Svečanost 75. godina ZAVNOBiH-a – Memorija budućnosti održana u Vijećnici

Centralna proslava velikog jubileja 75. godina ZAVNOBiH-a održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Zajedničkoj Svečanoj akademiji Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općina u KS i SABNOR-a prisustvovali su predstavnici političkog, javnog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH.

Cjelokupan program nazvan “Memorija budućnosti” u potpunosti je bio posvećen kulturno-umjetničkim sadržajima koje je izvodilo više od 70 bh. umjetnika i umjetnica.

Program je zvanično otvoren intoniranjem državne himne. S ciljem približavanja detalja s prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, glumci i glumice: Boris Ler, Amar Selimović, Dina Mušanović, Helena Vuković, Gordana Boban i Filip Radovanović, izgovarali su dokumentarne fragmente i izvode iz zapisnika sa ovog historijskog događaja.

Publika je imala priliku čuti i bogat muzički program u kojem su učestvovali Frenki, Damir Imamović, Sarajevo Big band orkestar, Kamerni mješoviti hor “LOLA” i Basheskia & Edward EQ.

Jednosatni muzičko-scenski program, čiji je autor i režiser Dino Mustafić, završen je čitanjem “Zapisa o zemlji” Maka Dizdara te izvedbom pjesme Kemala Montena, “Zemljo moja”.

I sami građani i građanke Bosne i Hercegovine bili su dio ove svečanosti. Program su mogli pogledati u direktnom prijenosu na BHT 1.

Svečani prijem Grada Sarajeva u Zemaljskom muzeju povodom Dana državnosti BiH

Svečani prijem Grada Sarajeva povodom Dana državnosti BiH upriličen je danas u Zemaljskom muzeju u kolijevci bh. historije.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je prisustnima i građanima čestitao Dan državnosti BiH.

„Zemaljski muzej u kojem se danas sastajemo, možda i najbolje govori o našoj historiji, o suštini pojedinca i njegovim nastojanjima i životu provedenom na tlu Bosne i Hercegovine, ono za što se zanimao bh. čovjek, što je razvijao, što je stvarao”, istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik je poručio: “Mi koji smo danas ovdje, bićemo jednog dana dio historije i zato naša nastojanja moraju biti usmjerena ka tome da ta historija ispisuje značajne stranice. Zato je važan naš odnos prema onome što radimo i stvaramo“.

Historičar, doc. Amir Duranović je u prigodonom obraćanju podsjetio na važne historijske činjenice koje svjedoče 25. novembru, Danu državnosti BiH.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su doajen bh. glumišta Josip Pejaković, Ermin Sijamija, hor Sevdalinke i violinistica Lejla Piljević.

 

 

 

Sarajevski osnovci uputili poruke i čestitke domovini BiH

Preko 350 sarajevskih osnovaca posjetili su danas, u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, Zemaljski muzej gdje im je pripremljen prigodan program.

Osnovci su imali priliku da u pratnji kustosa obiđu zanimljive muzejske postavke, a nakon razgledanja su sa puno ponosa i ljubavi, svojim porukama i čestitkama domovini BiH, ukrasili panoe postavljene za ovu priliku u muzeju.

Dječiji program pod nazivom “Volim BiH moju jedinu domovinu – milion srca za moju BiH” održan je u organizaciji Grada Sarajeva.

 

Podizanjem državne zastave na brdu Hum započelo obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum uz intoniranje himne.

Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić i drugi zvaničnici.

“Historija BiH prepuna je važnih, sudbonosnih dana. 25. novembar je jedan od najvažnijih. Danas dijelimo radost ovog praznika sa svim građanima BiH”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Nacionalno obilježje BiH sa jarbolom na Humu postavio je Grad Sarajevo prošle godine sa namjerom da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Danas je Grad Sarajevo istaknuo državne zastave i na mostu preko puta Vijećnice kao doprinos promociji vrijednosti koje naša država njeguje.

U ime Grada Sarajeva, gradonačelnik Skaka, dogradonačelnik Šarić, predsjedavajući GV-a Gavrić sa zamjenicama Edinom Gabelom i Mirom Jurić, te gradski vijećnici potom su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježja.

Na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade i agresije na grad i BiH, pridružila su im se djeca iz Dječijeg doma Bjelave, koji su položili bijele ruže.