Нова застава на брду Хум ће бити постављена почетком седмице

Након што је изузетно снажан вјетар данас откинуо заставу Босне и Херцеговине са јарбола на Хуму, Град Сарајево је одмах покренуо активности како би се највеће државно обиљежје у најкраћем року вратило у првобитно стање.

Нова застава ће бити постављена већ почетком радне седмице. Осим замјене заставе на брду Хум, планирана је и замјена заставе на јарболу код Бијеле табије.

Федерални метеоролошки завод због олујних удара југа за цијелу БиХ издао је наранџасто упозорење које важи до 1. априла у поноћ. Најугроженија су планинска подручја и висоравни, а прогнозирани удари олује су од 60 до 80 км/х.

 

XVII Међународни пливачки митинг „Сарајеву с љубављу“

Јутрос је на Олимпијском базену Отока, свечаним дефилеом учесника почео XVII Међународни пливачки митинг „Сарајеву с љубављу“ поводом обиљежавања Дана града Сарајева.

У ова два дана учествоваће око 400 пливача, који ће представљати 35 клубова из осам земаља.

 

У име Града Сарајева као покровитеља, ову манифестацију је отворио помоћник градоначелника, Елвир Хаџиахметовић. Организатор такмичења је Пливачки клуб Босна уз суорганизацију ЈП „Олимпијски базен Отока“ д.о.о. Сарајево.

Пливачки митинг „Сарајеву с љубављу“ представља дио регионалног система међународних пливачких такмичења. Цертификован је од Свјетске пливачке асоцијације (ФИНА-е) за испливавање норми за учешће на Балканском јуниорском првенству, Европском првенству Глазгов 2018., Европском јуниорском првенству Хелсинки 2018. и Омладинским олимпијским играма Буенос Аирес 2018.

 

“Стелексијада 2018.” поводом Дана града Сарајева

Под покровитељством Града Сарајева одржава се дводневна манифестација “Стелексијада 2018” у организацији Удружења студената Електротехничког факултета „Стелекс”.

Око 200 студената такмичиће се у ОШ “Грбавица 1” у спортским дисциплинама: мали ногомет, кошарка, одбојка, шах и столни тенис, а за сутра у 12 часова предвиђена је трка у Вилсоновом шеталишту.

Овогодишњу “Стелексијаду” је отворио Неџад Фазлија, који је у име Града Сарајева примио Захвалницу за подршку овој манифестацији.

Циљ “Стелексијаде” је промовисање спорта и здравог начина живота међу студентима, те потицање на сарадњу и његовање тимског духа.

 

У Вијећници до 4. априла изложба фотографија „Сјена сјећања“ Рон Хавива

Вечерас је у Вијећници отворена изложба фотографија  „Сјена сјећања“/“Shadow of Memory“ Рон Хавива, свјетски познатог и награђиваног фоторепортера, који својим радом промовише хуманост и људска права.

Посјетиоци ће до сриједе, 4. априла имати прилику да виде ријетко објављене или никада виђене фотографије које су тематски подијељене на седам различитих прича забиљежених у вријеме агресије на Сарајево и БиХ: „Сарајево – 6. април“, „Бијељина“, „Живот у рату“, „Логори“, „Поновно уједињење“, „Војници“ и „Сребреница“.

 

Рону Хавиву је овом приликом уручено признање за посебан допринос очувању културе сјећања.

Изложбом „Сјена сјећања“ овог истакнутог америчког фоторепортера, коју је подржао и Град Сарајево, званично је почело 23. издање културолошког програма Модул Меморије.

 

Градоначелник упутио саучешће породици Курт: Његов одлазак је ненадокнадиви губитак

      Gradonačelnik-uputio-saučešće-porodici-Kurt-Njegov-odlazak-je-nenadoknadivi-gubitak

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака упутио је данас изразе саучешћа породици истакнутог сарајевског и босанскохерцеговачког умјетника Сабахудина Бахе Курта, који је умро јутрос у главном граду БиХ у 83. години.

“Дубоко ме је растужила вијест да нас је напустио велики умјетник Сабахудин Бахо Курт. Сарајлија чији је цијели животни пут био везан за главни град Босне и Херцеговине. Генерације су одрастале уз његове незаборавне изведбе и композиције.

