Grad Sarajevo finansijski podržao FK Sarajevo

      Grad-Sarajevo-finansijski-podržao-Fudbalski-klub-Sarajevo

Grad Sarajevo nastavlja podržavati istaknute sportske kolektive iz glavnog grada Bosne i Hercegovine u cilju postizanja što boljih rezultata, ali i promocije mladih, sporta i zdravog života.

Tim povodom danas su u Vijećnici gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktorica FK „Sarajevo“ Sabrina Buljubašić potpisali ugovor o finansijskoj podršci kluba koji je učinio tako puno na afirmaciji našeg grada i cijele države BiH.

„Prošle godine najavili smo da ćemo unaprijediti saradnju i pružiti svaki vid pomoći i podrške vrhunskom sportu. U nama ćete uvijek imati partnera i podršku. Klub koji nosi ime grada Sarajeva, klub svijetle prošlosti i izuzetnih sportskih rezultata, to zaslužuje. Prošle godine sam rekao da ćemo učiniti sve da se titula vrati u Sarajevu, a obzirom da se Sarajevo trenuto nalazi na vrhu tabele, vjerujem da je rukovodstvo sa igračima na pravom putu da to postane stvarnost“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Direktorica Buljubašić je zahvalila Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na podršci i razumijevanju koje ima prema sportskim klubovima.

Inače, iz budžeta Grad Sarajevo za 2019. godinu predviđena su finansijska sredstva za FK Sarajevo i za FK Željezničar.

 

 

Među dobitnicima priznanja Grada Sarajeva i humanista Elvir Karalić

Gradski vijećnici su podržali inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake da se nagrada „Graham Bamford“ dodijeli Elviru Karaliću, inicijatoru i osnivaču humanitarne fondacije Pomozi.ba.
Ovaj mladi Travničanin sa adresom u Sarajevu vođen je jednom jedinom idejom – pomoći drugima.
Humanitarne akcije fondacije koju predvodi su uvijek su bile prve kada se radilo o ljudima kojima je potrebna pomoć za liječenje, pomoć djeci i ugroženima, pomoć usljed elementarnih nepogoda. Elvir Karalić je čovjek koji je uvijek imao hrabrosti da se odupre skepticizmu i dokaže da je biti hrabar i dobar uvijek moguće.

Malonogometna reprezentacija BiH osoba sa dijabetesom dobitnik je nagrade „Sarajevska pahuljica“ za ostvaren izuzetan uspjeh na takmičenjima u oblasti sporta.
Naša reprezentacija je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Bratislavi prošle godine. Ovo je već drugi put u posljednje tri godine da momci donose zlato što ih svrstava u sami vrh sportskih ekipa naše zemlje i grada Sarajeva.

“Plaketu Grada Sarajeva”, prema odluci Vijeća, dobit će posthumno slovenski novinar Ivo Štandeker i prof. dr Jasmin Džindo, odnivač Katedre za italijanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te sportski novinar Muhamed Bikić.

Obnovljeno dječije igralište u naselju Mojmilo

Mališani Mojmila moći će da bezbrižno provode svoje vrijeme uz igru na obnovljenom dječijem igralištu u ovom novogradskom naselju, a koje je u sastavu JU „Djeca Sarajeva“.

Igralište je opremljeno novim mobilijarom. Izvršena je popravka postojećih i nabavka novih sprava za igru, te uređene nove staze koje su prilagođene djeci uzrasta do tri godine.

Dječije igralište na Mojmilu je jedno u nizu koje je obnovljeno sredstvima Grada Sarajeva u svrhu obezbjeđenja prstora za igru, stvaranja uslova za zdravije odrastanje naših najmlađih, kao i druženja na otvorenom.

Projekt su zajedno finansirali Grad Sarajevo i Općina Novi Grad.

Sa zatvaranja EYOF-a 2019. Skaka poručio: Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost!

Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019. večeras je zatvoren svečanom cereminjom održanom u Istočnom Sarajevo ispred Gradske uprave, u prisustvu velikog broja zvanica, sportista i građana.

Pored gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradova domaćina EYOF-a 2019, Abdulaha Skake i Nenada Vukovića, ceremoniji su prisustvovali  predsjedavajući i članovi Predsjedištva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Sarajevo i Istočno Sarajevo, kao i cijela Bosna i Hercegovina, u proteklih sedam dana bili su sportski centar mladosti iz 46 evropskih zemalja.

