дигиталног повезивања са 12 градова у Великој Британији

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака разговарао је данас са Ларисом Халиловић, директорицом „Бритиш Кансила“, међународне организације за културне односе и образовну сарадњу те њеном сарадницом Амилом Лагумџија о пројектима дигиталног повезивања Сарајева са градовима у Великој Британији.

Наиме, главни град Босне и Херцеговине налази се међу 12 номинованих из регије за учешће у програму „Дигитални градови“, а који ће бити покренут у новој фази тзв. Берлинског процеса посвећеног западном Балкану који је отворен 2014. године.

Скака је представнице британске организације упознао са жељом Града Сарајева да активно учествује у пројектима који доприносе дигитализацији и развијању примјене информационих технологија. Према усвојеном документу Политике града Сарајева за мандатни период 2016.-2020. успостављање Сарајева као „паметног града“ један је од кључних приоритета.

Како је планирано, пројекaт који финансира влада Велике Британије, повезаће 12 градова те државе са 12 градова из регије са фокусом на иновације у креативним индустријама и технологијама у образовању. Циљ је допринијети јачању развоја дигиталне индустрије, политика, стратегије те сарадње између градских управа и лидера.

 

Градоначелник Сарајева упутио божићну честитку митрополиту дабробосанском

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака упутио је честитку митрополиту дабробосанском Хризостому поводом православног Божића.

У име Града Сарајева и у своје лично име желим Вама и свим православним вјерницима у Босни и Херцеговини упутити искрене честитке поводом наступајућег великог православног празника Божића са жељом да га проведете у срећи, здрављу и благостању.

Скака је изразио увјерење да ће и овај благдан бити знак и путоказ вјерницима, свим народима и грађанима БиХ да свој духовни потенцијал усмјере ка ширењу вјере у бољу и свјетлију будућност, доброту, правичност и солидарност човјека према човјеку, наведено је у честитки.