Град Сарајево је почашћен што је Бахо био наш суграђанин и један од наших врсних умјетника. Наши старији суграђани се сјећају поноса који су носили када је управо Бахо био одабран да представља бившу државу на првом такмичењу Евровизије. Његов одлазак је ненадокнадив губитак. Породици упућујем искрено саучешће. Сарајево ће заувијек памтити свог Баху” – поручио је градоначелник Скака.

 

Поклон најмлађим на Дан Града Сарајева – “Лаконога у чаробној шуми”

На сцени ЈУ “Босански културни центар Кантона Сарајево”, на Дан Града Сарајева – 6. априла, биће премијерно изведена представа “Лаконога у чаробној шуми” као поклон нашим најмлађим.

Иако је примарно намијењена за предшколски и школски узраст, ово ће бити поучна представа, не само за дјецу него и одрасле. Родитељи ће заједно са својим малишанима моћи уживати у представи, а Лаконога симболизира свако наивно, радознало дијете на почетку свог животног пута.

Пројекат је подржала Градска управа Града Сарајева, а најважнија порука коју носимо је управо о значају пријатељства.

Улаз на представу је бесплатан (бесплатне улазнице се преузимају на благајни БКЦ-а).

 

Градоначелник Скака: Нећу дозволити да жичара буде пројект за елиту

      Gradonačelnik-Ska-ka-Neću-dozvoliti-da-žičara-bude-projekt-za-elitu

Цијена карте за Требевићку жичару за бх. грађане биће 4 КМ, повратна ће бити 6 КМ, речено је данас током презентације на сједници Градског вијећа Града Сарајева. Дјеци до 7 година улаз ће бити бесплатан, а у кабинама ће се моћи превозити и кућни љубимци и бицикла.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака се током презентације, на сједници Градског вијећа у сарајевској Вијећници заузео да цијена мора бити прихватљива бх. грађанима те да није оправдано уводити економску цијену, која би, према анализи Јавног предузећа „Сарајево“ д.о.о. морала бити знатно виша.

„Као градоначелник Сарајева нећу дозволити да Жичара буде само за елиту, она припада свим грађанима Сарајева, а Требевић је наш највећи парк природе. Пронашли смо рјешење да имамо минималну цијену која гарантира одрживи рад Требевићке жичаре, да објект буде развојни и да не морамо додатно инвестирати. Дали смо сугестију да буду диференциране цијене, и то посебне за бх. грађане које су усклађене са платежном моћи, те цијену за туристе, која је опет знатно нижа него у односу на сличне објекте у Европи“ појаснио је градоначелник Скака.

Отворење Требевићке жичаре је заказано за 6. април – Дан града Сарајева. У изградњу нове Требевићке жичаре инвестирано је близу 20 милиона марака, а ради се о једном од најзначајнијих послијератних инфраструктурних објеката у Сарајеву.

 

Дан Града Сарајева: Отворење изложбе “Успињача” 5. априла у Вијећници

      Obilježavanja-šestog-aprila-Dana-Grada-Sarajeva

Музеј Сарајево у сарадњи са Градом Сарајево отвориће изложбу “Успињача” 5. априла у Вијећници. Ова јединствена изложба посвећена је Требевићкој жичари, симболу нашег града, која ће поново бити у промету 6. априла, на рођендан Сарајева.

Намјера ауторица-кустосица Музеја Сарајева: Аиде Сулејманагић, Амре Маџаревић и Жанке Додиг је била да овом изложбом испричају причу о животу старе жичаре, која је била у функцији 30-ак година, од 1959. па све до 1992. године, када је на почетку агресије на наш град и земљу, разрушена.

Изложба „Успињача“ подијељена је на осам тематских цјелина. Почетак је везан за отварање жичаре, затим слиједе приче о планини Требевић, о излетима, планинарењу, санкању, спуштању низ падине Требевића, о Олимпијади, о уништавању жичаре и њених станица и, наравно, поновна изградња.

Посјетиоци ће моћи видјети изложену оригиналну кабину старе Требевићке жичаре, фотографије са свечаног отварања, те фотографије људи који су радили у погонима. Осим тога, биће постављени примјерци старих лигура, родла, дрвених скија те реквизита које смо носили у жичари.

Ова изложбена поставка је подсјећање становника Сарајева на њихово дјетињство и младост, а у исто вријеме и намјера да млади и нови становници упознају још један сегмент живота у нашем граду, како смо се некад забављали и уживали у чарима планине, а захваљујући управо жичари.

