Na Jahorini Seminar šefova misija zemalja učesnica EYOF-a 2019.

Danas je na Jahorini počeo trodnevni seminar šefova misija svih zemalja učesnica Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF 2019./, čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Seminar za predstavnike učesnica EYOF-a 2019. je prilika da nacionalni olimpijski komiteti dobiju sve neophodne informacije za njihovo učešće na ovom zimskom festivalu mladih. Ujedno, šefovi misija će biti upoznati sa aktivnostima vezanim za infrastrukturne radove na borilištima, kao i sa planovima Organizacionog komiteta i svih sektora unutar Izvršnog komiteta u fazi finalne pripreme festivala.

Seminaru šefova misija je prethodio Seminar tehničkih delegata za osam sportova koji će biti predstavljeni na EYOF-u 2019.

EYOF će biti održan od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu uz učešće sportista iz 46 zemalja. Prijavljeno je 1.086 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta.

Japanski umjetnici izveli performans u Vijećnici

Japanski umjetnici u Vijećnici su izveli performans u sklopu kojeg su prezentirali kaligrafiju, japanski ples, te muziku na specifičnom japanskom duvačkom instrumentu.

Umjetnici su članovi asocijacije WA Project TAISHI, čija je misija promoviranje tolerancije, harmonije i mira putem japanske tradicionalne kulturne baštine.

 

U ime Grada Sarajeva, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić pozdravio je goste iz prijateljskog Japana, istakavši da su ovakvi događaji izvrsna prilika da upoznamo i naučimo više jedni o drugima.

Prijemu u Vijećnici prisustvovao je i ambasador Japana u BiH, Nj.E. Hideyuki Sakamoto.

Česme Za Beglukom i Begovac u funkciji

Javne česme u ulicama Za Beglukom do broja 64 i Begovac ponovo su u funkciji.

Česma Paje sada nosi naziv česma Begovac, po istoimenoj ulici, koja vodi prema Boguševcu i trebevićkim padinama.

Neophodno je bilo izvršiti manju rekonstrukciju i revitalizaciju česmi, kao i urediti okoliš.

Grad Sarajevo je od februara, kada je preuzeo nadležnost nad upravljanjem i održavanjem javnih česmi, sanirao stare česme koje svjedoče o našoj tradiciji i predstavljaju značajnu vrstu spomenika u našoj kulturnoj baštini.

Gradonačelnik Skaka primio u nastupnu posjetu zamjenicu ambasadora SAD u BiH, Ellen Germain

Gradonačenik Sarajeva, Abdulah Skaka, primio je u nastupnu posjetu zamjenicu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain, kojoj je poželio dobrodošlicu i uspješan mandat u BiH. Izrazio je uvjerenje u nastavak i intenziviranje saradnje Grada Sarajeva sa Ambasadom SAD u narednom periodu.

Gradonačelnik je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za svu pomoć i podršku koju su do sada pružili Sarajevu i BiH, a posebno kad je riječ o deminiranju.

„Nedavno sam boravio u Washingtonu, gdje sam u ime Grada Sarajeva potpisao sporazum sa američkom organizacijom Marshall Legacy Institute kako bi glavni grad i okolne općine oba entiteta bili potpuno čisti od mina do septembra 2020. godine, prije obilježavanja 25. godišnjice završetka rata u BiH”, kazao je Skaka.

Američka zvaničnica je pozdravila ovu inicijativu i nastojanja administracije Grada Sarajeva u tom pogledu.

Tokom današnjeg prijema razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u gradu Sarajevu.  Istaknuto je da su sigurnost, stabilnost i mir osnovni uvjeti za život.

 Gradonačelnik je zamjenicu ambasadora upoznao sa razvojnim gradskim projektima koje Grad trenutno vodi, odnosno planira realizirati u oblasti infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta. Posebno je istaknuo održavanje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u februaru iduće godine u organizaciji Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Visoka gošća izrazila je zadovoljstvo što će naredne godine svog mandata provesti u BiH i Sarajevu, gradu kojeg je ocijenila vrlo ugodnim za življenje. Istaknula je uvjerenje u nastavak i proširenje partnerskih veza između Grada Sarajeva i Ambasade SAD, kroz realizaciju novih zajedničkih inicijativa i projekata.

Tokom današnjeg prijema razgovarano je o reformskim procesima BiH s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Treći austrijski bal u junu iduće godine u Vijećnici

Treći austrijski bal održat će se 8. juna iduće godine u prelijepom ambijentu Vijećnice, uz bogat zabavni program. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i austrijski ambasador Martin Pammer složili su se tokom današnjeg susreta u Vijećnici da ova izuzetna manifestacija postaje tradicija i atrakcija grada Sarajeva.

„Zadovoljstvo mi je što će naš glavni grad po treći put biti domaćin ovog zajedničkog umjetničkog događaja gradova prijatelja, Sarajeva i Beča. Ova prestižna manifestacija, definitivno pospješuje kulturni turizam, ali i promociju grada Sarajeva i države BiH u Evropi i svijetu“, istaknuo je gradonačelnik Skaka te podsjetio i na „Dane Beča u Sarajevu“, uspješno organizovane ove godine u partnerstvu sa austrijskom prijestolnicom.

Ambasador Pammer izrazio je uvjerenje da će i treće izdanje Austrijskog bala potvrditi dobre i snažne prijateljske veze između Sarajeva i Beča, Austrije i BiH, i njihovih građana. Današnjem prijemu prisustvovali su i članovi Organizacionog odbora Zinaida Jamakosmanović i Vedran Marčeta.

Trebević će dobiti obnovljeno sankalište pred ovogodišnju zimsku sezonu

Trebević će uskoro dobiti obnovljeno sankalište koje generacije Sarajlija pamte kao mjesto na kojem su uživali u snježnim radostima spuštajući se sankama i starim ligurama.

Pred ovogodišnju zimsku sezonu ponovo će u funkciji biti sankaška staza, u dužini od 300 metara, koja se pruža se od vrha Draguljac do platoa Vidikovac. Trenutno se uklanja šiblje i rastinje, a potom će se pristupiti zemljanim radovima i uređenju budućeg sankališta.

Ovaj projekt realizuje Grad Sarajevo zajedno sa JU „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“, uz nadzor nadležnog inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Na Trebeviću se, istovremeno, čiste sve pješačke staze kako bi se posjetioci nesmetano kretali prilikom posjete ovom poznatom sarajevskom izletištu, pogotovo u zimskim mjesecima.

Grad Sarajevo ovim projektom nastavlja sa revitalizacijom starih i izgradnjom novih sadržaja na Trebeviću kako bi građani i turisti nakon izuzetnog panoramnskog pogleda koji će doživjeti vožnjom žičarom, uživali i u lijepom i čistom prirodnom okruženju koje nudi ovaj sarajevski biser.

Gimnazijalci iz pobratimskog grada Friedrichshafena u posjeti Sarajevu

Učenici i profesori dviju gimnazija iz njemačkog grada Friedrichshafena, „Graff Zeppelin“ i „Karl Maybach“, bili su gosti Prve gimnazije.

Projekt razmjene gimnazijalaca ova dva grada traje već 22 godine. Realizuje se u sklopu prijateljske saradnje i pobratimskih veza Sarajeva i Friedrichshafena.

Tokom posjete, gimnazijalci iz Friedrichshafena obišli su kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva, Jajca i Travnika.

Njemačka delegacija je ovom prilikom humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba uručila donaciju, koju su osigurali Grad Friedrichshafen, Udruženje „Pro Sarajevo“ i učenici gimnazija.