Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Vijećnici povodom Dana Grada Sarajeva uručene Šestoaprilske nagrade i druga priznanja

Svečana sjednica Gradskog vijeća koja je sinoć održana u Vijećnici uz dodjelu gradskih nagrada i priznanja, vrhunac je cjelodnevnog programa obilježavanja 6. travnja – Dana grada Sarajeva.

Uz nazočnost diplomatskog kora, predstavnika svih razina vlasti u zemlji, gradskih vijećnika i ranijih gradonačelnika, svečanosti su nazočili predstavnici bratskih i partnerskih gradova: Ankare, Moskve, Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Budimpešte, Dohe, Innsbrucka, Magdeburga, Dubrovnika, Pule, Prata, Novog Pazara, Goražda i Brčko-Distrikta.

Goste i uzvanike je, u ulozi domaćina, pozdravio predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić. Čestitajući praznik slobode, predsjedatelj Gavrić je kazao: „Dok drugi gradovi imaju svoje zaštitnike, patrone i svece, Sarajevo ima sudbinsku povezanost s ovim datumom. Šesti travanj je sudbonosan za ovaj grad”.

 

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Abdulah Skaka koji je u svom prigodnom obraćanju istaknuo da je 6. travanj najsudbonosniji dan u burnoj i slavnoj prošlosti grada i prilika je da se svi prisjete onih koji su branili Sarajevo.

Podsjetio je da je Sarajevo poseban grad o čemu svjedoče njegovi stanovnici i mnogobrojni gosti, a kao glavni grad BiH ima mnogobrojne resurse te je zbog toga postao regionalno središte i europski partner u različitim projektima.

Najavio je da će gradska administracija nastaviti unapređivati život u gradu radeći na infrastrukturnim projektima i svim drugim projektima od značaja za građane Sarajeva, ali i one koji ga posjete. “Naš prostor za rad su platforme od značaja za cijelu zajednicu, državu i region”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Gavrić je uručio „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2018. godini: Sveučilišnom karate klubu „Bosna“ za doprinos u području sporta, „Centrotrans – Eurolines“ Sarajevo u području gospodarstva, Udruzi veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ u području rada i stvaralaštva, prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u području zdravstva i socijalne zaštite, Emiru Hadžihafizbegoviću u području kulture i umjetnosti i prof. dr. Tatjani Ljujić-Mijatović u području znanosti i obrazovanja.

Gradonačelnik Skaka je uručio Plaketu Grada Sarajeva za postignute rezultate Kulturnom centru „Kralj Fahd“, Vladi Ragužu i prof. dr. Kurtu Kalcheru,  te nagradu „Sarajevska pahuljica“ sedmogodišnjem hrabrom i odvažnom Ismailu Zulfiću, kojem invaliditet ne predstavlja prepreku pri osvajanju medalja u plivanju. Nagrada „Graham Bmford“ za građansku hrabrost ove godine pripala je Kenanu Ćubari i Irhanu Foči. Nakon prigodnog umjetničkog programa, cjelodnevni bogati program obilježavanja Dana grada Sarajeva završen je spektakularnim vatrometom.

Otvorena nova Trebevićka žičara, više od 300 gostiju, zvaničnika i članova izaslanstava iz cijelog svijeta nazočilo otvaranju

Nova Trebevićka žičara otvorena je na svečanoj ceremoniji povodom 6. aprila – Dan Grada Sarajeva, u nazočnosti više od 300 zvaničnika, gostiju, građana BiH i novinara iz cijelog svijeta. Žičaru su u svečano pustili u promet Edmund Offermann, glavni donator i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Riječ je o najvećem infrastrukturnom i razvojnom projektu koji realizira Grad Sarajevo u poslijeratnom razdoblju. U izgradnju je investirano oko 20 miliona maraka, od čega je sedam miliona KM donacija gospodina Offermanna. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zahvalio se svim izaslanstvima, gostima i građanima Sarajeva.

“Danas je Sarajevo centar regije. Bilo je planirano da spremim neki govor, ali ću pričati ono što mi je na srcu. Bit ću emotivan i previše osoban, ali ove okolnosti mi dozvoljavaju da budem takav”, kazao je Skaka.

Obraćanje gradonačelnika Abdulaha Skake na otvaranju Žičare

Dodjela priznanja Muhamedu Hamamdžiću, najstarijem radniku prijeratne sarajevske Žičare

„Obnavljamo posljednji srušeni simbol Sarajeva. Ovdje gradimo i pričamo o emociji, skidamo nevidljivu granicu, ovdje radimo zajednički na izgradnji BiH, na pomirenju naroda. To je naša misija, ovdje smo danas da pokažemo da smo vrijedan narod”, poručio je Skaka naglašavajući da je ovo prekretnica iz perioda obnove grada u fazu izgradnje i razvoja novog Sarajeva.

Gradonačelnik je istakao da projekt revitalizacije Trebevićke žičare ne bi mogao biti realizovan bez gospodina Edmonda Offermanna i njegove supruge Maje.

“Maja sada plače, a dogovorili smo se da neće plakati. Hvala Offermannima”, istakao je Skaka.

Glavni donator Trebevićke žičare Edmond Offermann podsjetio je na 2008. godinu kada je odlučio pomoći izgradnju Žičare.

“Moj moto u životu je znati što imate, znati šta želite i to možete dobiti! Evo nas 10 godina kasnije i ovo je rezultat tog telefonskog poziva. Da, mi to možemo”, rekao je Offermann. Nazočnima se obratio i Muhamed Hamamdžić, koji je 35 godina radio na Trebevićkoj žičari, te je primio posebno priznanje. On je radnicima nove Trebevićke žičare dodijelio i specijalnu povelju.

Uručenje povelje uposlenicima nove Trebevičke žičare

Svečanosti su, između ostalih, nazočili Šefik Džaferović, zamjenik predsjedatelja Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Safet Softić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH državni ministri Semiha Borovac i Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj te brojni drugi državni, entitetski, kantonalni i općinski zvaničnici.

Također, brojna izaslanstva bratskih i partnerskih gradova su uveličali skup. Tu su, među mnogimm gostima, bili gradonačelnici Beča, Ankare, Zagreba, Skoplja, izaslanstva Moskve, Ljubljane, Budimpešte, Dohe, Innsbrucka, Magdeburga, Dubrovnika, Pule, Prata, Novog Pazara, Goražda i Brčko-Distrikta. Otvorenju su nazočili predstavnici diplomatskog kora i brojne javne osobe među kojima visoki predstavnik Valentin Incko te selektor bh. nagometne reprezentacije Robert Prosinečki.

Nakon otvaranja gostu su imali priliku da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom. Instalacija žičare ima 33 kabine, kapacitet je 1.200 ljudi, a vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta. Kapacitet jedne kabine je 10 osoba, a nosivost je 750 kg.

Od polazne do krajnje stanice ima 10 stubova. Udaljenost između kabina je 150 metara, a može raditi i s 50 posto kapaciteta. To znači da može voziti i s 16 kabina, na trasi udaljenosti oko 300 m.

Trebevićka žičara svojim radom ponovno će oživjeti Trebević koji je oduvijek bio najbliže i omiljeno izletište Sarajlija. S Trebevića se pruža prelijep pogled na grad i svi posjetitelji mogu uživati u čistom zraku. Podsjećamo, nakon 26 godina obnovljena Trebevićka žičara ponovo je otvorena za sve Sarajlije i goste ovoga grada. Žičara je uništena na početku opsade Sarajeva.