Градоначелник Скака у посјети новом кантоналном премијеру Адему Зољу

Градоначелник Абдулах Скака са замјеницима Миланом Тривићем и Ивицом Шарићем данас је посјетио Кантон Сарајево и са премијером Адемом Зољем и кантоналним министрима разговарао о унапрјеђењу сарадње између Града и Кантона.

Том приликом, градоначелник Скака је упознао премијера Зоља са неколико стратешких планова Градске управе као и започетих пројеката, како би се размотрили модалитети подршке Кантона и ресорних министарстава у њиховој даљој реализацији.

Међу њима су пројект обнове и реконструкције објекта Олимпијског музеја за који је неопходно осигурати недостајућа средства, као и наставак изградње бисциклистичке стазе кроз Ново Сарајево за што је затражена помоћ ресорног кантоналног министарства због измјештања такси стајалишта на Долац Малти. Разговарало се и о пројекту изградње Парка природе на Дариви, музеја “Мерсад Бербер”, обнове Бистричке жељезничке станице, уређења Трга БиХ…

Премијер Зољ је казао да ће предочене приједлоге Градске управе детаљно размотрити са ресорним министрима те да ће, све планове и започете активности, у складу са важећим законима и финансијским могућностима, Кантон подржати па и интензивирати гдје је то неопходно, како неки пројекти попут бициклистичке стазе не би чекали на даљу реализацију.

 

Први студентски фестивал класичне музике

Од 11. до 13. априла одржан је Први студентски фестивал класичне музике, којег су подржале градске управе Сарајева и Источног Сарајева.

Студенти музичких академија Универзитета у Сарајеву и Источном Сарајеву, у сарадњи са Удружењем грађана за његовање класичне музике „Корал“, угостили су бројне ученике и предаваче из Босне и Херцеговине, Србије (Крагујевац) и Црне Горе (Цетиње и Никшић).

Том приликом посјетили су Вијећницу гдје су им уручени симболични поклони Града Сарајева.

Прес конференција 17. априла поводом одржавања прве академије за менаџмент у култури у Сарајеву

Град Сарајево у партнерству са Гете-Институтом организује рад прве академије за менаџмент у култури. Сличне академије се једном годишње одржавају у Солуну, Букурешту и Софији. Сарајево ће бити четврти град домаћин академије, од 7. до 12. маја ове године.

У главном граду, али и у цијелој Босни и Херцеговини недостају кадрови који би обављали менаџерске послове у култури. Циљ ове академије је да потакне процес едукације, како оних који већ раде у култури и културним институцијама, тако и оних који имају амбиције да се баве тим послом.

„Вјерујем да ће рад прве академије у Сарајеву бити успјешан и да ће покренути размишљања о важности едуцирања културног менаџмента, те да ће се она и убудуће одржавати једном годишње“, каже Клаус Кришок, директор Гете-Института БиХ.

Припремљен је занимљив програм академије, уз учешће врхунских предавача из Њемачке, региона и БиХ, који ће кроз предавања, радионице и форуме пренијети своја знања и искуства.

Гете-Институт и Град Сарајево упутили су јавни позив за слање пријава заинтересованих. Број мјеста је ограничен. Рок за слање пријава је 25. април 2018. на и-мејл адресу: ajla.eljsani-arnautlija@goethe.de

Додатне информације можете добити на веб страници www.goethe.de/ins/ba/bs/index.html

Гете-Институт ће у уторак 17. априла у 11.00 часова омогућити представницима медија да на прес конференцији добију одговоре на питања о раду академије. Прес конференција ће се одржати у просторијама Гете-Института у Сарајеву (у згради Фероелектро), Титова 28, 4. спрат, улаз са Титове улице.