Ceremonija otvaranja EYOF-a 2019. će biti održana na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase

      Ceremonija-otvaranja-EYOF-a-dvije-hiljade-devetnaeste

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, predsjedavao je danas, kao kopredsjedavajući Trećom sjednicom Organizacionog odbora za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se naredne godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Sjednici u hotelu Termag na Jahorini su prisustvovali, između ostalih i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, direktor EYOF 2019 – Senahid Godinjak, predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske.

Članovima OO prezentirane su dosadašnje aktivnosti, te je ocijenjeno kako pripreme idu ohrabrujućom dinamikom i u skladu sa planovima.

Donesena je odluka da se otvaranje ovog velikog sportskog događaja, najmasovnijeg od Zimske olimpijade 1984., održi na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, a zatvaranje na stadionu Slavije u Lukavici. Olimpijski plamen će ponovo biti zapaljen na najvećem stadionu u BiH, a sa njime će stići i pozitivne sportske emocije i natjecateljski duh, istaknuto je tokom sastanka.

Zaključeno je da će se sjednice Organizacionog odbora u narednom periodu održavati češće kako bi se intenzivirala dinamika pripremnih aktivnosti. EYOF će, kako se očekuje, okupiti više od 1.500 učesnika iz oko 50 evropskih država koji će se natjecati u zimskim sportovima na nekoliko borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.