Vijećnica ugasila svoja svjetla za planetu Zemlju

Vijećnica je večeras sat vremena ugasila svoja svjetla povodom obilježavanja Sata za planetu Zemlju (Eart Hour 2018.), inicijative koju organizira Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF).

Sarajevo je među 180 gradova Evrope i svijeta koji se pridružio ovoj najvećoj globalnoj akciji, čiji je ovogodišnji slogan “Connect2Earth”, odnosno spojite se sa Zemljom.

Ovim projektom nastoji se osvijestiti javnost o značaju prirodnih resursa i zaštiti prirode kako bi osigurala bolja budućnost naše planete.

Svjetski fond za prirodu – WWF ove godine je u Bosni i Hercegovinu ovu akciju usmjerio na zaštitu močvarnih staništa Hutovog blata i Livanjskog polja, shodno Konvenciji o biološkoj raznolikosti, koja je donesena prije 25 godina.

Predstavljen program obilježavanja 6. aprila i pjesma posvećena Trebevičkoj žičari: Ovogodišnji Dan grada Sarajeva će biti poseban i historijski

      Predstavljen-program-obilježavanja-šestog

U prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice danas je novinarima i javnosti predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja 6. aprila Dana Grada Sarajeva koje će biti historijsko i posebno, jer  će na taj dan biti otvorena nova Trebevička žičara. Javnosti je prvi put promovirana pjesma i spot posvećeni ovom velikom simbolu Sarajeva.

Nekadašnji članovi kultne sarajevske grupe „Ambasadori“: Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Hari Varešanović i Jasna Gospić snimili su pjesmu “Trebević ponovo silazi u grad“. Stihove je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a producirao je Nikša Bratoš.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, obratio se prisutnima sa puno emocija, ističući značaj projekta koji će biti rođendanski poklon građanima glavnog grada BiH.

„Jako dugo radimo na obnovi žičare. Naravno, ispunit ćemo obećanje koje smo dali da ćemo 6. aprila 2018. godine staviti u pogon Žičaru. Vjerujem da svi s nestrpljenjem čekamo taj dan. U fokusu obilježavanja Dana grada Sarajeva je Trebevićka žičara, koju gledamo iz tri aspekta. Prvi je infrastrukturni, jer to je jedna od najvećih investicija koju Grad Sarajevo realizuje. Drugi je taj turistički, privredni – ekonomski. Stavljanjem u funkciju žičare poboljšat ćemo turističku ponudu. I treći, najznačajniji aspekt je taj emotivni, veza Sarajlija sa Trebevićem i žičarom, i tom pozitivnom energijom koju bi trebao probuditi trenutak otvorenja“, naglasio je Skaka.

Gradonačelnik je dodao da je Sarajevo prošle godine imalo mnogo velikih događaja.

“Vjerujem da ćemo tako nastaviti i vratiti pozitivnu energiju Sarajevu“, istakao je Skaka.

Moderator prezentacije Ismeta Dervoz je kazala novinarima da je zajedno sa svojim kolegama „željela otpjevati pjesmu koja je sjećanje na naša djetinjstva i mladost“.

Ona je predstavila i program proslave Dana Grada Sarajeva koji će biti izuzetno bogat.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva počinje 5. aprila kada će biti otvorena “Izložba uspinjača”, kustosica Muzeja Sarajeva Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig.

Na 6. april bit će, u prisustvu velikog broja gostiju, upriličena svečana ceremonija puštanja u rad nove žičare.

Nešto kasnije na Baščaršijskom trgu bit će organizovno druženje gradonačelnika sa građanima i gostima grada. Nakon otvorenja izložbe “Uspomene“ u sklopu koje će u izlozima duž ulice Sarači biti izložene fotografije o staroj žičari čiji su autori naši građani, bit će uručene nagrade za najbolju fotografiju, uz nastup Divanhane.

Dan grada će biti obogaćen i izložbom pod nazivom „Prvo ulično bijenale grafike – Grafičko proljeće, čiji je inicijator priznati bh. slikar Safet Zec, koji je prisustvovao današnjoj prezentaciji.

 

 

 

 

Grad Sarajevo podržava rad VKBI, HNV i SGV

      Grad-Sarajevo-podržava-rad-V-K-B-I

Grad Sarajevo će podržati rad važnih udruga i organizacija iz svih bh. konstitutivnih naroda. Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, danas je potpisao ugovore s čelnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Srpskog građanskog vijeća (SGV) o financijskoj potpori, aktivnostima i projektima koje vode ove nevladine organizacije.