Izražavajući sreću i ponos organizacijom ovog historijski značajnog sportskog događaja, gradonačelnik Skaka je poručio: “U konačnici, mi smo svi pobijedili. Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima. Do nekog novog susreta sa olimpijskim plamenom!“

Generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta Rafael Pagnozi naglasio je da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uspjeli zajedničkom saradnjom ispuniti san.

Na kraju ceremonije gradonačenici Sarajeva i Istočnog Sarajeva su predali olimpijsku zastavu gradonačelniku finskog grada Vuokattija, koji će biti domaćin narednog 15. izdanja EYOF-a 2021. godine.

EYOF je okončan gašenjem olimijskog plamena i vatrometom.

Inače, svečanost je počela koncertom rok grupe Van Gogh, a nakon zatvaranja prisutne je zabavljala grupa Miligram.

Podsjetimo, EYOF 2019. je otvoren 10. februara svečanom ceremonijom na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja, koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboarding, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Najviše medalja su osvojile reprezentacije Norveške, Švicarske i Ruske Federacije  – sa po 12, a slijedi Francuska sa 11.

 

Skaka sa pressa u Vijeću ministara BiH o EYOF-u: Živimo sretne dane

“EYOF 2017. godine nije organiziran jer nije bilo podrške od ljudi koji su se nalazili na čelu institucija. Zato je važno ko se nalazi na čelu institucija. Obaveza je da naglašavamo pojedince, da izađemo iz klišea da je sve loše u BiH. Živimo sretne dane, uživajmo u ceremoniji otvaranja i sedmici sporta koja je pred nama”, naglasio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na današnjoj press konferenciji u zgradi Vijeća ministara BiH povodom početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019.

Gradonačelnik je zahvalio Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, Vladi RS-a, Vladi Kantona Sarajevo i gradskim vijećima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Novinarima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo jer će Sarajevo i Istočno Sarajevo ponovo biti sportski centar svijeta obzirom da je ovo najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

“Sutra će na našu veliku radost biti upaljen olimpijski plamen. Sutra će opet zasjati olimpijski krugovi koji predstavljaju simbole saradnje pet kontinenata, dakle čitavog svijeta. Prisustvovat ćemo defileu takmičara koji u BiH dolaze iz 46 zemalja svijeta. Zbog toga je EYOF investicija u budućnost, ne samo sporta, već u budućnost i promociju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da obnovimo olimpijski duh koji živi u Sarajevu već 35 godina”, kazao je Zvizdić.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je kazao da je EYOF prvi veliki sportski događaj organiziran poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se organizuje u BiH u kojem učestvuju država BiH, oba entiteta, te gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

“Želimo da ovo bude najbolje do sada organizirani EYOF”, poručio je Osmanović.

Svečani defile ulicama Sarajeva uoči početka EYOF-a

Građani Sarajeva uživali su danas u svečanom defileu koji je simbolično pokazao ko je sve od institucija do društveno odgovornih firmi uključen u organizaciju i realizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019) koji će biti otvoren sutra na stadionu Asim Ferhatović – Hase.

U cilju podrške sportu i manifestacijama od velikog državnog značaja, najviše državne institucije, velike državne kompanije, obrazovne institucije i brojne druge organizacije svojim zajedničkim angažmanom učestvuju u kreiranju pozitivne atmosfere u gradu, a i da svečana ceremonija otvaranja i sam EYOF proteknu besprijekorno i na najvišem mogućem nivou.

U defileu su učestvovali pripadnici vatrogasaca, hitne pomoći, vojske, policije, civilne zaštite, komunalnih službi, taksi službi, te brojnih kompanija koje su podržale ovu sportsku manifestaciju.

Stanovnici glavnog grada BiH koji su sunčan dan iskoristili za subotnju šetnju, s osmijehom na licu su mahali učesnicima defilea koji se protezao dužinom nekoliko kilometara.

S druge strane, svi koji su se nalazili u koloni vozila koja je krenula sa Ilidže prema centru grada, a zatim dvorani Zetra, sirenama su ih pozdravili i podsjetili da sutra počinje EYOF!