Прво улично бијенале графике „Графичко прољеће у Сарајеву“

Наредних петнаест дана излоге продавница у Титовој и Ферхадији красиће 33 графике са потписима 22 најзначајнија графичара БиХ, али и земаља регије.

Ријеч је о првом уличном бијеналу графике „Графичко прољеће“, који је организован поводом Дана града Сарајева, а изложба је данас свечано отворена на платоу испред Градске тржнице “Маркале” у Сарајеву.

 

Манифестацију су отворили градоначелник Абдулах Скака и наш признати сликар Сафет Зец, који је и иницијатор ове јединствене изложбе, заједно са некадашњим директором Венецијанских музеја Гиандоменицом Романелли-јем.

Церемонија отварања протекла је уз изведбу студената Музичке академије под диригентском палицом Емира Мејремића, који су извели пригодне мелодије музичких класика.

Прослава на Башчаршијском тргу са градоначелником уз кафу и изложбу “Успомене”

И овог априла на Дан града, на препуном Башчаршијском тргу, градоначелник Сарајева Абдулах Скака је грађане Сарајева почастио босанском кафом и традиционалним посластицама.

Сарајлије су имале прилику да се уз кафу друже и са представницима братских и партнерских градова, између осталог са градоначелником Анкаре Мустафом Туном, градоначелником Загреба Миланом Бандићем и градоначелником Скопља Петром Шилеговим.

Овај догађај обиљежио је и наступ групе Диванхана која је овом пригодом отпјевала неке од најљепших севдалинки.

Истовремено, на Башчаршијском тргу је отворена изложба фотографија “Успомене” из породичних албума на којима се налази сарајевска жичара. Фотографије су постављене у излоге радњи дуж улице Сарачиије.

Након проглашења награђених фотографија, што је урадио Игор Гаврић, предсједавајући Градског вијећа, градоначелник Скака и грађани Сарајева прошли су улицом Сарачи и погледали изложене фотографије.

Откривена спомен-плоча Рами Биберу на долазној станици Требевићке жичаре

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака и донатор Едмонд Оферман открили су спомен-плочу Рами Биберу на долазној станици Требевићке жичаре. Данашњој свечаној церемонији су присуствовали и чланови породице Бибер.

Рамо је као радник Јавног комуналног предузећа Грас, убијен на радном мјесту 1. марта 1992. године, док је обезбјеђивао и чувао Требевићку жичару. Тиме је након три деценије престала да ради стара жичара.

“Бибер је био херој који је бранио симбол Сарајева и искрено се надам да ће будуће генерације вредновати људе који су изгубили животе”, рекао је градоначелник Скака.

„Био је чувар нашег симбола, а ми ћемо чувати његово име“, истакнуто је на спомен-плочи као подсјетник на чувара који је бранио симбол града Сарајева.

 

Povodom 6. aprila delegacija Grada Srajeva odala počast i položila cvijeće na spomen-obilježja

      Povodom-šestog-aprila-delegacija-Grada-Srajeva

Danas, 6. aprila, na ovaj višestruko simboličan dan, i na jedan od najsudbonosnijih datuma u historiji Sarajeva, delegacija Grada Sarajeva odala je počast šehidima i poginulim braniteljima.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić sa zamjenicama Edinom Gabelom i Mirom Jurić, kao i gradski vijećnici, odali su počast učenjem Fatihe i minutom šutnje, te položili cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra, na mezar prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića i šehidsko mezarje „Kovači“, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Delegacija Grada Sarajeva je također, danas odala počast i položila cvijeće na mezare ubijenih policajaca u Velikom parku, na bistu Vladimira Perića Valtera, Spomen-park Vraca, na gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion-Koševo, te na Centralno spomen- obilježje u Općini Novi Grad. Danas će biti odata počast i položeno cvijeće na Spomen-obilježje ispred Hitne pomoći u spomen Silvi Rizvanbegović, prvoj doktorici koja je stradala tokom opsade Sarajeva.