Gradonačelnik Skaka predvodio izaslanstvo u službenoj posjeti Muscatu, glavnom gradu Sultanata Oman

      Gradonacelnik-Ska-ka-predvodio-delegaciju-u-sluzbenoj-posjeti-Muskatu

Na poziv Mohsina Mohameda Al-Shaikha, gradonačelnika Muscata, glavnog grada Omana, izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno gradonačelnikom Abdulahom Skakom, boravilo je u službenoj trodnevnoj posjeti glavnom gradu Sultanata Oman. Ova posjeta je realizirana na temelju ranije uspostavljenih kontakata između dva gradonačelnika.

Izaslanstvo su, pored predstavnika Grada Sarajeva, činili  predstavnici bosanskohercegovačkih privrednih subjekata koji su tijekom ove posjete imali priliku predstaviti potencijale naše zemlje u području turizma, prehrambene industrije, drvne industrije, građevinarstva i bankarstva.

„Ovom posjetom Grad Sarajevo je otvorio vrata našim privrednicima za suradnju s Omanom gdje postoji veliki interes za našu državu. Domaćini su pokazali zanimanje za projekte u različitim područjima s fokusom na turizam, obrazovanje i investicije, a o tome najbolje svjedoči i sastanak održan sa Abdul Salamom Al-Murshidijem, generalnim direktorom Državnog fonda za rezerve, agencije za ulaganja  i razvoj“, naglasio je gradonačelnik Skaka.

U narednom razdoblju očekuje se uzvratna posjeta kako bi predstavljeni prirodni resursi i razvojne mogućnosti u području energije, poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma bili realizirani kroz konkretne projekte.

Ova uspješna posjeta, realizirana u suradnji s BBI VIP Business Clubom, još jednom je potvrdila da je Sarajevo brend koji može da otvori vrata suradnje diljem svijeta, kao i da Sarajevo ima sve predispozicije da kroz strategijsko djelovanje postane gospodarsko, društveno i obrazovno stjecište  Jugoistočne Europe.

Sarajevo nizom događaja i generalnom pripremom za EYOF obilježava 34. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara

      Sarajevo-nizom-događaja-i-generalnom-pripremom-za-EjOF-obilježava-34

Povodom obilježavanja 34. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, priprema za organizaciju omladinske olimpijade EYOF u Sarajevo i Istočnom Sarajevu, te kao potpora bh. olimpijcima koji će danas u Pyongchangu nositi državnu zastavu, u glavnom gradu BiH i okolnim planinama bit će održan niz događaja.

Sutra će na olimpijskoj Bjelašnici biti otvoren cjelodnevni program sjećanja za najbolje organiziranu Olimpijadu do tada u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ZOI ’84. Program počinje 13. Međunarodnim natjecanjem menadžera u skijanju – Eti cup 2018., nakon čega će nastupiti poznati sarajevski bend „Bombaj Štampa“. U subotu navečer će na Bjelašnici biti otvoreno i noćno skijanje na stazi koja će biti obojena olimpijskim bojama. Tijekom tjedna će u Olimpijskom muzeju biti organiziran i prigodan program za sarajevske mališane.

Večeras će na otvorenju 23. Zimskih olimpijskih igara rukovodstvo bh. olimpijskog komiteta nazoči otvorenju igara u Južnoj Koreji, a zastavu BiH nosit će naša najbolja alpska skijašica Elvedina Muzaferija. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pozvao je građane da uživaju u pripremljenim programima te podsjetio da je glavni grad BiH zajedno s Istočnim Sarajevom u intenzivnim pripremama za EYOF, najveću sportsku manifestaciju nakon ZOI, koja se održava u našoj zemlji.

Već narednog vikenda na Bjelašnici će biti održan 11. Kup Srebrna lisica koji se organizira u okviru zvaničnog kalendara natjecanja Ski saveza BiH a u sklopu niza testnih natjecanja kampanje „Road to EYOF 2019“  za Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji će 2019. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Održavanje testnog natjecanja predstavlja generalnu probu svih elemenata – sektora organizacije EYOF 2019.