Gradonačelnik Skaka upriličio prijem za novinare medijskih kuća iz država regije

Gradonačelnik Abdulah Skaka danas je u Vijećnici upriličio prijem za novinare medijskih kuća iz država regije, koji su stigli u Sarajevo kako bi prenijeli atmosferu sa trodnevnog dočeka Nove godine u bh. prijestiolnici.

To je nastavak regionalnih promocija programa „Sarajevo – novogodišnji centar regije“, kojeg su zajedno organizovali i realizovali Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

“Ovo je treća godina za redom u kojoj organizujemo velike dočeke Nove godine. Kao što smo sa Merlinom i Čolom, siguran sam da ćemo i sa Hari Mata Harijem potvrditi da smo hit novogodišnja i turistička destinacija u regiji, iz koje želimo da pošaljemo novogodišnju poruku ljubavi i mira“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

S obzirom na interesovanje i za ostale projekte u gradu Sarajevu, gradonačelnik je goste ukratko upoznao sa aktualnim projektima i planovima.

 

Djeca iz SOS Dječijeg sela na Mojmilu gosti Grada Sarajeva na večerašnjem dočeku Nove godine

Djeca iz SOS Dječijeg sela na Mojmilu koja su izrazila želju, bit će gosti Grada Sarajeva na večerašnjem dočeku Nove godine pred Vječnom vatrom.

Tim povodom gradonačelnik Abdulah Skaka ih je danas posjetio i uručio im VIP pozivnice za novogodišnji koncert Hari Mata Harija.

 “Izuzetno me raduje što smo ovoj djeci, kojoj smo ispunili jednu od novogodišnjih želja, na simboličan način pokazali da nisu sami, da smo uvijek uz njih”, istaknuo je Skaka.

Ovom posjetom, kazao je gradonačelnik, Grad Sarajevo kao društveno odgovorna institucija, želi da oda priznanje ljudima koji ovdje rade sa puno energije i entuzijazma i čine sve ono što jedna porodica može i treba da im pruži.

Zahvalivši se u ime djece i uposlenika SOS Dječijeg sela na Mojmilu, Faris Njemčević, direktor programske lokacije Sarajevo je rekao da SOS porodice svake godine proslave Novu godinu, ali ova će biti posebna zbog odlaska na koncert.

 

I ove godine trodnevni novogodišnji spektakl za građane i posjetioce Sarajeva

Grad Sarajevo će i ove godine biti novogodišnji centar regije i jedna od najpoželjnijih destinacija u Evropi.

Sarajevska novogodišnja čarolija, koja će i ovaj put trajati tri dana uzastopno, počet će 30. decembra u 20 sati na trgu ispred Katedrale. Omladinski orkestar “MuzikArt” pod dirigentskom palicom Emira Mejremića izvest će najpopularnije i najljepše arije i evergreene.

Svi gosti i posjetioci koncerta bit će srdačno dočekani pićem dobrodošlice koje je osigurala „Coca Cola“, partner manifestacije. Zabavljat će ih i GROODVY, maskota Evropskog zimskog festivala za mlade (EYOF), čiji će domaćini u februaru iduće godine biti Sarajevo i Istočno Sarajevo.

 Najsjajniju noć u godini ispred Vječne vatre, 31. decembra obasjat će Hari Mata Hari uz čije pjesme su odrastrale generacije i čija ljubav prema muzici, nošena neprikosnovenim vokalom, dolazi do svakog slušaoca!

Posjetioce će uoči nastupa glavne zvijezde već od 20.30 sati, zagrijati DJ-Deezy i Eldin Huseinbegović. U Novu godinu će Sarajlije i njihove goste iz regije i cijelog svijeta uz najljepše Harijeve pjesme uvesti i spektakularan vatromet.

Putovanje se nastavlja i u Novoj 2019., 1. januara, također ispred Vječne vatre, nastupom pop-rock banda Bombaj štampa sa Brankom Đurićem Đurom. Program počinje u 21 sat, a kao predgrupa nastupit će sarajevski mladi bend Mirza&Panduri.

