U prva tri dana rada Žičara prevezla više od 13.000 putnika

Nova Trebevićka žičara je samo u prva tri dana rada uspješno prevezla više od 13.000 putnika, koji su uživali ili u panoramskoj vožnji ili u odlasku na olimpijski Trebević!

Grad Sarajevo i Javno poduzeće Sarajevo d.o.o., ovom prigodom žele zahvaliti građanima Sarajeva i gostima glavnog grada na velikoj potpori i interesu.

„Ponosni smo što je Trebevićka žičara ispunila vaša očekivanja i privukla veliki broj putnika, ne samo iz Sarajeva nego i iz cijele regije i Europe. Želimo zahvaliti našim korisnicima na strpljenju zbog velikih gužvi na polaznoj stanici Trebevićke žičare. Naši uposlenici su radili punim kapacitetom protekla tri dana kako bi svi naši gosti mogli uživati u vožnji Žičarom“, poručili su iz Javnog poduzeća Sarajevo d.o.o.

Nova Trebevićka žičara je otvorena u petak 6. travnja na Dan grada Sarajeva. U projekt je uloženo oko 20 miliona maraka. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u poslijeratnom Sarajevu koji će doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju. Žičara ima i poseban značaj, jer se radi o svojevrsnom simbolu Grada. Radno vrijeme Žičare je od 8.30 do 18.30. Sve informacije u svezi s radom Trebevićke žičare su dostupne na www.zicara.ba.

Grad Sarajevo osigurao 115 stipendija za srednjoškolce s četiri gradske općine

      Grad-Sarajevo-za-obezbijedio-115-stipendija

Grad Sarajevo je za ovu školsku godinu iz Proračuna osigurao sredstva za 115 stipendija. Tim povodom danas je u Vijećnici upriličeno uručivanje ugovora o stipendiranju učenika srednjih škola s četiri gradske općine.

Stipendistima su ugovore uručili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Edina Gabela i gradski vijećnik Samir Fazlić.

Uz čestitke učenicima na uspjehu koje postižu, gradonačelnik Abdulah Skaka je kazao: „Sve što uložite u sebe će vam se prije ili kasnije vratiti. Ja vjerujem u sve vas. Vjerujte i vi u sebe i nikad ne odustajte pa onda ni rezultati neće izostati”.

Gradonačelnik je potom uručio stipendije Anidi Nezović, učenici Prve bošnjačke gimnazije i Harisu Foči, učeniku Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Oni su u ime stipendista zahvalili Gradu Sarajevu, te istakli da ih ova stipendija potiče na rad i da budu još bolji.

Čestitkama se pridružila i pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković.

“INAT STAZA” – iz centra Sarajeva na 1629 metara visok vrh Trebevića

      INAT-STAZA”-iz-centra-Sarajeva-na-hiljadu

Akademski kipar Stijepo Gavrić danas je završio rad na granitnoj ploči s uklesanim dlanom koja će biti postavljena na vrh Trebevića (1629 m) kao njegov simbol.

Planinarsko društvo Trebević iz Sarajeva privodi kraju posao na markaciji i uređivanju staze koja je dobila neslužbeni naziv ”Inat staza”. Naime, polazna točka ove staze je kod Inat kuće, preko puta Vijećnice, i namijenjena je svim građanima Sarajeva i njegovim gostima, koji nemaju planinarskog iskustva, da pješačenjem lako pronađu ”put do vrha”.

Ovaj projekt Planirarskog saveza BiH i PD Trebevića podržao je Grad Sarajevo.

Sarajevo je jedinstven glavni grad u svijetu gdje se iz njegovog centra pješačenjem može osvojiti planinski vrh.

Izlazna stanica na novootvorenoj žičari se podudara sa ”Inat stazom” tako da se osvajanje vrha može kombinirati vožnjom u gondoli i pješačenjem.

Svi oni koji osvoje vrh Trebevića, ”osvajaju” i jedinstvenu nagrada. Stavljanjem svog otvorenog dlana u otisak na granitnoj ploči, selfie fotografija može da posluži kao suvenir i dokaz: bio sam ovdje, dotakao sam vrh Trebevića.

– Otvoreni dlan je jedan od najstarijih simbola u slikarstvu i umjetnosti uopće, od prije 27.000 godina u  pećini Gargas u Francuskoj, preko pećine Perito Moreno (Argentina) od prije 14.000 godina, do uzdignute desnice s otvorenim dlanom na srednjovjekovnom stećku u Radimlji kod Stoca – kaže Stijepo Gavrić. Otvoreni dlan je simobol mira, dobrih i neskrivenih namjera i prijateljstva prema drugim ljudima.