Restaurirana spomen-ploča jutros postavljena na Mostu Suade i Olge

Restaurirana spomen-ploča posvećena heroinama koje su prve žrtve opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine postavljena je jutros na Mostu Suade i Olge.

Ploča je očišćena, u cijelosti osvježena i zaštićena, i to u najkraćem mogućem roku.

Grad Sarajevo je finansirao obnovu spomen-obilježja na mjestu stradanja naših sugrađanki Olge Sučić i Suade Dilberović, koji je bio u lošem stanju.

Grad Sarajevo obnavlja spomen-ploču na Mostu Suadi i Olgi

Gradska uprava Grada Sarajeva izdvojila je sredstva za restauraciju spomen-ploče na Mostu Suadi i Olgi. Zbog dotrajalosti i oštećenja, ploča će danas biti privremeno skinuta te nakon sanacije, vraćena krajem ovog mjeseca.

Grad Sarajevo je preuzeo obvezu da obnovi ovo spomen-obilježje posvećeno našim heroinama Suadi i Olgi, jednima od prvih žrtvava agresije na naš grad.

Gradonačelnik Skaka primio suprugu Rame Bibera, dolazna stanica Žičare će nositi njegovo ime

U povodu priprema za otvaranje Trebevićke žičare, 6. travnja ove godine, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u sarajevskoj Vijećnici primio je Fahru Biber, suprugu Rame Bibera, čuvara gornje stanice koji je ubijen na samom početku agresije na BiH.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je prošle godine odlučilo da dolaznu stanicu Trebevićke žičare nazove po Rami Biberu. On je, podsjećamo, u svojoj 42. godini, ubijen 2. ožujka 1992. godine pri napadu na Žičaru.

Gradonačelnik Skaka je obitelj Biber zvanično pozvao na ceremoniju otvaranja nove Trebevićke žičare. Upoznao ih je s činjenicom da će Grad Sarajevo zauvijek pamtiti žrtvu Rame Bibera i imenovanjem stanice njegovim imenom odati mu trajnu počast i priznanje.

– U vrijeme kada se radujemo obnovljenom simbolu Grada Sarajeva, kada gledamo u budućnost i u nove projekte sjećamo se i onih koji su zaslužni što danas u miru možemo obnavljati i graditi svoj grad. Ramo Biber je životom branio Trebevićku žičaru. Njena obnova i izgradnja je, na izjestan način, i dug prema njegovoj žrtvi koji ispunjavamo – poručio je Skaka u razgovoru s gostima.

Obitelj Biber se, tijekom razgovora, zahvalila na pozivu i poručila kako su obradovani što će Sarajevo ponovo imati Žičaru uz koju se grad razvijao, a naraštaji odrastali. Zvanično otvaranje nove Trebevićke žičare planirano je za 6. travanj ove godine na Dan Grada Sarajeva.

Gradonačelnik nagradio Hajrudina Zulfića za građansku hrabrost

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odao je danas priznanje i nagradio Hajrudina Zulfića, mladića iz Sarajeva koji je brutalno napadnut nakon što je prošlog tjedna pomogao sugrađaninu koji se našao na meti nasilnika.

– Ovo je pravi primjer građanske hrabrosti. Htio sam upoznati mladića i odati mu priznanje zbog njegovog plemenitog postupka. Očekujemo i da mjerodavne institucije urade svoj dio posla i pronađu nasilnike. Na taj način ćemo najučinkovitije prevenirati ovakve nemile događaje – poručio je gradonačelnik Skaka.

Dvadesetjednogodišnji Zulfić je u napadu na stanici gradskog prijevoza zadobio povrede glave i ruke. Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo vodi istragu o slučaju.

 

Suradnja Grada Sarajeva i Distrikta Brčko: Razmjena iskustva u razvojnim projektima i primjeni javno-privatnog partnerstva

Izaslanstvo Grada Sarajevo na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravilo je danas u posjeti Distriktu Brčko, povodom obilježavanja 18. godišnjice Distrikta. Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog te predsjednik skupštine Distrikta Esed Kadrić dočekali su izaslanstvo glavnog grada BiH. Cilj posjete bio je razmotriti načine za unaprjeđenje suradnje gradskih uprava u BiH.

Zaključeno je da bi bilo korisno organizirati sastanak posvećen razmjeni iskustava u svezi s primjenom javno-privatnog partnerstva.

Ovo je prvi put da najviše izaslanstvo glavnog grada dolazi u posjetu gradonačelniku i institucijama Distrikta.

– Distrikt Brčko ima poseban značaj za BiH, a time i za Sarajevo. Njegova specifična ustavna pozicija, ali i strategijski komunikacijski i ekonomski položaj ga čine još važnijim. Stabilno funkcioniranje i razvoj Distrikta je imperativ, kako za ljude koji žive i rade ovdje, tako i za nas u glavnom gradu i u cijeloj državi. Raduje me da sam vidio kako postoji volja i spremnost, te značajan prostor za unaprjeđenje veza Grada Sarajeva i Distrikta Brčko. Mi dijelimo tu jednu posebnost i imamo dodatno odgovornost da doprinesemo napretku i prosperitetu naša dva grada i cijele države – rekao je ovim povodom gradonačelnik Skaka.