Doček Nove godine na otvorenom tradicionalno organizira Grad Sarajevo uz finansijsku podršku četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, te Turističke zajednice KS.

 NAPOMENA: Pozivamo građane i goste glavnog grada BiH da prilikom dolaska na lokacije, posebno u novogodišnjoj noći poštuju instrukcije institucija za održavanje javnog reda i mira te organizatora.

 

 

 

 

Informacije u vezi sa javnim dočekom Nove 2019. godine ispred Vječne vatre

Obavještavamo javnost da će, u skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, radi održavanja novogodišnjih koncerata ispred Vječne vatre, doći do privremene izmjene režima saobraćaja u ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Mehmeda Spahe, Dženetića čikma, Kaptol, Radićeva, Trampina, Kulovića i Reisa Džemaludina Čauševića u periodu od 29. decembra 2018. od 05.00 do jutarnjih sati 2. januara 2019.godine.

Posjetioci će moći pristupiti na koncerte ispred Vječne vatre na pet lokacija, iz ulica: Radićeva, Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskije, Kulovića i Dalmatinska.

U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u koncertni prostor neće se moći unositi oružje, predmeti pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, veće torbe i ruksaci, pirotehnička sredstva, alkoholna pića, staklene boce, limenke ili bilo kakvi oštri ili tupi predmeti koji mogu nanijeti povredu drugom licu.

Ovom prilikom, sugerišemo građanima koji žele prisustvovati javnom dočeku Nove 2019. godine, da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju. Obzirom da će parking prostori na lokaciji javnog dočeka biti zatvoreni, preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizovano dovoze posjetioce, koriste najbliže veće parking površine na Zetri i u krugu Kampusa UNSA u noći javnog dočeka Nove 2019. godine.

NAPOMENA: Detaljne informacije u vezi izmjena režima saobraćaja prema Rješenju Ministarstva saobraćaja KS možete pronaći na sljedećem linku.

 

Gradonačelnik Skaka na Svečanoj akademiji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovao je večeras u Vijećnici Svečanoj akademiji povodom 26 godina rada Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca. Gradonačelnik je svim prisutnima izrazio dobrodošlicu u Vijećnicu i čestitao članovima ove važne institucije uspješno djelovanje.

– VKBI je osnovano u jednom kritičnom trenutku za BiH i Bošnjake. Sada možemo jasno reći da je taj čin imao historijsku važnost. Uvjeren sam da će ova nacionalna institucija i u budućnosti snažiti naše državotvorno i nacionalno biće – rekao je gradonačelnik Skaka poručujući da će Grad Sarajevo nastaviti podržavati njihove aktivnosti.

Na svečanosti su dodijeljena i tradicionalna priznanja i povelje Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Gradonačelnik Skaka primio otpravnika poslova Ambasade Makedonije

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas otpravnika poslova Ambasade Makedonije u BiH, Ristea Velkovskog.

Gradonačelnik Skaka istaknuo je prijateljske odnose glavnih gradova BiH i Makedonije koji su potvrđeni Sporazumom o bratimljenju dva grada u novembru prošle godine.
„Te odnose treba nastaviti i zajednički unapređivati realizacijom konkretnih projekata na dobrobit građana Sarajeva i Skoplja“, istaknuo je gradonačelnik.

Usaglašena je zajednička vizija saradnje kroz promociju turističkih destinacija u oba grada. S tim u vezi dogovoreno je potpisivanje memoranduma o otvaranju info-turističkog punkta Sarajeva u Skoplju i info-turističkog punkta Skoplja u Sarajevu, na kojima bi bile dostupne sve informacije o ova dva grada i njihovoj turističkoj ponudi na jednom mjestu.

Ovom prilikom gradonačelnik Skaka je pozvao Skopsku filharmoniju da održi koncert u sarajevskoj Vijećnici u cilju povezivanja umjetnika dva partnerska grada.