Sarajevo – univerzitetski centar: Susret gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja

Velika mreža svjetskih gradova sa kojima Grad Sarajevo ima uspostavljene prijateljske odnose biće stavljena u funkciju promocije Sarajeva kao univerzitetskog centra. Ovo je jedan od zaljučaka današnje radne posjete gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, sa saradnicima, Univerzitetu u Sarajevu i razgovora sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektorima Univerziteta.

Gradonačelnik Skaka je predstavio projekat promocije Sarajeva kao univerzitetskog centra koji bi se realizovao kroz zajednički nastup Grada i Univerziteta na domaćem i međunarodnom nivou u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i umjetnosti. Projekat će se, između ostalog, realizirati kroz organizovanje zajedničkih studijskih programa na engleskom jeziku u saradnji fakulteta/akademija Univerziteta u Sarajevu i univerziteta iz gradova pobratima Grada Sarajeva. Planirani zajednički studijski programi, koji bi nudili dvojnu diplomu, privukli bi u Sarajevo studente iz regiona, Evrope i svijeta.

Rektor Škrijelj je predloženi projekat ocijenio izuzetno kvalitetnim, te istaknuo njegovu usklađenost sa dugoročnim planovima i internacionalizacijom kao strateškim ciljem Univerziteta u Sarajevu.

Naglašeno je da će ovaj projekat biti od velikog značaja za Grad Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. S ciljem poboljšanja uvjeta za obrazovanje i razvoj društva i znanja izraženo je opredjeljenje Grada i Univerziteta za zajedničko djelovanje na ovom projektu koje će biti ozvaničeno i odgovarajućim sporazumom.

 

 

Visoka delegacija Grada Pekinga u posjeti Gradu Sarajevu

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa Ivicom Šarićem, zamjenikom gradonačelnika i Igorom Gavrićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća primila je danas u Vijećnici delegaciju Narodne vlade Grada Pekinga, na čelu sa Yan Aoshuang, potpredsjednicom Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Beijinga (BMPC). Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo.

Visoka delegacija Grada Pekinga boravi u Sarajevu sa ciljem jačanja odnosa sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine, a gosti su danas obišli neke od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija među kojima je i Trebevićka žičara.

Tokom razgovora u Vijećnici bilo je riječi o realizaciji inicijative za uspostavljenje pobratimskih odnosa između Sarajeva i Pekinga. Dogradonačelnik Šarić je poželio dobrodošlicu delegaciji te istaknuo da se radi o olimpijskim gradovima koji imaju mnogo zajedničkih interesa.

  • Sarajevo se ubrzano razvija, naredne godine će ponovo biti domaćin sportskog natjecanja EYOF, dok će Peking biti domaćin ZOI 2022. godine – rekao je Šarić.

Predsjedavajući Gavrić je dodao da je Sarajevo ekonomski i administrativni centar države, te istaknuo kako postoji volja za unaprijeđenjem odnosa. Gospođa Yan Aoshuang je navela kako su počastvovani dočekom u Sarajevu, ističući veliki interes u razvoju turističkih veza.

  • Odnosi naših gradova napreduju i ova posjeta će ih, nadamo se, produbiti. Sarajevo bez sumnje privlači turiste iz Pekinga i zbog toga smo sretni – navela je visoka zvaničnica glavnog grada Kine.