Najmlađi sugrađani uživali u sankanju na Trebeviću

Olimpijska planina Trebević danas je bila prepuna ljubitelja zime i zimskih sportova. Najviše su uživali najmlađi naši sugrađani u sankanju i drugim zimskim radostima.

Tragom ideje Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom od danas je u funkciji obnovljeno sankalište koje se pruža od vrha Draguljac do platoa Vidikovac.

Tako su svi oni koji su odlučili da nedjelju provedu na Trebeviću, nakon vožnje žičarom, mogli besplatno koristiti sanke i druge njihove moderne srodnike, prošetati na čistom zraku, ali se i ugrijati uz šolju čaja.

Uređenje sankališta i planinarskih staza su dio projekta kojim Grad Sarajevo i JP Sarajevo d.o.o. upotpunjuje turističku ponudu na Trebeviću. Ali istovremeno i najava da je grad Sarajevo spreman i da želi dobrodošlicu Evropskom olimpijskom festivalu za mlade 14. EYOF-u, najvećem i najmasovnijem sportskom događaju nakon 14. Zimskih olimpijskih igara.

 

Putnicima Trebevićke žičare od jutros besplatne sanke za sankalište

Putnici Trebevićke žičare od jutros će moći dobiti besplatno, na revers, sanke za korištenje na uređenom sankalištu u blizini dolazne stanice Žičare “Ramo Biber”.

Naime, Grad Sarajevo i Javno preduzeće Sarajevo d.o.o. uredili su sankalište na olimpijskoj ljepotici, a od sada će svima koji dođu Žičarom biti dostupne i sanke.

– Ove aktivnosti su nastavak našeg nastojanja da Trebević približimo građanima. Uvjeren sam da će naši najmlađi uživati u čistom zraku i zimskim radostima – rekao je tim povodom gradonačelnik Abdulah Skaka.

Uređenje sankališta i planinarskih staza su dio projekta kojima se upotpunjuje turistička ponuda na Trebeviću. Akciju besplatnog iznajmljivanja sanki JP Sarajevo d.o.o. realizira uz pomoć kompanija Visa i Unicredit.

Direktor JP Sarajevo Esad Tanović ističe da je sankalište uređeno u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja.

-Zahvaljujemo svima koji su bili dio ovog projekta i pozivam građane da dođu na Trebević i uživaju u vožnji Trebevićkom žičarom – rekao je Tanović.

.