У прва три дана рада Жичара превезла више од 13.000 путника

Нова Требевићка жичара је само у прва три дана рада успјешно превезла више од 13.000 путника, који су уживали или у панорамској вожњи или у одласку на олимпијски Требевић!

Град Сарајево и Јавно предузеће Сарајево д.о.о., овом приликом желе захвалити грађанима Сарајева и гостима главног града на великој подршци и интересу.

„Поносни смо што је Требевићка жичара испунила ваша очекивања и привукла велики број путника, не само из Сарајева него и из цијелог региона и Европе. Желимо захвалити нашим корисницима на стрпљењу због великих гужви на полазној станици Требевићке жичаре. Наши запосленици су радили пуним капацитетом протекла три дана како би сви наши гости могли уживати у вожњи Жичаром“, поручили су из Јавног предузећа Сарајево д.о.о.

Нова Требевићка жичара је отворена у петак 6. априла на Дан града Сарајева. У пројект је уложено око 20 милиона марака. Ријеч је о једном од највећих инфраструктурних пројеката у послијератном Сарајеву који ће допринијети економском и туристичком развоју. Жичара има и посебан значај, јер се ради о својеврсном симболу Града. Радно вријеме Жичаре је од 8.30 до 18.30. Све информације у вези са радом Требевићке жичаре су доступне на www.zicara.ba.

 

Град Сарајево обезбиједио 115 стипендија за средњошколце са четири градске општине

      Grad-Sarajevo-za-obezbijedio-115-stipendija

Град Сарајево је за ову школску годину из Буџета обезбиједио средства за 115 стипендија. Тим поводом данас је у Вијећници уприличено уручивање уговора о стипендирању ученика средњих школа са четири градске општине.

Стипендистима су уговоре уручили градоначелник Сарајева Абдулах Скака, замјеница предсједавајућег Градског вијећа Едина Габела и градски вијећник Самир Фазлић.

 

Уз честитке ученицима на успјеху које постижу, градоначелник Абдулах Скака је казао: „Све што уложите у себе ће вам се прије или касније вратити. Ја вјерујем у све вас. Вјерујте и ви у себе и никад не одустајте па онда ни резултати неће изостати”.

Градоначелник је потом уручио стипендије Аниди Незовић, ученици Прве бошњачке гимназије и Харису Фочи, ученику Средње школе за текстил, кожу и дизајн. Они су у име стипендиста захвалили Граду Сарајеву, те истакли да их ова стипендија потиче на рад и да буду још бољи.

Честиткама се придружила и помоћница градоначелника за образовање, културу и спорт Амина Дељковић.

 

“ИНАТ СТАЗА” – из центра Сарајева на 1629 метара висок врх Требевића

Академски кипар Стијепо Гаврић данас је завршио рад на гранитној плочи са уклесаним дланом која ће бити постављена на врх Требевића (1629 м) као његов симбол.

Планинарско друштво Требевић из Сарајева приводи крају посао на маркацији и уређивању стазе која је добила незваничан назив ”Инат стаза”. Наиме, полазна тачка ове стазе је код Инат куће, преко пута Вијећнице, и намијењена је свим грађанима Сарајева и његовим гостима, који немају планинарског искуства, да пјешачењем лако пронађу ”пут до врха”.

 

Овај пројекат Планинарског савеза БиХ и ПД Требевића подржао је Град Сарајево.

Сарајево је јединствен главни град у свијету гдје се из његовог центра  пјешачењем може освојити планински врх.

Излазна станица на новоотвореној жичари се подудара са ”Инат стазом” тако да се освајање врха може комбиновати вожњом у гондоли и пјешачењем.

Сви они који освоје врх Требевића, ”освајају” и јединствену награда. Стављањем свог отвореног длана у отисак на гранитној плочи, селфие фотографија може да послужи као сувенир и доказ: био сам овдје, дотакао сам врх Требевића.

– Отворени длан је један од најстаријих симбола у сликарству и умјетности уопште, од прије 27.000 година у  пећини Гаргас у Француској, преко пећине Перито Морено (Аргентина) од прије 14.000 година, до уздигнуте деснице са отвореним дланом на средњовјековном стећку у Радимљи код Стоца – каже Стијепо Гаврић. Отворени длан је симобол мира, добрих и нескривених намјера и пријатељства према другим људима.