Скака примио амбасадора Краљевине Саудијске Арабије

      Ska-ka-primio-ambasadora-Kraljevine-Saudijske-Arabije

Приликом састанка са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије Хани бин Абдулах М. Моминахом, градоначелник Града Сарајева Абдулах Скака разговарао је о успостављању квалитетније сарадње између главног града БиХ и партнера из Саудијске Арабије.

На дневном реду били су планови за јачање веза и реализацију конкретних активности у наредном периоду, а који имају за циљ успостављање садржајнијих партнерских односа.

”Изузетно цијенимо све оно што је Краљевина Саудијске Арабије до сада урадила за БиХ, посебно за Сарајево, у периоду обнове. Ми желимо да ти односи еволуирају у партнерску сарадњу на бази узајамног интереса, економског развоја и посебно туристичке сарадње. Краљевина Саудијска Арабија је у БиХ,  конкретно у Сарајеву, реализирала бројне пројекте”, истакао је овом приликом први човјек Града Сарајева.

Пријатељски односи са Саудијском Арабијом су традиција коју ће Сарајево и даље чувати и његовати. Дипломатски представници Краљевине су, такође, показали намјере да са Сарајевом успоставе чвршћу кооперацију и направе формални оквир који ће бити у будућности прецизно дефинисан.

Град Сарајево наставља подржавати рад Удружења и Библиотеке за слијепа и слабовидна лица Сарајева и БиХ

      Grad-Sarajevo-nastavlja-podržavati-rad-Udruženja-novi

Град Сарајево и у овој години подржао је рад Удружења слијепих Кантона Сарајево и Библиотеке за слијепа и слабовидна лица БиХ. Тим поводом, градоначелник Скака обишао је данас Удружење слијепих КС чији га је предсједник, Фикрет Зуко, упознао са активностима, али и проблемима са којима се ова популација суочава. Удружење слијепих КС је основано 1948. године као прво удружење овог типа.

Градоначелник је потом обишао и Библиотеку за слијепа и слабовидна лица у БиХ и са директором Сакибом Плехом потписао Уговор о реализацији одобрених средстава из Буџета Града Сарајева за 2018. годину у сврху унапрјеђења библиотечког фонда за слијепа и слабовидна лица.

Библиотека располаже књижним фондом од 27.000 јединица у техникама за слијепе – на Брајевом писму, аудио и дигиталној техници.

Основана 1972. године, Библиотека за слијепа и слабовидна лица у БиХ од 1995. године дјелује као јавна установа у области културе од државног значаја. Библиотека је јединствена институција ове врсте у БиХ која слијепим и слабовидним лицима, њима доступним техникама, осигурава и позајмљује библиотечну грађу неопходну у свакодневном животу, стручном усавршавању, професионалном раду и друштвеном ангажману.

 

Подсјећамо, Град Сарајево је прва домаћа институција која је прилагодила своју службену wеб страницу слијепим и слабовидним лицима, те особама са инвалидитетом. Сви текстуални садржаји са званичне интернет презентације Града Сарајева су доступни и у форми која је прилагођена за коришћење и овој популацији.

Скака потписао уговор са Фондацијом локалне демократије: Град Сарајево подржао Сигурну кућу

      Skaka-potpisao-ugovor-sa-Fondacijom-lokalne

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака посјетио је данас Фондацију локалне демократије која од 2000. године реализује пројект Сигурне куће у којој жене, дјеца и дјевојке – жртве насиља у породици проналазе уточиште.

Са Јасмином Мујезиновић, извршном директорицом  Фондације локалне демократије потписао је Уговор о реализацији одобрених средстава из Буџета Града Сарајева за 2018. годину. Овај новац биће усмјерен за финансирање трошкова боравка корисника у Сигурној кући. Град Сарајево у континуитету помаже једину установу ове врсте на ширем подручју Сарајева која поред заштите жртвама насиља у породици, пружа психосоцијалну рехабилитацију за нормалан и достојанствен живот.

“Наша је обавеза помоћи и подржати овакве пројекте институционално, али као појединци. Посао који ова институција обавља од великог је значаја, због чега ћемо увијек бити уз њих”, рекао је градоначелник Скака.

 

Градоначелник Абдулах Скака примио нову словенску амбасадорицу Зорицу Букинец у наступну посјету

Градови Сарајево и Љубљана имају дугу историју веома добрих пријатељских и партнерских односа рекао је данас градоначелник Сарајева Абдулах Скака током наступне посјете Зорице Букинец, нове амбасадорице Републике Словеније у Босни и Херцеговини. Сарадња се одвија  у различитим областима од економије до туризма, спорта и културе.

Током сусрета у сарајевској Вијећници градоначелник Скака и амбасадорица Букинец констатовали су како је потребно и даље наставити одржавати блиске и садржајне односе на обострану корист.

“Имамо редовну комуникацију са градоначелником Љубљане господином Зораном Јанковићем. Реализовали смо бројне пројекте сарадње и планирамо тако и наставити. Амбасада Словеније у БиХ нам је у томе била од велике помоћи”, поручио је Скака.

Градоначелник је пожелио добродошлицу амбасадорици Букинец у њеној новој дипломатској мисији.

Нерезидентни амбасадор Тајланда за БиХ посјетио градоначелника Скаку

Нерезидентни амбасадор Краљевине Тајланд  за Босну и Херцеговину Јакрит Сривали посјетио је градоначелника Сарајева Абдулаха Скаку у сарајевској Вијећници.  Током сусрета закључено је да постоји много простора за унапређење веза, посебно у областима туризма и културне размјене.

Градоначелник Скака је подсјетио на значај прошлогодишње посјете принцезе Маха Чакри Сириндхорн од Тајланда, којој је тада уприличен пријем у Вијећници.

Скака је госта упознао и са напретком инфраструктурних пројеката у Граду Сарајеву те плановима да главни град БиХ постане економски и туристички центар региона. Амбасадор Сривали нерезидентно покрива Босну и Херцеговине из дипломатског представништва у Будимпешти.

Отворена врата сарадње: Градоначелници Сарајева и Дохе потписали споразум о братимљењу градова

Главни град Босне и Херцеговине, Сарајево и Доха главни град Катара, од данас су градови побратими.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака и градоначелник Дохе Јамал Матар Ал Наими потписали су на свечаности у Катару споразум о братимљењу градова. Потписивању су присуствовали предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звидић и премијер Катара шеик Абдулах бин Насер бин Калифа Ал Тани.

Споразумом о братимљењу успостављен је оквир за унапређење односа и проширење сарадње у различитим областима од економије, развоја до културне и спортске размјене двије пријестолнице.

 

Доха је град са више од 1,3 милиона становника и представља један од свјетских финансијских и инвестициони центара. Повезивање са Сарајевом је крупан корак у јачању веза не само градова, него народа и држава у цјелини.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је од почетка мандата нагласио да ће главни град БиХ тежити ка успостављању братских односа са, у првом реду, главним градовима држава са намјером да такви односи донесу конкретну корист грађанима БиХ.