Prvo ulično bijenale grafike „Grafičko proljeće u Sarajevu“

Narednih petnaest dana izloge prodavnica u Titovoj i Ferhadiji krasit će 33 grafike s potpisima 22 najznačajnija grafičara BiH, ali i zemalja regije.

Riječ je o prvom uličnom bijenalu grafike „Grafičko proljeće“, koji je organiziran povodom Dana grada Sarajeva, a izložba je danas svečano otvorena na platou ispred Gradske tržnice “Markale” u Sarajevu.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Abdulah Skaka i naš priznati slikar Safet Zec, koji je i inicijator ove jedinstvene izložbe, zajedno s nekadašnjim direktorom Venecijanskih muzeja Giandomenicom Romanelli-jem.

 

Ceremonija otvaranja protekla je uz izvedbu studenata Glazbene akademije pod dirigentskom palicom Emira Mejremića, koji su izveli prigodne melodije glazbenih klasika.

Proslava na Baščaršijskom trgu s gradonačelnikom uz kavu i izložbu “Uspomene”

I ovog travnja na Dan grada, na prepunom Baščaršijskom trgu, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je građane Sarajeva počastio bosanskom kavom i tradicionalnim poslasticama.

Sarajlije su imale priliku da se uz kavu druže i s predstavnicima bratskih i partnerskih gradova, između ostalog s gradonačelnikom Ankare Mustafom Tunom, gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i gradonačelnikom Skoplja Petrom Šilegovim.

Ovaj događaj obilježio je i nastup grupe Divanhana koja je ovom prigodom otpjevala neke od najljepših sevdalinki.

Istovremeno, na Baščaršijskom trgu je otvorena izložba fotografija “Uspomene” iz obiteljskih albuma na kojima se nalazi sarajevska žičara. Fotografije su postavljene u izloge radnji duž ulice Saračiije.

Nakon proglašenja nagrađenih fotografija, što je uradio Igor Gavrić, predsjedatelj Gradskog vijeća, gradonačelnik Skaka i građani Sarajeva prošli su ulicom Sarači i pogledali izložene fotografije.

Otkrivena spomen-ploča Rami Biberu na dolaznoj stanici Trebevićke žičare

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i donator Edmond Oferman otkrili su spomen-ploču Rami Biberu na dolaznoj stanici Trebevićke žičare. Današnjoj svečanoj ceremoniji su nazočili i članovi obitelji Biber.

Ramo je kao radnik Javnog komunalnog poduzeća Gras, ubijen na radnom mjestu 1. ožujka 1992. godine, dok je osiguravao i čuvao Trebevićku žičaru. Time je nakon tri desetljeća prestala da radi stara žičara.

“Biber je bio heroj koji je branio simbol Sarajeva i iskreno se nadam da će budući naraštaji vrednovati ljude koji su izgubili živote”, rekao je gradonačelnik Skaka.

„Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime“, istaknuto je na spomen-ploči kao podsjetnik na čuvara koji je branio simbol grada Sarajeva.

 

Povodom 6. aprila delegacija Grada Srajeva odala počast i položila cvijeće na spomen-obilježja

      Povodom-šestog-aprila-delegacija-Grada-Srajeva

Danas, 6. aprila, na ovaj višestruko simboličan dan, i na jedan od najsudbonosnijih datuma u historiji Sarajeva, delegacija Grada Sarajeva odala je počast šehidima i poginulim braniteljima.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić sa zamjenicama Edinom Gabelom i Mirom Jurić, kao i gradski vijećnici, odali su počast učenjem Fatihe i minutom šutnje, te položili cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra, na mezar prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića i šehidsko mezarje „Kovači“, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Delegacija Grada Sarajeva je također, danas odala počast i položila cvijeće na mezare ubijenih policajaca u Velikom parku, na bistu Vladimira Perića Valtera, Spomen-park Vraca, na gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion-Koševo, te na Centralno spomen- obilježje u Općini Novi Grad. Danas će biti odata počast i položeno cvijeće na Spomen-obilježje ispred Hitne pomoći u spomen Silvi Rizvanbegović, prvoj doktorici koja je stradala tokom opsade Sarajeva.