Skaka primio veleposlanika Kraljevine Saudijske Arabije

      Ska-ka-primio-ambasadora-Kraljevine-Saudijske-Arabije

Prilikom sastanka s veleposlanikom Kraljevine Saudijske Arabije Hani bin Abdullah M. Mominahom, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je o uspostavljanju kvalitetnije suradnje između glavnog grada BiH i partnera iz Saudijske Arabije.

 Na dnevnom redu bili su planovi za jačanje veza i realizaciju konkretnih aktivnosti u narednom razdoblju, a koji imaju za cilj uspostavljanje sadržajnijih partnerskih odnosa.

”Izuzetno cijenimo sve ono što je Kraljevina Saudijske Arabije do sada uradila za BiH, posebno za Sarajevo, u razdoblju obnove. Mi želimo da ti odnosi evoluiraju u partnersku suradnju na bazi uzajamnog interesa, ekonomskog razvoja i posebno turističke suradnje. Kraljevina Saudijska Arabija je u BiH,  konkretno u Sarajevu, realizirala brojne projekte”, istakao je ovom prigodom prvi čovjek Grada Sarajeva.

Prijateljski odnosi sa Saudijskom Arabijom su tradicija koju će Sarajevo i dalje čuvati i njegovati. Diplomatski predstavnici Kraljevine su, također, pokazali namjere da sa Sarajevom uspostave čvršću kooperaciju i naprave formalni okvir koji će biti u budućnosti precizno definiran.

Grad Sarajevo nastavlja podržavati rad Udruge i Knjižnice za slijepe i slabovidne osobe Sarajeva i BiH

      Grad-Sarajevo-nastavlja-podržavati-rad-Udruženja-novi

Grad Sarajevo i u ovoj godini podržao je rad Udruge slijepih Kantona Sarajevo i Knjižnice za slijepe i slabovidne osobe BiH. Tim povodom, gradonačelnik Skaka obišao je danas Udrugu slijepih KS čiji ga je predsjednik, Fikret Zuko, upoznao s aktivnostima, ali i problemima s kojima se ova populacija suočava. Udruga slijepih KS je osnovana 1948. godine kao prva udruga ovog tipa.

Gradonačelnik je potom obišao i Knjižnicu za slijepe i slabovidne osobe u BiH i s direktorom Sakibom Plehom potpisao Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Proračuna Grada Sarajeva za 2018. godinu u svrhu unaprijeđenja knjižničnog fonda za slijepe i slabovidne osobe.

Knjižnica raspolaže knjižnim fondom od 27.000 jedinica u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici.
Osnovana 1972. godine, Knjižnica za slijepe i slabovidne osobe u BiH od 1995. godine djeluje kao javna ustanova u području kulture od državnog značaja. Knjižnica je jedinstvena institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim osobama, njima dostupnim tehnikama, osigurava i pozajmljuje knjižničnu građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je prva domaća institucija koja je prilagodila svoju službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, te osobama s invaliditetom. Svi tekstualni sadržaji sa službene internet prezentacije Grada Sarajeva su dostupni i u formi koja je prilagođena za korištenje i ovoj populaciji.

 

Skaka potpisao ugovor s Fondacijom lokalne demokratije: Grad Sarajevo podržao Sigurnu kuću

      Skaka-potpisao-ugovor-sa-Fondacijom-lokalne

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka posjetio je danas Fondaciju lokalne demokratije koja od 2000. godine realizira projekt Sigurne kuće u kojoj žene, djeca i djevojke – žrtve nasilja u obitelji pronalaze utočište.

S Jasminom Mujezinović, izvršnom direktoricom Fondacije lokalne demokratije potpisao je Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Proračuna Grada Sarajeva za 2018. godinu. Ovaj novac bit će usmjeren za financiranje troškova boravka korisnika u Sigurnoj kući. Grad Sarajevo u kontinuitetu pomaže jedinu ustanovu ove vrste na širem području Sarajeva koja pored zaštite žrtvama nasilja u obitelji, pruža psihosocijalnu rehabilitaciju za normalan i dostojanstven život.

“Naša je obveza pomoći i podržati ovakve projekte institucionalno, ali kao pojedinci. Posao koji ova institucija obavlja od velikog je značaja, zbog čega ćemo uvijek biti uz njih”, rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Abdulah Skaka primio novu slovensku veleposlanicu Zoricu Bukinec u nastupnu posjetu

Gradovi Sarajevo i Ljubljana imaju dugu povijest veoma dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa rekao je danas gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka tijekom nastupne posjete Zorice Bukinec, nove veleposlanice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini. Suradnja se odvija  u različitim područjima od ekonomije do turizma, sporta i kulture.

Tijekom susreta u sarajevskoj Vijećnici gradonačelnik Skaka i veleposlanica Bukinec konstatirali su kako je potrebno i dalje nastaviti održavati bliske i sadržajne odnose na obostranu korist.

“Imamo redovnu komunikaciju s gradonačelnikom Ljubljane gospodinom Zoranom Jankovićem. Realizirali smo brojne projekte suradnje i planiramo tako i nastaviti. Veleposlanstvo Slovenije u BiH nam je u tome bilo od velike pomoći”, poručio je Skaka.

Gradonačelnik je poželio dobrodošlicu veleposlanici Bukinec u njenoj novoj diplomatskoj misiji.

 

Nerezidentni veleposlanik Tajlanda za BiH posjetio gradonačelnika Skaku

Nerezidentni veleposlanik Kraljevine Tajland  za Bosnu i Hercegovinu Jakkrit Srivali posjetio je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku u sarajevskoj Vijećnici.  Tijekom susreta zaključeno je da postoji mnogo prostora za unaprjeđenje veza, posebice u područjima turizma i kulturne razmjene.

Gradonačelnik Skaka je podsjetio na značaj prošlogodišnje posjete princeze Maha Chakri Sirindhorn od Tajlanda, kojoj je tada upriličen prijem u Vijećnici.

Skaka je gosta upoznao i s napretkom infrastrukturnih projekata u Gradu Sarajevu te planovima da glavni grad BiH postane ekonomsko i turističko središte  regije. Veleposlanik Srivali nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovine iz diplomatskog predstavništva u Budimpešti.

Otvorena vrata suradnje: Gradonačelnici Sarajeva i Dohe potpisali sporazum o bratimljenju gradova

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo i Doha glavni grad Katara, od danas su gradovi pobratimi.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Dohe Jamal Matar Al Naimi potpisali su na svečanosti u Kataru sporazum o bratimljenju gradova. Potpisivanju su nazočili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvidić i premijer Katara šeik Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thani.

Sporazumom o bratimljenju uspostavljen je okvir za unaprjeđenje odnosa i proširenje suradnje u različitim područjima od ekonomije, razvoja do kulturne i sportske razmjene dvije prijestolnice.

Doha je grad s više od 1,3 miliona stanovnika i predstavlja jedan od svjetskih finansijskih i investicijskih centara. Povezivanje sa Sarajevom je krupan korak u jačanju veza ne samo gradova, nego naroda i država u cjelini.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je od početka mandata naglasio da će glavni grad BiH težiti ka uspostavljanju bratskih odnosa sa, u prvom redu, glavnim gradovima država s namjerom da takvi odnosi donesu konkretnu korist građanima BiH.