Gradonačelnik je istaknuo da Grad Sarajevo i na ovaj način nastoji doprinijeti stvaranju boljih uvjeta za kontinuirani razvoj i djelovanje ovih organizacija koje imaju poseban značaj za glavni grad BiH.

Skaka se predstavnicima udruga posebno zahvalio na njihovoj aktivnoj ulozi u očuvanju i promicanju multietničkih vrijednosti Grada Sarajeva.

Predstavnik VKBI Emir Zlatar, u ime HNV Marijo Pejić, te prvi čovjek SGV Sretko Radišić, izrazili su zahvalnost gradonačelniku Skaki i Gradu Sarajevu na razumijevanju koje imaju prema njihovom radu.

Istaknuli su da je ova potpora Grada Sarajeva dragocjena za realizaciju projekata u kojima ove organizacije aktivno sudjeluju, a koji doprinose zbližavanju, zajedničkom životu i očuvanju multietničkog karaktera Sarajeva i BiH.

Skaka i Zijadić potpisali ugovor: Grad Sarajevo će podržati rad Fonda memorijala

      Ska-ka-i-Zijadić-potpisali-ugovor-Grad-Sarajevo-će-podržati-rad-Fonda-memorijala

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo Suad Zijadić, potpisali su ugovor o financijskoj potpori ovoj ustanovi koja upravlja Memorijalnim centrom i šehidskim mezarjem Kovači, Muzejom Tunel spasa i Ratnom džamijom Igman.

Gradonačelnik Skaka je istaknuo da je pravo i obveza Grada Sarajeva da podržava ovakve institucije. Uređenjem i održavanjem ovih memorijalnih lokacija odajemo počast našim šehidima i poginulim borcima, kao i njihovim obiteljima.

Uručeni certifikati uposlenicima Gradske uprave koji su pohađali obuku u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

      Uručeni-certifikati-uposlenicima-Gradske-uprave

U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) od 12. do 19. ožujka održana je obuka za uposlenike Uprave Grada Sarajeva – Odjela za kabinetske i protokolarne poslove.

Obuka o temi ”Zaštita VIP osoba i izaslanstava” organizirana je na zahtjev gradonačelnika Grada Sarajeva, a predavači su bili policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Tijekom sedmodnevne obuke, službenici DKPT-a BiH su predstavili modele pratnje i zaštite VIP osoba i izaslanstava, te su pored teorijskog dijela podijelili i svoja iskustva i primjere iz prakse. Ovom prilikom Direkciju je posjetio gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka koji je zahvalio direktoru Direkcije i policijskim službenicima koji su proveli tu obuku na profesionalizmu.

– Direkcija je prepoznata kao moderna policijska agencija koja u svom radu implementira suvremene policijske prakse, te sam uvjeren da će ova obuka biti samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti, posebno kada je u pitanju usavršavanje kadrova i usvajanje novih znanja – rekao je gradonačelnik Skaka.

Direktor DKPT-a BiH Mirsad Vilić i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Sakaka su po završetku obuke polaznicima obuke uručili ceritfikate, saopćeno je iz DKPT-a BiH

Restaurirana spomen-ploča jutros postavljena na Mostu Suade i Olge

Restaurirana spomen-ploča posvećena heroinama koje su prve žrtve opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine postavljena je jutros na Mostu Suade i Olge.

Ploča je očišćena, u cijelosti osvježena i zaštićena, i to u najkraćem mogućem roku.

Grad Sarajevo je financirao obnovu spomen-obilježja na mjestu stradanja naših sugrađanki Olge Sučić i Suade Dilberović, koje je bilo u lošem stanju.

Grad Sarajevo obnavlja spomen-ploču na Mostu Suadi i Olgi

Gradska uprava Grada Sarajeva izdvojila je sredstva za restauraciju spomen-ploče na Mostu Suadi i Olgi. Zbog dotrajalosti i oštećenja, ploča će danas biti privremeno skinuta te nakon sanacije, vraćena krajem ovog mjeseca.

Grad Sarajevo je preuzeo obvezu da obnovi ovo spomen-obilježje posvećeno našim heroinama Suadi i Olgi, jednima od prvih žrtvava agresije na naš grad.