Свечана академија у Вијећници поводом 1. марта – Дана независности БиХ

      Svečana-akademija-u-Vijećnici-povodom-11.-marta-Dana-nezavisnosti-BiH

Свечана академија, у организацији Кантона Сарајево, Града Сарајева, општина КС и Форума парламентараца БиХ, поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, одржана је данас у Вијећници уз присуство представника свих нивоа власти, дипломатског кора, те представника вјерског и културног живота у БиХ, као и осталих званица.

Честитајући грађанима Сарајева и Босне и Херцеговине овај значајан историјски датум, Миро Лазовић, предсједник бивше Скупштине РБиХ која је изгласала Декларацију о независности подсјетио је на бурне историјске тренутке у којима се бранила стекнута независност.

 

Семиха Боровац, министрица у Вијећу министара БиХ у свом обраћању је, између осталог, казала да више од четврт вијека се застава наше земље вијори на Ист Риверу.

„Увјерена сам како ће пуна афирмација идеје независности бити постигнута оног дана када се наша застава завијори и испред Европског парламента, као и у сједишту НАТО савеза у Бриселу“, казала је Боровац.

 

На крају се учесницима академије обратила Дизија Њемчевић, студентица Здравствених студија и млада предузетница која је, у име своје генерације, упутила честитку и поруку младих.

Свечану академију оплеменио је ансамбл САН, дуо Ана Покрклић и Белма Тузовић Мујкић, те познати бх. глумац Мики Трифунов.

 

Претходно, делегација Града Сарајева на челу са градоначелником Абдулахом Скаком и предсједавајућим Градског вијећа Игором Гаврићем обишла је спомен-обиљежја , те положила цвијеће и одала почаст погинулим бранитељима града.

Градоначелник Скака са централне манифестације у Дому оружаних снага БиХ: Независност и слобода немају алтернативу

      Gradonačelnik-Skaka-sa-centralne-manifestacije

Централна манифестација, одржана данас у Дому оружаних снага БиХ поводом Дана независности наше домовине, започела пројекцијом документарног филма, који приказују хронолошки слијед догађаја и историјских чињеница који су обиљежили борбу за независност Босне и Херцеговине.

Честитајући присутнима 26. годишњицу обновљене независности БиХ, градоначелник Абдулах Скака је истакнуо: „Поносан сам на чињеницу да Сарајево и данас живи и дијели идеју независности БиХ, да никада нисмо посустали на очувању одлуке која је донесена 1992. године, и да препознајемо њене праве вриједности. Независност и слобода у сваком облику, а посебно у државном, увијек су највеће драгоцјености. Независност и слобода немају алтернативу“.

У име младости нашега града присутнима се обратио средњошколац Фарук Хајдаревић. Млади Фарук је говорио о оданости и поштовању према својој домовини Босни и Херцеговини, по свему посебној и независној.

Овај свечани догађај употпуњен је културно-умјетничким програмом у којем су солисти са сарајевске Музичке академије и хор Севдалинке у пратњи Омладинског оркестра МузикАрт извели већ познату поему „Земљо наша, вјечна и једина“ те обраду дјела Алексе Шантића „Емина“ и „Остајте овдје“.

Градоначелник Скака са ученицима који су извели умјетнички перфоманс посвећен Дану своје домовине БиХ

      Gradonačelnik-Sk-ka-sa-učenicima-koji-su

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака учествовао је јутрос испред Дома Оружаних снага БиХ у програму који су направили ученици средњих и основних школа, умјетници и спортисти, посвећеном обиљежавању Дана независности БиХ.

Упркос изузетно хладном времену више од стотину учесника извело је умјетнички перформанс у којем су своје емоције и љубав према домовини и борби за њену независност и одбрану, изразили порукама и цртежима на огромној мапи Босне и Херцеговине.

Градоначелник Скака се дружио са ученицима и пружио подршку организаторима истичући важност упознавања младих са тековинама стицања независности БиХ.

„Ово је дан када се сјећамо најважнијих тренутака у историји државе. Ови млади људи који су јутрос дошли показали су како се воли домовина, баш као и они који су прије 26 година гласали за независност на референдуму. Сви они су гарант да ова земља има свијетлу будућности“, рекао је Скака.

 

Организатори су приредили цјелодневни програм обиљежавања Дана независности у којем ће учествовати ученици из цијеле државе.

Gradonačelnik Skaka sa učenicima koji su izveli umjetnički perfomans posvećen Danu svoje domovine BiH

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka učestvovao je jutros ispred Doma Oružanih snaga BiH u programu koji su napravili učenici srednjih i osnovnih škola, umjetnici i sportisti, posvećenom obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

Uprkos izuzetno hladnom vremenu više od stotinu učesnika izvelo je umjetnički performans u kojem su svoje emocije i ljubav prema domovini i borbi za njenu nezavisnost i odbranu, izrazili porukama i crtežima na ogromnoj mapi Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Skaka se družio sa učenicima i pružio podršku organizatorima ističući važnost upoznavanja mladih sa tekovinama sticanja nezavisnosti BiH.

„Ovo je dan kada se sjećamo najvažnijih trenutaka u historiji države. Ovi mladi ljudi koji su jutros došli pokazali su kako se voli domovina, baš kao i oni koji su prije 26 godina glasali za nezavisnost na referendumu. Svi oni su garant da ova zemlja ima svijetlu budućnosti“, rekao je Skaka.

Organizatori su priredili cjelodnevni program obilježavanja Dana nezavisnosti u kojem će učestvovati učenici iz cijele države.