Informativni centar o MKSJ Sarajevo ugostio amabasadora Bertona, šefa Misije OSCE-a u BiH

Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar o MKSJ Sarajevo primio je danas u Vijećnici NJ.E. ambasadora Bruca G. Bertona, šefa Misije OSCE-a u BiH. Prijemu je prisustvovala i Rosalynd Roberts, pravna savjetnica za pitanja ratnih zločina i vladavine prava pri OSCE-u.

Komšić je ambasadora Bertona upoznao sa dosadašnjim radom i budućim planovima Informativnog centra. Istaknuo je edukativnu ulogu Centra za akademsko istraživanje ratnih zločina sa pravnog, historijskog, sociološkog, filozofskog, politološkog i psihološkog aspekta kao što to danas ima Nirnberška akademija. Planirano je i otvaranje međunarodnog doktorskog studija čije će teze biti zasnovane na osnovu dostupnog arhiva Haškog tribunala.

Ambasador Berton je istaknuo značajnu ulogu Centra, te iskazao zadovoljstvo napretkom do sada poduzetih aktivnosti Informativnog centra o MKSJ Sarajevo.

Po završetku prijema u Centru, gosti su obišli stalnu izložbenu postavku pod nazivom „Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ“, autentičnu sudnicu Haškog tribunala i upisali se u knjigu utisaka.