Град Сарајево наставља подржавати рад Удружења и Библиотеке за слијепа и слабовидна лица Сарајева и БиХ

      Grad-Sarajevo-nastavlja-podržavati-rad-Udruženja-novi

Град Сарајево и у овој години подржао је рад Удружења слијепих Кантона Сарајево и Библиотеке за слијепа и слабовидна лица БиХ. Тим поводом, градоначелник Скака обишао је данас Удружење слијепих КС чији га је предсједник, Фикрет Зуко, упознао са активностима, али и проблемима са којима се ова популација суочава. Удружење слијепих КС је основано 1948. године као прво удружење овог типа.

Градоначелник је потом обишао и Библиотеку за слијепа и слабовидна лица у БиХ и са директором Сакибом Плехом потписао Уговор о реализацији одобрених средстава из Буџета Града Сарајева за 2018. годину у сврху унапрјеђења библиотечког фонда за слијепа и слабовидна лица.

Библиотека располаже књижним фондом од 27.000 јединица у техникама за слијепе – на Брајевом писму, аудио и дигиталној техници.

Основана 1972. године, Библиотека за слијепа и слабовидна лица у БиХ од 1995. године дјелује као јавна установа у области културе од државног значаја. Библиотека је јединствена институција ове врсте у БиХ која слијепим и слабовидним лицима, њима доступним техникама, осигурава и позајмљује библиотечну грађу неопходну у свакодневном животу, стручном усавршавању, професионалном раду и друштвеном ангажману.

 

Подсјећамо, Град Сарајево је прва домаћа институција која је прилагодила своју службену wеб страницу слијепим и слабовидним лицима, те особама са инвалидитетом. Сви текстуални садржаји са званичне интернет презентације Града Сарајева су доступни и у форми која је прилагођена за коришћење и овој популацији.

Скака потписао уговор са Фондацијом локалне демократије: Град Сарајево подржао Сигурну кућу

      Skaka-potpisao-ugovor-sa-Fondacijom-lokalne

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака посјетио је данас Фондацију локалне демократије која од 2000. године реализује пројект Сигурне куће у којој жене, дјеца и дјевојке – жртве насиља у породици проналазе уточиште.

Са Јасмином Мујезиновић, извршном директорицом  Фондације локалне демократије потписао је Уговор о реализацији одобрених средстава из Буџета Града Сарајева за 2018. годину. Овај новац биће усмјерен за финансирање трошкова боравка корисника у Сигурној кући. Град Сарајево у континуитету помаже једину установу ове врсте на ширем подручју Сарајева која поред заштите жртвама насиља у породици, пружа психосоцијалну рехабилитацију за нормалан и достојанствен живот.

“Наша је обавеза помоћи и подржати овакве пројекте институционално, али као појединци. Посао који ова институција обавља од великог је значаја, због чега ћемо увијек бити уз њих”, рекао је градоначелник Скака.