Susret gradonačelnika Skake i Frankovića: Dogovoreno otvaranje info-turističkih punktova u Sarajevu i Dubrovniku

Tokom današnjeg predstavljanja programa “Sarajevo novogodišnji centar regije” u Dubrovniku, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao se sa svojim kolegom, Matom Frankovićem, gradonačelnikom Dubrovnika.

Na održanom sastanku razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj saradnji između gradova prijatelja Sarajeva i Dubrovnika, te o mogućnostima i područjima u kojima se ona može intenzivirati.

Usuglašena je zajednička vizija saradnje kroz turističku promociju destinacije u oba grada. S tim u vezi dogovoreno je otvaranje info-turističkog punkta Sarajeva u Dubrovniku i info-turističkog punkta Dubrovnika u Sarajevu, čime će se otvoriti mogućnosti da se dobiju sve informacije o ova dva grada i njihovoj turističkoj ponudi na jednom mjestu. Na ovaj način jedni drugima približit će prirodne ljepote, običaje, turističke potencijale, kulturne manifestacije, kulturno-historijske znamenitosti, gastronomiju…

Gradonačelnik Skaka tokom posjete obećao je svom kolegi Frankoviću da će podržati incijativu da dio atmosfere Sarajevo film festivala, ponovo dođe u Dubrovnik.

Ovo je bila prva službena posjeta gradonačelnika Skake Gradu Dubrovniku.

Dva grada dugi niz godina njeguju i razvijaju prijateljske odnose, a Povelju o međusobnoj saradnji potpisali su 2007. godine.

Delegacija glavnog grada u Dubrovniku: Sarajevo je postavilo standard i rekorde u regiji

Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo prezentirali su danas u hotelu Rixos u Dubrovniku zvaničnicima, medijima i građanima program „Sarajevo novogodišnji centar regije“.

Konferenciji za novinare prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, te zvaničnici oba grada, turistički radnici i predstavnici medija.

 

Gradonačelnik Skaka istaknuo je da postoje višestoljetne i čvrste veze dva grada te da je bilo prirodno da dođe u Dubrovnik i pozove Dubrovčane da se pridruže najboljem novogodišnjem slavlju u regiji.

„Protekle dvije godine mi smo Sarajevo pozicionirali kao jednu od najpoželjnijih novogodišnjih destinacija u Evropi. Ove godine pripremamo još jedan trodnevni spektakl sa Harijem Mata Harijem, Bombaj Štampom i ansamblom Muzikart. Sarajevo će vas, to vam mogu obećati, dočekati kao najdraže goste i pružiti vam nezaboravnu Novu godinu na otvorenom“, rekao je Skaka.

 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je poručio kako je Sarajevo postavilo visok standard dočeka Nove godine na otvorenom u cijeloj regiji.

„Znamo da u Sarajevo na Novu godinu dođe više od 100.000 ljudi i da su to rekordi u regiji. Mi smo, također, organizirali doček na otvorenom i imali smo 15.000 posjetilaca. Očekujemo da će taj broj biti i veći. Ovo je odlična prilika da naše prijateljstvo učvrstimo i unaprijedimo saradnju na razmjeni iskustava i međusobnoj podršci“, naveo je gradonačelnik Franković.

Građanima Dubrovnika i posjetiocima ovog grada na čuvenom Stradunu podijeljene su posebne pozivnice za program Sarajevo novogodinji centar regije, te im je upućen poziv da dođu u glavni grad BiH i uživaju u spektakularnom programu