Beograđani pozvani na doček Nove godine u Sarajevu

“Danas smo u Beogradu da vas lično pozovemo da budete naši gosti, da zajedno ispratimo 2018. i dočekamo Novu 2019. godinu. Dijeliti radost sa prijateljima, naše je zadovoljstvo, a i prilika da te trenutke pretvorimo u nezaboravne životne uspomene!”, kazao je dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić na press konferenciji u Beogradu povodom prezentacije – Sarajevo, novogodišnji centar regije!

Pored dogradonačelnika Šarića, konferenciji za medije održanoj danas u galeriji „Beograd na vodi“, prisustvovali su Adisa Kušundžija ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Hari Mata Hari, glavna zvijezda novogodišnjeg programa.

Prema riječima dogradonačelnika Šarića novogodišnji spektakl sigurno će biti kuliminacija još jedne uspješne turističke godine za Sarajevo i Bosnu i Hercegovini u posljednjih četvrt vijeka,  te najava nastavka turističke ekspanzije koja postaje motor ukupnog ekonomskog razvoja glavnog grada i cijele države.

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, u saradnji sa gradskim općinama, i Turističkom zajednicom KS organizira doček Nove godine na otvorenom tokom tri praznične noći.

Novogodišnja proslava će početi u noći 30. decembra u samom centru grada izvedbom dobro poznatih evergreen-a i klasičnih kompozicija. U novogodišnjoj noći centralnu binu ispred Vječne vatre do usijanja će dovesti jedna od najvećih regionalnih zvijezda Hari Mata Hari, da bi novu 2019. godinu, 1. januara započeli sa spektakularnim koncertom još jednog Sarajlije, Branka Đurića Đure i njegovog kultnog benda Bombaj štampa.

„U Beogradu sam održao desetine koncerata, volim ovaj grad i želim vas sve pozvati da budete u Sarajevu za novu godinu. Kao dijete, maštao sam o koncertu koji ću pokloniti svom gradu, stoga sam veoma sretan da ću ispred Vječne vatre zapjevati svoje najljepše pjesame. Obećavamo spektakl i sjajnu zabavu“ – rekao je Hari Mata Hari.

„Ovogodišnja zimska sezona uskoro počinje te ćemo sa prvim snijegom ugostiti i prve goste na našim olimpijskim planinama“ – istakla je Adisa Kušundžija.

Poslije press konferencije građanima Beograda je podijeljen promotivni materijal dočeka Nove 2019. na otvorenom u Sarajevu.

Sudija Meron održao predavanje u Vijećnici na temu Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala

Sudija Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas je u Vijećnici održao predavanje na temu „Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala“ u prisustvu predstavnika vlasti, pravosuđa, stručne i akademske zajednice, međunarodnih organizacija i udruženja.

U ime domaćina Grada Sarajeva, u sklopu kojeg od 23. maja ove godine djeluje Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, eminentni skup je pozdravio gradonačelnik Abdulah Skaka i istaknuo: „U realizaciju projekta otvaranje Centra krenuli smo sa snažnim entuzijaznom, moralnom obavezom i voljom da zaostavštinu Haškog tribunala sačuvamo i učinimo dostupnom cjelokupnoj javnosti, istraživačima, akademskoj zajednici, studentima, kao i svim posjetiteljima Centra“. Dodao je da njegovim uspostavljanjem, Grad Sarajevo želi dati konkretan doprinos suočavanju s prošlošću, izgradnji mira i pomirenja.

Za manje od pola godine rada, u Centru je održana organizirana nastava za preko 200 domaćih i stranih studenata, a njegovo djelovanje prepoznaju i diplomatske misije u BiH.

U svom obraćanju sudija Meron se zahvalio gradonačelniku Skaki i predsjedniku Savjeta gradonačelnika za Informativni centar o MKSJ Sarajevo Ivi Komšiću na uspostavljanju ove institucije.

„Cilj je da se pomogne da se sačuva i podijeli naslijeđe Međunarodnog suda, da se stvori prostor, ovdje, u središtu zajednica kojih se njegov rad najviše ticao, gdje studenti i profesori, roditelji i djeca, kao i buduće generacije—gdje svi mogu doći i nešto naučiti o radu ovog pionirskog Međunarodnog suda i, u širem smislu, mogu proučavati i promišljati lekcije prošlosti i razmatrati, radi budućnosti, šta nam pravda i pozivanje na odgovornost znače kao pojedincima i kao pripadnicima lokalnih, nacionalnih i globalnih zajednica“, istaknuo je između ostalog u svom obraćanju sudija Meron, koji je ovom prilikom gradonačelniku Skaki uručio simboličan poklon – sudijski čekić, koji se ranije koristio na MKSJ-u.