У реализацији изложбе, својим експонатима, помогли су КЈКП „ГРАС“, Историјски архив и Олимпијски музеј.

 

Вијећница угасила своја свјетла за планету Земљу

      Vijećnica-ugasila-svoja-svjetla-za-planetu-Zemlju

Вијећница је вечерас сат времена угасила своја свјетла поводом обиљежавања Сата за планету Земљу (Eart Hour 2018.), иницијативе коју организује Свјетски фонд за природу (World Wide Fund for Nature – WWF).

Сарајево је међу 180 градова Европе и свијета који се придружио овој највећој глобалној акцији, чији је овогодишњи слоган “Connect2Earth”, односно спојите се са Земљом.

Овим пројектом настоји се освијестити јавност о значају природних ресурса и заштити природе како би се обезбједила боља будућност наше планете.

Свјетски фонд за природу – WWФ, ове године је у Босни и Херцеговини ову акцију усмјерио на заштиту мочварних станишта Хутовог блата и Ливањског поља, сходно Конвенцији о биолошкој разноликости, која је донесена прије 25 година.

 

Представљен програм обиљежавања 6. априла и пјесма посвећена Требевићкој жичари: Овогодишњи Дан града Сарајева ће бити посебан и историјски

      Predstavljen-program-obilježavanja-šestog

У прелијепом амбијенту сарајевске Вијећнице данас је новинарима и јавности представљен програм овогодишњег обиљежавања 6. априла Дана Града Сарајева које ће бити историјско и посебно, јер  ће на тај дан бити отворена нова Требевићка жичара. Јавности је први пут промовисана пјесма и спот посвећени овом великом симболу Сарајева.

Некадашњи чланови култне сарајевске групе „Амбасадори“: Здравко Чолић, Исмета Дервоз, Хари Варешановић и Јасна Госпић снимили су пјесму “Требевић поново силази у град“. Стихове је написао Златан Фазлић Фазла, а продуцирао је Никша Братош.

Абдулах Скака, градоначелник Сарајева, обратио се присутнима са пуно емоција, истичући значај пројекта који ће бити рођендански поклон грађанима главног града БиХ.

 

„Јако дуго радимо на обнови жичаре. Наравно, испунићемо обећање које смо дали да ћемо 6. априла 2018. године ставити у погон Жичару. Вјерујем да сви сa нестрпљењем чекамо тај дан. У фокусу обиљежавања Дана града Сарајева је Требевићка жичара, коју гледамо из три аспекта. Први је инфраструктурни, јер то је једна од највећих инвестиција коју Град Сарајево реализује. Други је тај туристички, привредни – економски. Стављањем у функцију жичаре побољшаћемо туристичку понуду. И трећи, најзначајнији аспект је тај емотивни, веза Сарајлија са Требевићем и жичаром, и том позитивном енергијом коју би требао пробудити тренутак отворења“, нагласио је Скака.

Градоначелник је додао да је Сарајево прошле године имало много великих догађаја.

“Вјерујем да ћемо тако наставити и вратити позитивну енергију Сарајеву“, истакао је Скака.

Модератор презентације Исмета Дервоз је казала новинарима да је заједно са својим колегама „жељела отпјевати пјесму која је сјећање на наша дјетињства и младост“.

Она је представила и програм прославе Дана Града Сарајева који ће бити изузетно богат.

Програм обиљежавања рођендана Сарајева почиње 5. априла када ће бити отворена “Изложба успињача”, кустосица Музеја Сарајева Аиде Сулејманагић, Амре Маџаревић и Жанке Додиг.

На 6. април биће, у присуству великог броја гостију, уприличена свечана церемонија пуштања у рад нове жичаре.

Нешто касније на Башчаршијском тргу биће организовно дружење градоначелника са грађанима и гостима града. Након отворења изложбе “Успомене“ у склопу које ће у излозима дуж улице Сарачи бити изложене фотографије о старој жичари чији су аутори наши грађани, биће уручене награде за најбољу фотографију, уз наступ Диванхане.

Дан града ће бити обогаћен и изложбом под називом „Прво улично бијенале графике – Графичко прољеће, чији је иницијатор признати бх. сликар Сафет Зец, који је присуствовао данашњој презентацији.