Tijekom posjete domaćini su izaslanstvo Grada Sarajeva upoznali s aktuelnom situacijom te s planiranim razvojnim projektima. Također, razgovarano je i o transportnoj povezanosti i infrastrukturnim pitanjima.

Skaka predvodio izaslanstvo Sarajeva u Zagrebu: Jačanje veza dva grada strategijski važno za dobre odnose BiH i Hrvatske

      Ska-ka-predvodio-delegaciju-Sarajeva-u-Zagrebu

Izaslanstvo Grada Sarajeva boravilo je danas u službenoj posjeti Zagrebu gdje je dogovoreno jačanje veza dva glavna grada koje je, kako je rečeno, strategijski važno za dobre odnose dvije susjedne i suverene države.

Tijekom posjete gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem te su razgovarali o konkretiziranju suradnje i uspostavi bližih veza glavnih gradova. Još od 2001. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji Sarajeva i Zagreba, postoji okvir za povezivanje dva grada.

Sugovornici su razmotrili, između ostalog, mogućnosti suradnje u različitim područjima, od ekonomije, promocije, razvoja turizma i kulturne razmjene. Konstatirano je da postoji prostor za zajedničko organiziranje velikih manifestacija te suradnju pri organizaciji regionalno najuspješnijih događaja poput dočeka Nove godine u Sarajevu ili adventa u Zagrebu. Također, bilo je govora i o uvrštavanju dva grada u zajedničku turističku rutu.

Posebna pozornost je posvećana razmjeni iskustava u korištenju pretpristupnih fondova Europske unije.

– Sarajevo i Zagreb već godinama imaju duboke prijateljske i partnerske veze i mi ih želimo unaprijediti i nastaviti. U okviru međunarodne suradnje region nam je u fokusu. Želimo sve pozitivne prilike, volju i mogućnosti iskoristiti u najboljem interesu građana glavnih gradova. Istaknuo bih značaj suradnje u području pretpristupnih fondova, gdje sam predložio, a to je i prihvaćeno da Zagreb s nama podijeli iskustva – rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo strategijsku važnost kvalitetnih odnosa Sarajeva i Zagreba za ukupne odnose dvije države. On je naglasio da postoji volja da se ta suradnja unaprijedi.

Gradonačelnik Skaka se, između ostalog, zahvalio Gradu Zagrebu koji svake godine domaćin sarajevskim osnovcima na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Skaka je predložio Bandiću da, ubuduće, Grad Sarajevo bude domaćin osnovcima iz Zagreba na zimovanju na olimpijskim planinama.

Održana panel diskusija: ”Sporazum iz Rima, 60 godina kasnije; četiri slobode u svakodnevnom životu građana”

Danas je u Vijećnici održana panel diskusija na temu ”Sporazum iz Rima, 60 godina kasnije; četiri slobode u svakodnevnom životu građana”, kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta ”Rim i Sarajevo za Europu”. Panelisti su bili akademik Mirko Pejanović, prof. dr. Azra Hadžiahmetović, Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije, te Lejla Ramić Mesihović ispred Vanjskopolitičke inicijative, dok je moderator bila Nedžma Džananović. Panelisti su govorili o geopolitičkom, ekonomskom te administrativnom aspektu proširenja Europske unije, te su pravili zanimljive paralele između vremena kada je osnovana Europska unija i danas, fokusirajući se na proces koji je naša država prošla do sada i šta nas sve čeka u narednom razdoblju u tom procesu.

Grad Sarajevo u partnerstvu s Gradom Rimom i drugim partnerima implementira projekat ”RoSaE – Rim i Sarajevo za Europu”, a koji je financiran u sklopu programa Europa za građane. Implementacija projekta je započeta u 2017. godini, koja je specifična i po tome što se te godine obilježila 60. godišnjica potpisivanja Sporazuma iz Rima, istaknula je Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika.

Projektom se nastoji podići svijest građana Rima i Sarajeva o važnosti četiri slobode koje su uvedene Rimskim ugovorima  1957., te njihovom doprinosu razvoju multikulturne, demokratske i slobodne Europe u kojoj ljudi mogu mirno živjeti.

Cilj projekta ”Rim i Sarajevo za Europu” je da se produbi znanje o povijesti Europske unije, da se promoviraju europske vrijednosti, te da se poveća učešće građana u demokratskim procesima. Cilj projekta je također i da se izgradi most između Grada Rima i Grada Sarajeva, koji imaju različitu povijest, ali dijele europske vrijednosti i perspektivu.

U sklopu projektnih aktivnosti održana je i današnja panel diskusija, a u svibnju mjesecu je planirana obuka za državne službenike na istu temu. Također je planirana studijska posjeta europskim institucijama u Briselu.