Grad Sarajevo oštro osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u objektima gdje žive Jevreji

      Grad-Sarajevo-oštro-osuđuje-ispisivanje-grafita

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najoštrije osuđuje ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice.

Građanke i građani Sarajeva decenijama njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo u najtežim vremenima.

Uvjereni smo da je stav većine građana Sarajeva, da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo.

Pozivamo nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost.

Registrar rezidualnog Mehanizma iz Haga obećao pomoći rad Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu

      Registrar-rezidualnog-Mehanizma-iz-Haga-obećao

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić primio je danas u Vijećnici delegaciju Mehanizma za međunarodne krivične sudove, predvođenu registrarom Olufemijem Eliasom.

Tokom susreta razgovaralo se o budućim modalitetima saradnje s ciljem promicanja i funkcionisanja Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu koji je zvanično otvoren 23. maja ove godine. Zamjenik gradonačelnika Trivić upoznao je delegaciju Mehanizma sa do sada poduzetim aktivnostima Centra. Posebno je istaknuo uspostavljenu saradnju sa Pravnim fakultetom, koja će studentima i pravnim stručnjacima omogućiti da u Informativnom centru smještenom u Vijećnici, koriste Hašku arhivu dostupnu putem online baze, kao i autentičnu sudnicu u praktičnoj nastavi.

Registrar Mehanizma Olufmi pohvalio je zalaganje gradske administracije i ostvarene rezultate na formiranju Centra. Poručio je da će Mehanizam uložiti napore i kroz pismena obraćanja tražiti finansijsku i drugi vid materijalne podrške za rad Centra, shodno potpisanom Memorandumu o razumijevanju.

Prijemu je prisustvovao i Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar, koji djeluje u sklopu Grada Sarajeva, te Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MRMKS u BiH.

Skaka: Gradit ćemo i Sarajevo i Srebrenicu, oni su svakako jedno

      Ska-ka-Gradit-ćemo-i-Sarajevo-i-Srebrenicu-oni-su-svakako-jedno-Sarajevo-je-Srebrenica

„Sarajevo je Srebrenica. Srebreničani su Sarajlije, a Sarajlije su Srebreničani. Ovaj grad nikada neće Srebrenicu ostaviti samu. Nikada neće ostaviti same one koji se bore da se glas žrtava genocida čuje“, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka večeras na „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“ u prisustvu predstavnika žrtava, dogradonačelnika Ivice Šarića i Milana Trivića, načelnika sarajevskih općina Novo Sarajevo i Novi Grad Nedžada Koldže i Semira Efendića, te vijećnika, građana i predstavnika medija.

Ovo je prvi put da se Grad Sarajevo institucionalno priključio obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Skaka je kazao da je naša obaveza da pamtimo i opominjemo: „I obaveza nam je, tradicija i naše opredjeljenje da na zlo ne odgovaramo zlom. Mi odgovaramo tako što činimo dobro. Odgovaramo tako što gradimo puteve, mostove, žičare, parkove i trgove, gradimo fontane“.

„S ovog Trga koji nosi ime žrtava genocida u Srebrenici ide se na našu željezničku i autobusku stanicu. Hiljade ljudi odavde godišnje idu prema Zagrebu, Ljubljani, Parizu, Berlinu i Briselu… A kada nama dolaze, mi ih ovdje, na ovom trgu dočekujemo. I u tome je simbolika. Mi želimo put prosperiteta i integracija. Na taj put nas Srebrenica obavezuje“, naglasio je gradonačelnik Skaka te poručio da ćemo nastaviti raditi i graditi. „Gradit ćemo i Sarajevo i Srebrenicu. Mi smo, svakako, jedno.“

Pozdravljajući majke Srebrenice, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. je kazao da pomisao na sve što se dogodilo u julu ’95. godine u Srebrenici i tokom opsade Sarajeva govori o zajedničkoj boli koju nose majke Srebrenice i Sarajeva.

Grad Sarajevo je ove godine obnovio fontanu na „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“. Za rekonstrukciju je izdvojeno više od 45.000 KM.

Gradonačelnik Skaka: Ponosan sam svaki put kad građani i građanke Sarajeva oduševe regiju

      Gradonačelnik-Ska-ka-Ponosan-sam-svaki-put

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i dogradonačelnik Ivica Šarić prisustvovali su sinoć spektakularnoj izvedbi opere „Hasanaginica“ na znamenitom Ljetnom festivalu u Ljubljani, jednom od tri najveća festivala u Evropi. Gostovanje ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, održano je na temelju dugogodišnje uspješne saradnje prijestolnica BiH i Slovenije.

„Drago mi je što se dio tradicije i Sarajeva i Bosne i Hercegovine promoviše na jedan ovako kvalitetan način. Ovo je veliki uspjeh. Za saradnju su zaslužni ljudi, zato ne mogu a da ne spomenem direktora Festivala Ljubljana Darka Brleka, te našeg dogradonačelnika Ivicu Šarića jer je ovo rezultat njihovih nastojanja, dobrih odnosa dva čovjeka, dva grada i dvije države. Osjećam se ponosno i sretno, kao i svaki put kada vidim građanke i građane Sarajeva kada oduševe regiju“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Dogradonačelnik  Šarić smatra da i danas Hasanaginica sa sobom nosi mnoge poruke, te da je i u ovoj opernoj formi zadržana njena poučna priča.

“Sretan sam što je ovako dobro prihvaćena, pogotovo što je riječ o slovenačkoj publici koja je malo stroža od onoga na što smo navikli“, kazao je kompozitor Asim Horozić.

Publika je veličanstvenu izvedbu sarajevskih solista nagradila petominutnim ovacijama i aplauzom.

