Gradonačelnik Sarajeva povodom smrti akademika Ivana Štrausa: Njegova arhitektonska remek djela oblikovala su jednu graditeljsku epohu Sarajeva

Akademik Ivan Štraus, čuveni sarajevski arhitekt, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva preminuo je u 90. godini. Njegova arhitektonska remek djela i neiscrpna kreativnost, oblikovali su jednu graditeljsku epohu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Akademik Štraus je gradu podario neimarske bisere od kojih su neki, poput hotela Holiday Inn ili UNITIC-a postali simboli grada na Miljacki. Akademik Štraus je bio jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka, poručio je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

  • Imao sam čast sarađivati sa akademikom Štrausom na projektu obnove Olimpijskog muzeja. Njegov doprinos, savjeti i ekspertiza bili su od neprocjenjivog značaja za taj historijski pothvat. Svaki trenutak sa njim bio je neka nova vrijednost. Za nas mlađe njegova su energija, profesionalizam, stremljenje ka izvrsnosti i ljubav prema Sarajevu putokaz za budućnost. Hvala ti dragi Ivane za sve. Neka ti je lahka zemlja bosanska – naveo je gradonačelnik Skaka.

Grad Sarajevo podržao održavanje Prvog sajma boračkog zadrugarstva

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je, zajedno sa ministrom za boračka pitanja FBiH Salkom Bukvarevićem, državnim ministrom prometa i komunikacija Ismirom Juskom, predsjednikom Organizacionog odbora Šerifom Patkovićem te predstavnikom Grada Istanbula otvorio u Sarajevu Prvi sajam boračkog zadrugarstva. Grad Sarajevo je, uz Grad Istanbul pokrovitelj ove manifestacije koja ima za cilj promociju boračkog poduzetništva. Sajam se održao u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Na sajmu učestvuje više od 40 boračkih zadruga, pretežno iz poljoprivrednog sektora, kao i kompanije iz Turske s kojima su ostvareni kontakti.

Gradonačelnik Skaka je naveo da sajam ima dvije važne kompnente, a to su, kako je kazao,  briga o boračkoj populaciji i razvoj poduzetništva.

  • Grad Sarajevo će uvijek podržavati ovakve inicijative koje omogućavaju i pomažu da najbolji sinovi ove države imaju dostojanstven posao i život – rekao je Skaka.

Predsjednik Organizacionog odbora Šerif Patković rekao je da je sajam izraz želje boračke populacije da budu prepoznati u društvu, kreativni, vrijedni i čestiti.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da ovaj projekt predstavlja vraćanje dostojanstva borcima i njihovim porodicama omogućavanjem da se zaposle i žive od svog rada.

Potcrtao je da je drugi bitan segment projekta rehabilitacija boraca koji imaju traume iz rata, kroz rad, a posebno rad na zemlji.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je da bi predstavnici vlasti trebali slušati iskustva zadrugara i podržavati ih, kako bi naredne godine možda i “Zetra” mogla biti puna veterana koji su pokrenuli svoje poslove.

Organizator sajma je Borački zadružni savez FBiH, uz podršku Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Grada Sarajeva i Grada Istanbula.