Međunarodni zvaničnici u posjeti Informativnom centru o MKSJ Sarajevo

      Međunarodni-zvaničnici-u-posjeti-Informativnom-centru-o-M-K-S-J-Sarajevo

Ambasador R Češke u BiH, Nj. E. Jakub Skalnik, ambasador Holandije NJ.E. Reinout Caspar Vos, direktor Fondacije Konrad Adenauer Stiftung Karsten Dümel i direktor Programa vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer Stiftung Hartmut Rank, posjetili su Informativni centar o MKSJ Sarajevo u Vijećnici.

Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar koji djeluje u sklopu Grada Sarajeva, međunarodne zvaničnike je upoznao sa radom Informativnog Centra Sarajevo o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), arhivom Haškog tribunala koja će se kao neiscrpan izvor dokumenata, dokaza, transkripata i audio –  vizualnih zapisa koristiti za realizaciju budućih projekata kroz saradnju Centra sa sarajevskim univerzitetima, te na taj način otvoriti interdisciplinarne studije, kako bi se sa naučne strane dokazali zločini koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije.

Govoreći o budućim planovima, Komšić je naveo da Odsjek za Informativni Centar Sarajevo namjerava organizovati simulaciju suđenja i takmičenje studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Međunarodni zvaničnici su istakli značajnu ulogu osnivanjem Centra, te iskazali zadovoljstvo napretkom do sada poduzetih aktivnosti, sa uvjerenjem u saradnju na budućim projektima.

Po završetku sastanka gosti su obišli Informativni centar Sarajevo, autentičnu sudnicu Haškog tribunala i upisali se u knjigu utisaka.

Spektakularan uspjeh projekta Trebevićka žičara: Za 100 dana rada realizirano 393.694 pojedinačne vožnje, izdato 201.560 karata

      Spektakularan-uspjeh-projekta-Trebevićka-žičara

Od početka rada Trebevićke žičare  realizovano je 393.694 pojedinačnih vožnji, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na današnjoj press konferenciji održanoj na dolaznoj stanici Trebevićke žičare – Ramo Biber, a povodom 100 dana od početka rada ovog simbola grada.

Skaka je rekao da je, prema podacima JP Sarajevo d.o.o., do kraja dana 25. jula 2018. godine izdato 201.560 karti što ukazuje na uspjeh projekta iznad svih očekivanja. Prema njegovim riječima, više 22 posto karata je izdato za nerezidente, što znači da se više od 40.000 stranih turista provozalo se gondolama Trebevićke žičare.

Podcrtao je da se u ovom periodu nije dogodio nijedan incident na Trebevićkoj žičari.

„Prije godinu dana za mnoge je ovo bio nerealan projekt i bilo je onih koji nam nisu vjerovali. U septembru 2017. godine krenuli smo sa izgradnjom žičare, da bi je nakon osam mjeseci i zvanično otvorili – ove godine na Dan grada Sarajeva“, kazao je gradonačelnik. Podsjetio je da je blizu 200 medija pratilo otvorenje žičare, a ta vijest je obišla svijet. Istaknuo je da je broj vožnji za samo 10o dana premašio rekordnu 1986., kada je za cijelu godinu prevezeno nešto više od 300.000 putnika.

Tokom današnje press konferencije gradonačelnik je najavio izgradnju vrhunske skijaške i biciklističke i staze za trčanje te otvaranje dva restorana u sklopu ovog projekta. Skijaška staza u dužini od 800 metara bi se gradila od dolazne stanice Ramo Biber do stuba 6.

“Trenutno se nalazimo na mjestu restorana na dolaznoj stanici Ramo Biber i on će uskoro biti u funkciji, što znači da dva objekta – polazne i dolazne stanice su faktički gotovi i čekamo da se u potpunosti stave u funkciju. Vjerujemo da će uskoro biti okončano i uređenje vanjskog okoliša, kazao je Skaka.

Predata je i dokumentacija i spreman projekt za izgradnju restorana “Vidikovac”.

“Svim ovim sadržajima želimo građanima Sarajeva vratiti njihovo najomiljenije izletište, kao i obogatiti turističku ponudu našeg glavnog grada”, istaknuo je Skaka te se ovom prilikom zahvalio porodici Offerman.

Direktor Javnog preduzeća Sarajevo Esad Tanović izjavio je da podaci koje imaju govore da je projekat Trebevićke žičare više nego opravdan.

“U ovih 201.560 ulaznica koje smo izdali u ovih 100 dana imamo i nekih deset posto besplatnih (19.750), koji se odnosi na djecu do sedam godina starosti”, rekao je Tanović.

Gradonačelnik Skaka otkrio spomen-ploču na česmi nazvanoj po Hatidži Mehmedović

      Ska-ka-otkrio-spomen-ploču-na-česmi-nazvanoj

Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom danas je otkrila spomen-ploču na česmi u Terzibašinoj ulici u znak sjećanja na Hatidžu Mehmedović, majku Srebrenice, koja će danas biti ukopana.

Tokom današnjeg zasjedana Gradskog vijeća, vijećnici su podržali prijedlog gradonačelnika Skake da česma kod Terzibašine džamije ubuduće nosi naziv Česma sjećanja Terzibašina-Hatidža Mehmedović.

