Plaketa Grada Sarajeva za 2018. godinu

Dobitnici Plakete Grada Sarajeva za 2018. godinu su:

Kulturni centar „Kralj Fahd“ za doprinos u oblasti obrazovanja

Kulturni centar „Kralj Fahd“ dobio je ovo značajno priznanje Grada Sarajeva za dugogodišnju edukaciju kroz organizaciju kurseva engleskog i arapskog jezika i informatike od 2003. godine. Od tada do danas kroz ovaj kulturni centar prošlo je 70.000 polaznika. Direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ doc. dr Muhamed Alu Šejh preuzeo je nagradu.

Prof. dr. Kurt Kalcher za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja

Među onima koji su nesebično pomagali Univerzitet u Sarajevu posebno mjesto zauzima prof. dr. Kurt Kalcher kao dokazani prijatelj koji već 18 godina aktivno pomaže svima koji se bave naukom.

Vlado Raguž za doprinos razvoju grada u drugim oblastima života i rada 

Dobitnik Plakete Grada Sarajeva Vlado Raguž je u svom dugogodišnjem kontinuiranom radu dao doprinos u oblasti komunalne privrede, te kao sportski aktivist i društveni djelatnik.

Nagrada Sarajevska pahuljica za 2018. godinu

Dobitnik priznanja „Sarajevska pahuljica“ u 2018. godini je:

Nagradu „Sarajevska pahuljica“ za mlade dobio je dječak Ismail Softić, član Plivačkog kluba „ SPID“ od februara  2016. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i zlatnih medalja. Gdje god je otputovao Ismail se vratio s nagradom. Internacionalni je heroj, najperspektivniji sportista 2017. godine u kategoriji osoba sa invaliditetom prema izboru Sportskog saveza invalida BiH. U njegovom uspjehu nesebično mu pomaže predsjednik kluba i trener Amel Kapo.

На данашњи дан прије 122 године свечано отворена Вијећница

На данашњи дан прије 122 године, барун I. Апел свечано је отворио и предао сарајевској општини на коришћење Вијећницу, најрепрезентативнији објекат из аустро-угарског периода.

 

Вијећница је била не само свједок, већ и актер свих оних дешавања који су се у претходном вијеку десили у Сарајеву. Као сједиште градске администрације, по завршетку Другог свјетског рата, Вијећница је постала храм културе и умјетности – под њезиним кровом били су смјештени Музеј града Сарајева, потом Академија наука и умјетности БиХ, те Народна и универзитетска библиотека Босне и Херцеговине. У ноћи између 25. и 26. августа 1992. године, тачно на стоту годишњицу идеје о њеној изградњи, Вијећница је услијед агресорског гранатирања запаљена. Тада је у пламену нестало око 80% њеног књижног фонда.

У ратним годинама, захваљујући огромној енергији, али и храбрости домаћих и иноземних умјетника, у разрушеној Вијећници се одржавају концерти и изложбе, чиме постаје својеврсни симбол отпора и центар духовног и културног живота града Сарајева.

Као што и приличи нашој духовној снази и способности да се крене даље, Град Сарајево је нашао снаге и могућности да покрене обнову овога објекта, уз материјалну и сваку другу потпору наших пријатеља и партнера широм Европе и свијета. Зато хвала свима који су дали немјерљив допринос на ревитализацији Вијећнице и тако оставили траг добра на страницама повијести овог града и земље.

На Дан Европе и Дан побједе над фашизмом – 9. маја 2014. године, након 18 година обнове, Вијећница је поново отворена у аутентичном раскошном издању.

Овај наш јединствени архитектонски драгуљ, данас је постао незаобилазна туристичка атракција Сарајева, коју поред туриста, походе бројне званичне делегације и уважени гости, како града, тако и државе. Вијећница такође данас представља мултимедијални центар културе града Сарајева и државе Босне и Херцеговине, у којој се одржавају концерти, изложбе, фестивали, конгреси, конференције, пријеми, годишњице…

Поред Музеја, однедавно је у Вијећници смјештен и Информациони центар МКСЈ, чији ће документи имати едукативну, истраживачку, музејску, архивску и издавачку функцију.