Večeras svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke na godišnjicu otvaranja obnovljene Vijećnice

Moskovski kamerni orkestar Schnittke će večeras u Vijećnici s početkom u 20.30 sati, na godišnjicu otvaranja ovog obnovljenog simbola grada, održati Svečani koncert pod dirigentskom palicom direktora i dirigenta Moskovskog kamernog orkestra, počasnog umjetnika Rusije, profesora Igora Gromova.

Gosti iz Moskve izvest će neke od svojih najboljih koncertnih kompozicija poznatih svjetskih kompozitora: Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna, Rossinija, Vivaldija i drugih.

Tim povodom zamjenici gradonačelnika Ivica Šarić i Milan Trivić su u ime domaćina Grada Sarajeva, danas u Vijećnici, upriličili prijem i poželjeli dobrodošlicu umjetnicima iz Moskve.

„Grad Sarajevo i Centralni administrativni okrug Moskva u oktobru prošle godine potpisali su Protokol o saradnji. Delegacija Moskve posjetila je Sarajevo i na njegov Dan, 6. aprila. Rezultat  tih posjeta i razgovora naših delegacija je večerašnji koncert mladih umjetnika iz Moskve u ovom prelijepom ambijentu Vijećnice kojem se radujemo“, istaknuo je dogradonačelnik Šarić.

„Ovakvi događaji značajno doprinose uspostavljanju posebnih stvaralačkih muzičkih veza, kao i iskrenih prijatelja i partnera“, kazala je Anna Shcherbakova, direktorica Moskovskog državnog muzičkog instituta Schnittke u sklopu kojeg djeluje orkestar. Pozvala je muzičke umjetnike iz Sarajeva na saradnju u vidu održavanja radionica i mastera, razmjene studenata i profesora.

Prema riječima prof. dr. Belme Alić sa sarajevske Muzičke akademije gostovanja poput Moskovskog kamernog orkestra važna su kako za muzičku scenu Sarajeva tako i za ovu obrazovnu instituciju.

Delegacija Grada Sarajeva odala počast i položila cvijeće povodom 9. maja

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u ime Grada Sarajeva, predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić sa zamjenicama Edinom Gabelom i Mirom Jurić, te zamjenici gradonačelnika Milan Trivić i Ivica Šarić danas su odali počast i položili cvijeće na spomen obilježja Vječna vatra, Spomen-park Vraca i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. a povodom sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, i ove godine održana je manifestacija pod nazivom “A bili su samo djeca”.