Skaka je na početku sjednice pozvao vijećnike da odaju počast preminuloj majci Srebrenice učenjem Fatihe i minutom šutnje. Gradonačelnik je također, na početku izlaganja citirao riječi Hatidže Mehmedović, jednog od simbola borbe za pravdu, istinu i očuvanje sjećanja na genocid.

Prvi međunarodni nastup Ars Aevija sa umjetnicom Danicom Dakić na Venecijanskom bijenalu 2019.

      Prvi-međunarodni-nastup-Ars-Aevija-sa-umjetnicom

Instalacijom Zenica – trilogija bh. umjetnica Danica Dakić predstavljat će paviljon Bosne i Hercegovine na 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine.

Bit će to prvi međunarodni nastup Ars Aevija nakon osnivanja Javne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u februaru ove godine.

Ujedno ovo je i potvrda  angažmana aktuelne gradske administracije da se ovaj projekt od izuzetne važnosti za Grad i građane Sarajeva, konačno realizuje, a time i jedna od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu, trajno zbrine izgradnjom muzeja savremene umjetnosti po idejnom rješenju slavnog italijanskog arhitekte Renza Piana.

Umjetnički projekt Danice Dakić Zenica – trilogija, koji će premijerno biti prikazan na Bijenalu, bavi se bh. realnošću, istražujući povijesno, kulturno i industrijsko naslijeđe grada Zenice iz perioda jugoslavenskog modernizma u poslijeratnoj BiH.

Danica Dakić obrazovanje je stekla na Akademijama u Sarajevu, Beogradu i Düsseldorfu. Umjetnička praksa Danice Dakić seže od videa i filma do fotografije i instalacije. Izlagala je u brojnim grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u javnim muzejskim
kolekcijama u Centru Pompidou (Pariz) i Fondaciji Generali (Beč/Salzburg), muzejima u Barceloni, Kasselu, Monaku, Bordeauxu, te u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Informativni centar o MKSJ Sarajevo ugostio prvu međunarodnu ljetnu školu prava

      Informativni-centar-o-MKSJ-Sarajevo-ugostio-prvu-međunarodnu-ljetnu-školu-prava

U prostorijama Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u Vijećnici danas je održano jednodnevno predavanje za 26 inostranih studenata-polaznika međunarodne ljetne škole prava pod nazivom “Uloga tranzicione pravde u obnovi ljudskih prava i vladavine prava u postkonfliktnim društvima”.

Škola se realizuje u sklopu saradnje koju je Grad Sarajevo uspostavio sa sarajevskim Pravnim fakultetom potpisivanjem Memoranduma u junu ove godine.

Polaznici ljetne škole koju su organizirali Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Udruženje “Pravnik” i Fondacija „Konrad Adenauer“ bili su studenti dodiplomskog i postdiplomskog studija iz: Španije, Kraljevine Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, R. Srbije, R. Hrvatske, BiH, Njemačke, Kanade, Belgije, R. Turske, Italije, Rumunije, Makedonije, Južne Koreje, SAD-a, Rusije, Ukrajine, Švicarske, Mađarske i Albanije.

 

Kroz predavanja i interaktivnu nastavu, studenti su stekli značajna znanja o ulozi MKSJ u  razvoju i unaprijeđenju međunarodnog humanitarnog i krivičnog prava, a koji je kroz 24 godine svog rada razvio univerzalno prihvaćene standarde i prakse rješavanja sukoba, procesuiranja ratnih zločinaca i utvrđivanja individualne odgovornosti za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

U sklopu boravka u prostorijama Informativnog centra, studentima je od strane uposlenika Centra prezentirana i stalna izložbena postavka „Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ“, kao i rad baze za pristup arhivi MKSJ, a obišli su i originalnu sudnicu MKSJ koja je trajno smještena u Vijećnici.

Gradonačelnik Skaka čestitao bh. reprezentaciji u sjedećoj odbojci

      Gradonačelnik-Ska-ka-čestitao-be-ha-reprezentaciji-u-sjedećoj-odbojci

Gradonačelnik Abdulah Skaka čestitao je bh. reprezentaciji u sjedećoj odbojci na osvojenoj srebrnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Holandiji:

„Dragi momci,

veoma sam sretan što vam u svoje i u ime Grada Sarajeva mogu uputiti najiskrenije čestitke povodom osvajanja titule vicešampiona svijeta u sjedećoj odbojci.

I bez najsjajnijeg trofeja, vi ste naši pobjednici.

Grad Sarajevo će vas nastaviti podržavati jer kao naša najtrofejnija reprezentacija, svakako zaslužujete divljenje i poštovanje.

Uz želje za dobro zdravlje i svaku sreću u budućim takmičenjima, veliko hvala i na svjetskom srebru koje je još jedan dokaz da ste sam svjetski vrh“, istaknuo je gradonačelnik u svojoj čestitci.

Grad Sarajevo oštro osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u objektima gdje žive Jevreji

      Grad-Sarajevo-oštro-osuđuje-ispisivanje-grafita

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najoštrije osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice.

Građanke i građani Sarajeva decenijama njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima.

Uvjereni smo da je stav većine građana Sarajeva, da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo.

Pozivamo nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost.