Gradonačelnik Skaka i maestro Safet Zec u Počitelju dogovarali nove projekte

      Gradonačelnik-Ska-ka-i-maestro-Safet-Zec-u-Počitelju-dogovarali-nove-projekte

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka obišao je danas u Počitelju jednog od najvećih živućih bh. umjetnika maestra Safeta Zeca. Maestro Zec, u Mostaru, priredio je retrospektivnu izložbu “Svjetlost”, sačinjenu od preko stotinu i deset slika, crteža i grafika. To je bio jedan od najvećih i najposjećenijih likovnih događaja koji je bio održan u ovom gradu u posljednje vrijeme.

Skaka i Zec su obišli izložbu, a potom nastavili razgovor u ateljeu Počitelju.

Susret u Mostaru

Obilazak izložbe

Tokom ugodnog druženja potvrdili su veoma plodonosnu saradnju te razgovarali o novim projektima koji doprinose pozicioniranju Sarajeva i BiH kao centra kulturnih dešavanja u regiji.

“Prošle godine u novembru u Veneciji smo prisustvovali izložbi ‘Exodus’ o temi izbjeglištva i rata.  Ove godine za Dan grada Sarajeva maestro Zec je sa svojim saradnicima građanima i gostima grada poklonio Prvo ulično bijenale grafike. Izuzetno smo zahvalni na njegovom doprinosu i naša će saradnja i prijateljstvo biti nastavljeno”, istaknuo je gradonačelnik Skaka te dodao da će Grad Sarajevo uvijek podržavati projekte priznatih umjetnika, posebno maestra Zeca.

Razgovori u privatnoj rezidenciji u Počitelju

Safet Zec član je svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. Godine 2007.  dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim galerijama i muzejima, u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu…

U povodu obilježavanja 200. obljetnice Isusovačkog reda, Zec je naslikao ‘Skidanja Isusa s križa’ koja je 2014. godine bila izložena u crkvi Il Gesu u Rimu.