Zamjenik gradonačelnika Trivić primio parlamentarnu delegaciju Donje Šleske iz Poljske

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, primio je danas u Vijećnici delegaciju regionalnog Parlamenta Donje Šleske iz Poljske koja boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta razgovaralo se o jačanju veza i uspostavljanju poslovnih konkretnih kontakata i saradnje na obostranu korist u oblasti regionalnog razvoja, privrede, urbanog planiranja, edukacije, kulture.

Posebna pažnja bila je posvećana razmjeni iskustava u korištenju pretpristupnih evropskih fondova, te pružanju podrške Poljske našoj zemlji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon prijema, parlamentarna delegacija iz Donje Šleske je obišla prostorije Informativnog centra o MKSJ Sarajevo.

 

Obnovit će se zgrada Muzičke akademije i fasada stambeno-poslovnog objekta na samom ulazu u Baščaršiju

Nakon rekonstrukcije stepeništa u podnožju Olimpijskog muzeja u Sarajevu, Niže banje, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad nastavljaju saradnju te će zajedničkim sredstvima biti rekonstruisana fasada na stambeno-poslovnom objektu koji se nalazi na Baščaršiji, te zgrade Muzičke akademije.

Muzička akademija je nacionalni spomenik naše države, a sagrađena je 1882. godine po projektu Josipa Vancaša, te kao takva predstavlja prioritet za obnovu njenog vanjskog izgleda.

Stambeno-poslovni objekat u ulici Telali broj 3 je u izuzetno lošem stanju sa dotrajalom i oronulom fasadom, a u neposrednoj blizini – uz sami objekat, gradi se novi.  Kako bi se otklonila opasnost koja postoji od obrušavanja fasade, pristupit će tzv ‘utopljavanju’, zamjeni stolarije i oluka da se objekat dovede u zadovoljavajuće stanje.

Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 60.000 KM, a Općina Stari Grad i Gradska uprava će ih finansirati u jednakim omjerima.

Za sanaciju zgrade Muzičke akademije je osigurano 110.000 KM, a radovi bi trebali početi na proljeće.

Gradska uprava će projekt finansirati iznosom od 55.000 KM, a preostalih 55.000 KM sufinansirat će Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Stari Grad.

“Godinama, nažalost, gledamo to ruglo na ulazu u grad. To su prva mjesta koja vide turisti. Vrijeme je da konačno obnovimo fasadu i Grad Sarajevo će to uraditi u saradnji sa Općinom Stari Grad. Izuzetno je važna i obnova fasade na objektu Muzička akademije, što je jedan od kulturnih i najvažnijih objekata u centru grada. Ovo je nastavak našeg projekta u kojem uljepšavamo lice glavnog grada BiH”, rekao je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

 

 

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, ovo je jedan u nizu zajedničkih projekata.

„Nastavljamo uspješnu saradnju sa Gradskom upravom. Ove godine zajedničkim sredstvima izgradili smo stepenište koje vodi prema zgradi Olimpijskog muzeja, a sada ćemo izdvojiti sredstva za fasade. Na Baščaršiji ćemo dovesti u red oronulu zgradu koja na ne baš lijep način ‘dočekuje’ sve koji dolaze u ovu općinu i nije nimalo reprezentativan objekat“, kazao je Hadžibajrić.