На свечаној сједници Градског вијећа у Вијећници поводом Дана Града Сарајева уручене Шестоаприлске награде и друга признања

Свечана сједница Градског вијећа која је синоћ одржана у Вијећници уз додјелу градских награда и признања, врхунац је цјелодневног програма обиљежавања 6. априла – Дана града Сарајева.

Уз присуство дипломатског кора, представника свих нивоа власти у земљи, градских вијећника и ранијих градоначелника, свечаности су присуствовали представници братских и партнерских градова: Анкаре, Москве, Љубљане, Загреба, Скопља, Будимпеште, Дохе, Инсбрука, Магдебурга, Дубровника, Пуле, Прата, Новог Пазара, Горажда и Брчко-Дистрикта.

Госте и званице је, у улози домаћина, поздравио предсједавајући Градског вијећа Игор Гаврић. Честитајући празник слободе, предсједавајући Гаврић је казао: „Док други градови имају своје заштитнике, патроне и свеце, Сарајево има судбинску повезаност са овим датумом. Шести април је судбоносан за овај град”.

 

Честиткама се придружио и градоначелник Абдулах Скака који је у свом пригодном обраћању истакнуо да је 6. април најсудбоноснији дан у бурној и славној прошлости града и прилика је да се сви присјете оних који су бранили Сарајево.

Подсјетио је да је Сарајево посебан град о чему свједоче његови становници и многобројни гости, а као главни град БиХ има многобројне ресурсе те је због тога постао регионални центар и европски партнер у различитим пројектима.

Најавио је да ће градска администрација наставити унапређивати живот у граду радећи на инфраструктурним пројектима и свим другим пројектима од значаја за грађане Сарајева, али и оне који га посјете. “Наш простор за рад су платформе од значаја за цијелу заједницу, државу и регион”, истакнуо је градоначелник Скака.

Предсједавајући Градског вијећа Гаврић је уручио „Шестоаприлску награду Града Сарајева” у 2018. години: Универзитетском карате клубу „Босна“ за допринос у области спорта, „Центротранс – Еуролајнс“ Сарајево у области привреде, Удружењу ветерана одреда полиције за специјалне намјене „Ласта“ у области рада и стваралаштва, проф. др. Исмету Гавранкапетановићу у области здравства и социјалне заштите, Емиру Хаџихафизбеговићу у области културе и умјетности и проф. др. Татјани Љујић-Мијатовић у области науке и образовања.

Градоначелник Скака је уручио Плакету Града Сарајева за постигнуте резултате Културном центру „Краљ Фахд“, Влади Рагужу и проф. др. Курту Калчеру,  те награду „Сарајевска пахуљица“ седмогодишњем храбром и одважном Исмаилу Зулфићу, којем инвалидитет не представља препреку при освајању медаља у пливању. Награда „Грахам Бамфорд“ за грађанску храброст ове године припала је Кенану Ћубари и Ирхану Фочи. Након пригодног умјетничког програма, цјелодневни богати програм обиљежавања Дана града Сарајева завршен је спектакуларним ватрометом.

 

Отворена нова Требевићка жичара, више од 300 гостију, званичника и чланова делегација из цијелог свијета присуствовало отварању

Нова Требевићка жичара отворена је на свечаној церемонији поводом 6. априла – Дан Града Сарајева, у присуству више од 300 званичника, гостију, грађана БиХ и новинара из цијелог свијета. Жичару су у свечано пустили у промет Едмунд Оферман, главни донатор и градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

Ријеч је о највећем инфраструктурном и развојном пројекту који реализује Град Сарајево у послијератном периоду. У изградњу је инвестирано око 20 милиона марака, од чега је седам милиона КМ донација господина Офермана. Градоначелник Сарајева Абдулах Скака захвалио се свим делегацијама, гостима и грађанима Сарајева.

“Данас је Сарајево центар региона. Било је планирано да спремим неки говор, али ћу причати оно што ми је на срцу. Бићу емотиван и превише личан, али ове околности ми дозвољавају да будем такав”, казао је Скака.

 

Obraćanje gradonačelnika Abdulaha Skake na otvaranju Žičare

Dodjela priznanja Muhamedu Hamamdžiću, najstarijem radniku prijeratne sarajevske Žičare

„Обнављамо посљедњи срушени симбол Сарајева. Овдје градимо и причамо о емоцији, скидамо невидљиву границу, овдје радимо заједнички на изградњи БиХ, на помирењу народа. То је наша мисија, овдје смо данас да покажемо да смо вриједан народ”, поручио је Скака наглашавајући да је ово прекретница из периода обнове града у фазу изградње и развоја новог Сарајева.

Градоначелник је истакао да пројект ревитализације Требевићке жичаре не би могао бити реализован без господина Едмонда Офермана и његове супруге Маје.

“Маја сада плаче, а договорили смо се да неће плакати. Хвала Оферманима”, истакао је Скака.

Главни донатор Требевићке жичаре Едмонд Оферман подсјетио је на 2008. годину када је одлучио помоћи изградњу Жичаре.

“Мој мото у животу је знати шта имате, знати шта желите и то можете добити! Ево нас 10 година касније и ово је резултат тог телефонског позива. Да, ми то можемо”, рекао је Оферман. Присутнима се обратио и Мухамед Хамамџић, који је 35 година радио на Требевићкој жичари, те је примио посебно признање. Он је радницима нове Требевићке жичаре додијелио и специјалну повељу.

 

Uručenje povelje uposlenicima nove Trebevičke žičare

Свечаности су, између осталих, присуствовали Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ државни министри Семиха Боровац и Исмир Јуско, премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, министар унутрашњих послова Аљоша Чампара, премијер Кантона Сарајево Адем Зољ те бројни други државни, ентитетски, кантонални и општински званичници.

Такође, бројне делегације братских и партнерских градова су увеличале скуп. Ту су, међу многим гостима, били градоначелници Беча, Анкаре, Загреба, Скопља, делегације Москве, Љубљане, Будимпеште, Дохе, Инсбрука, Магдебурга, Дубровника, Пуле, Прата, Новог Пазара, Горажда и Брчко-Дистрикта. Отворењу су присуствовале представници дипломатског кора и бројне јавне личности међу којима високи представник Валентин Инцко те селектор бх. фудбалске репрезентације Роберт Просинечки.

Након отварања госту су имали прилику да уживају у панорамској вожњи жичаром. Инсталација жичаре има 33 кабине, капацитет је 1.200 људи, а возиће брзином од пет метара у секунди, што значи да ће вожња трајати око седам минута. Капацитет једне кабине је 10 особа, а носивост је 750 кг.

Од полазне до крајње станице има 10 стубова. Удаљеност између кабина је 150 метара, а може радити и са 50 посто капацитета. То значи да може возити и са 16 кабина, на траси удаљености око 300 м.

Требевићка жичара својим радом поновно ће оживјети Требевић који је одувијек био најближе и омиљено излетиште Сарајлија. Са Требевића се пружа прелијеп поглед на град и сви посјетиоци могу уживати у чистом зраку. Подсјећамо, након 26 година обновљена Требевићка жичара поново је отворена за све Сарајлије и госте овога града. Жичара је уништена на почетку опсаде Сарајева.