Inače, opera Hasanaginica je nedavno doživjela svoje šezdeseto izvođenje, a nova plejada sjajnih solista sarajevske opere, uz hor, članove baleta i nezamjenjivi orkestar Sarajevske filharmonije, udahnula joj je novu energiju i otvorila sljedeće poglavlje.

Gradonačelnik Skaka i dogradonačelnik Šarić sastali su se sa direktorom Ljubljanskog festivala Brlekom i razgovarali o nastavku saradnje.

 

Foto: radiosarajevo.ba

Konferencijom o pametnom planiranju grada završeni „Dani Beča u Sarajevu“

      Konferencijom-o-pametnom-planiranju-grada

Hidroelektrane za pitku vodu i urbana mobilnost bile su teme drugoga dana konferencije „Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost“ koja se održava u Sarajevu u okviru manifestacije “Dani Beča u Sarajevu“. Grad Sarajevo i Grad Beč organizatori su dvodnevne konferencije u glavnom gradu BiH.

Panelisti na današnju temu bili su Mario Tomassovits i Ina Homleier iz Gradske uprave Grada Beča, Gregor-Robert Posch iz Privredne agencije Beč, Adnan Strojl iz JP Autoceste Federacije BiH, Vedad Bečirović sa Elektrotehničkog fakulteta UNS, kao i Edin Mehić, Networks INT.

Oni su skrenuli pažnju na pitku vodu i male hidroelektrane, odnosno start up firme i inovativne projekte koji se vežu za ‘Smart city’ strategiju.

Govoreći o izgradnji malih hidroelektrana Tomassovits je, pored ostalog, kazao da su male hidroelektrane za pitku vodu ekonomične, njihovo održavanje je jeftinije, ali da iskorištenost i isplativost zavisi od puno faktora, a jedan od njih je količina vode.

Adnan Strojl iz JP Autoceste Federacije je govorio o urbanoj mobilnosti te podsjetio da su JP Autoceste FBiH implementirale najnapredniji inteligentni transportni sistem, tehnike koje 30 do 40 posto mogu da poboljšaju protok saobraćaja u gradu sa postojećom izgrađenom strukturom, na primjer, pametno upravljanje semaforima ili uvođenjem specijalnih pravila za bicikliste.

Direktorica Eurocomm-PR Sarajevo Berina Filipović-Kulenović je kazala da će jučerašnji i današnji zaključci i razmjena iskustva biti izuzetno korisni.

– U modernom življenju neophodno je jasno i glasno reći da su pametna rješenja u rješavanju problema svakodnevnog života veoma potrebna i nužna, a da rezultiraju sa dobrim kvalitetom života – naglasila je Filipović-Kulenović.

Grad Sarajevo u Politikama Grada za mandatni period do 2020. godine razvijanje pametnih tehnologija svrstao je u prioritetne oblasti.

Manifestacija “Dani Beča u Sarajevu“ koju su organizirali Grad Beč, Grad Sarajevo i Ured Grada Beča u inostranstvu Eurocomm-PR Sarajevo, a koja se ove godine održava pod sloganom „Smart city“, završena je večeras svečanim prijemom u Hotelu Europa.

Obnovljen Spomenik posvećen žrtvama masakra na Markalama

      Obnovljen-Spomenik-posvećen-žrtvama-masakra

Na Spomeniku posvećenom žrtvama masakra na pijaci Markale ovih dana završeni su radovi na sanaciji ruže i kamenog postamenta.

Ruža je očišćena, u cjelosti osvježena i zaštićena impregnacijskom masom. Na vertikalnom i horizontalnom postamentu uklonjeno je oštećeno staklo i zamijenjeno granitnim kamenom.

Projekat je finansirao Grad Sarajevo u cilju sanacije i očuvanja sarajevskih ruža i spomen-obilježja koji predstavljaju simbol i podsjetnik na nevino ubijene naše sugrađane u posljednjoj agresiji na naš grad.

Poziv za učešće na konferenciji “Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost”

      Poziv-za-učešće-na-konferenciji-“Sarajevo-i-Beč-inovativno-u-budućnost”

Grad Sarajevo će od 2. do 4. jula biti domaćin „Dana Beča“, koje organizira zajedno sa Gradom Bečom i predstavništvom “Eurocomm-PR Sarajevo”.

U sklopu ove manifestacije 3. i 4. jula u hotelu “Europa” održat će se dvodnevna konferencija pod nazivom “Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost”.

Dva grada otvorit će dijalog na temu strategije pametnog planiranja grada odnosno smjernica za povećanje kvalitete života građana uz najbolja tehnološka rješenja.

Lajt motiv konferencije „pametni gradovi“ bit će nastavljen i kroz teme koje će izlagati eksperti i predstavnici uprava Beča i Sarajeva.

Predavači koji predstavljaju Sarajevo po temama su:

  1. Strategija pametnog grada – Tarik Hamzić (JP Sarajevo)
  2. Pametna rješenja za lokalnu samoupravu – Timur Gadžo (Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo)
  3. Energetska sanacija fasada – Nermina Zagora (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu)
  4. Inovacije i Start up-ovi – Edin Mehić (Co-founder Networksa)
  5. Voda – Vedad Bečirović, dipl.ing.el., (Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu)
  6. Urbana mobilnost (biciklistički saobraćaj) – Adnan Stroil (JP Autoceste FBiH)

Svi koji su zainteresirani da prisusutvuju konferenciji, mogu se prijaviti putem linka:  https://danibecausarajevu.com

U sklopu konferencije održat će se radionice koje imaju za cilj da se definišu projekti u navedenim oblastima na kojima će se nastaviti saradnja stručnjaka iz Beča i Sarajeva. Radionice su ograničene na maksimalno deset učesnika-eksperata koji se mogu prijaviti putem linka:  https://danibecausarajevu.com/radionice/