Na godišnjicu otvaranja obnovljene Vijećnice svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke

      Na-godišnjicu-otvaranja-obnovljene-Vijećnice

Moskovski kamerni orkestar Schnittke će 9. maja u Vijećnici s početkom u 20.30 sati, na godišnjicu otvaranja ovog obnovljenog simbola grada, održati Svečani koncert pod dirigentskom palicom direktora i dirigenta Moskovskog kamernog orkestra, počasnog umjetnika Rusije, profesora Igora Gromova.

Gosti iz Moskve izvest će neke od svojih najboljih koncertnih kompozicija poznatih svjetskih kompozitora: Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna, Rossinija, Vivaldija i drugih.

 Moskovski kamerni orkestar Schnittke formiran je u Moskovskom državnom muzičkom institutu. Ove godine proslavlja se 80 godišnjica rođenja Alfreda Schnittkea, ruskog kompozitora njemačkog porijekla, po kojem je nazvan orkestar.

Od svog nastanka, orkestar je pokazao ogromni kreativni potencijal. Nastupao je u najboljim koncertnim dvoranama u Moskvi, Sankt-Peterburgu i Velikoj prijestolnoj dvorani Katarinine palate. Posljednje dvije godine Moskovski kamerni orkestar Schnittke uspješno je organizirao evropsku turneju u gradovima od Češke Republike, Njemačke, Francuske, Španije do Austrije.

Pri kraju radovi na sanaciji zidova unutar Bijele tabije

      Pri-kraju-radovi-na-sanaciji-zidova-unutar-Bijele-tabije

Pri kraju su radovi na sanaciji i konzervaciji zidova unutar Bijele tabije u cilju zaštite od daljnje devastacije i propadanja ovog nacionalnog spomenika kao jednog od najvrednijih objekata graditeljskog naslijeđa ovog prostora.

U sklopu ovog projekta, kojeg finansira Grad Sarajevo, uklanja se korov i šiblje, te obnavljaju oštećeni zidovi unutar objekta.

Sanacija se vrši prema projektu Kantonalnog Zavoda za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Sarajevo, a radove izvodi firma „Neimari“.

Grad Sarajevo na ovaj način doprinosi očuvanju naše historije i kulturne baštine, te stvaranju atraktivnog sadržaja za turiste koji nas posjećuju.