Protokol Grada Sarajeva za 25. novembar – Dan državnosti BiH

 

 Povodom Dana državnosti BiH, u nedjelju 25. novembra, Grad Sarajevo priprema prigodan program:

 

BRDO HUM

 

08:30 sati:        Ceremonija podizanja zastave BiH uz intoniranje himne

 

PROTOKOL POLAGANJA CVIJEĆA

                                                                                

09:00 sati:        Vječna vatra   

 

09:30 sati:        Mezarje Kovači – mezar Prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića

 

09:45 sati:        Gradsko groblje Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion

 

10:00 sati:        Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

 

10:30 sati:        Spomen-park Vraca

 

  ZEMALJSKI MUZEJ BiH 

 

11:00 – 16:00 sati: Program u kojem učestvuju djeca osnovnih škola sa područja grada Sarajeva

pod nazivom “Volim BiH moju jedinu domovinu – milion srca za moju BiH”

 

16:00 sati:        Centralna svečanost obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH

  • Obraćanje gradonačelnika Sarajeva mr. Abdulaha Skake
  • Muzičko-scenski performans “Moja domovina”

 

VIJEĆNICA

20.00 sati:       Zajednička Svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina u KS i SABNOR-a/                       75. godina ZAVNOBiH-a – Memorija budućnosti

Sidranu nagrada za životno djelo

U Vijećnici je održana svečanost na kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo iz oblasti književnosti istaknutom bh. književniku i akademiku Abdulahu Sidranu.

Svečanost dodjele nagrade održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

U svom obraćanju gradonačelnik Skaka je istakao da će Gradska uprava i u budućnosti podržavati ovakve manifestacije sa ciljem promoviranja umjenosti i kulture uopće.

Abdulah Sidran je pjesnik, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, prozaist i romansijer, putopisac, publicist i esejist. Jedan je od ključnih, temeljnih autora savremene književnosti u Bosni i Hercegovini, a cjenjen je i u međunarodnim okvirima.

“Ova nagrada mi znači najviše od svega zato što u samom nazivu ima atribut životno djelo, što ne podrazumijeva samo književni rad nego i društvenu djelatnost” – kazao je Sidran

Prvi laureat, 2016. godine bio je Dževad Karahasan, a 2017. godine nagradu je dobio Irfan Horozović.

Podgorica i Novi Pazar: predstavljen trodnevni program novogodišnje zabave u Sarajevu

Građanima Podgorice i Novog Pazara protekla dva dana prezentiran je program „Sarajevo novogodišnji centar regije“, uz veliki interes medija, turističkih radnika i zvaničnika za ovogodišnje novogodišnje slavlje na otvorenom.

Na konferenciji za novinare u podgoričkom hotelu Hilton predstavnici Grada Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajevo najavili su veliki koncert regionalne zvijezde Hari Mata Harija koji će se ispred Vječne vatre održati u novogodišnjoj noći.

Također, istaknuto je da trodnevna manifestacija obuhvata i koncert ozbiljne muzike u izvođenju ansambla Muzikart, te koncert kultne grupe Bombaj Štampa, u prvoj noći 2019. godine.

Medije u Crnoj Gori je posebno zanimalo da li postoji interes turističkih kompanija da uspostave aranžmane za putovanje u Sarajevo, pri čemu je na konferenciji za novinare istaknuto da već sada veliki broj agencija iz Hrvatske, ali i drugih zemalja regije nudi dolazak u Sarajevo na najbolju novogodišnju zabavu u regiji.

Prezentacija programa „Sarajevo novogodišnji centar regije“ u Novom Pazaru je privukla veliku pažnju, a turistički radnici su najavili svoju podršku te dolazak u glavni grad BiH. Također, prisutnima su izneseni podaci o snažnom turističkom rastu u Sarajevu te, na upit novinara o novim projektima poput Trebevićke žičare i predstojećeg Evropskog olimpijskog festivala mladih EYOF.

Upućen je zajednički poziv građanima Podgorice i Novog Pazara da za novogodišnje praznike dođu u Sarajevo, a brojnim građanima ova dva grada uručene su posebne pozivnice za dolazak na trodnevni sarajevski spektakl za nešto više od mjesec dana.