Gradonačelnik u društvu osnovaca i mališana iz vrtića pogledao predstavu „Priče iz Sarajevske žičare“

      Gradonačelnik-u-društvu-osnovaca-i-mališana

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas je u društvu osnovaca i mališana iz vrtića na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ pogledao predstavu „Je li to samo san“ (Priče iz Sarajevske žičare), koju je podržao Grad Sarajevo.

Lajt motiv predstave jeste da se kroz muziku, ples, video i humor, djeci ispriča priča o Trebevičkoj žičari i značaju ovog simbola za grad Sarajevo.

Glumci Dina Mušanović i Adis Omerović spremno su dočekali publiku i s mnogo energije i ljubavi na scenu iznijeli sve ono što je prema tekstu Žanete Trišić – Bajramović, zamislio i postavio Mario Drmać, koji se pobrinuo za režiju, scenografiju, kostime i masku.

Predstava “Priče iz Sarajevske žičare” je multimedijalna, te će dječica biti u prilici proputovati i ostalim bh. gradovima. Neki su bili, neki će ponovo doći, neki su posjetili Žičaru, a neki posebno maštaju o toj posjeti.

Evropski pokret u BiH čestitao Skaki i Vukoviću uspješnu organizaciju EYOF-a 2019

      Evropski-pokret-u-Bosni-i-hercegovini-čestitao

„Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulah Skaka i Nenad Vuković, uspješnom organizacijom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019), pokazali su da se uz ozbiljan i odgovoran pristup Bosna i Hercegovina može ponositi, radovati ali i nadati još većim budućim sportskim manifestacijama“.

Ovo je, između ostalog, navedeno u čestitci koju je Evropski pokret u Bosni i Hercegovini na čelu sa predsjednikom Predragom Praštalom, danas uputio čelnim ljudima gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji su od 9. do 16. februara ove godine bili domaćini 14. izdanju EYOF-a.

Potvrda tome su, ističe se dalje u čestitci, najviše pohvale i priznanja Evropskog olimpijskog komiteta i ostalih sportskih institucija za besprijekornu i odlično organiziranu Olimpijadu mladih koja je okupila više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja.

Informativni centar o MKSJ Sarajevo organizira javno praćenje izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću

      Informativni-centar-o-međuarodnok-kaznenog

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove će, kako je već i najavljeno, 20. marta u Hagu izreći presudu po žalbi Radovanu Karadžiću.

Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo će tim povodom u Vijećnici 20. marta, sa početkom u 14 sati, organizirati javno praćenje izricanja presude u prisustvu udruženja žrtava, predstavnika stručne i akademske zajednice,  međunarodnih organizacija kao i nevladinog sektora.

Nakon izricanja presude, prisutni će imati priliku da čuju pojašnjenja i mišljenja pravnih eksperata u vezi sa izrečenom presudom i cjelokupnim pravnim procesom koji se vodio protiv Radovana Karadžića u Hagu.

Radovan Karadžić se teretio po dvije tačke optužnice za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Radovan Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Organiziranje transparentnog praćenja izricanja ove presude još jedna je od aktivnosti u okviru mandata Informativnog centra o MKSJ Sarajevo, čime želimo pružiti blagovremenu informaciju javnosti o odlukama međunarodnog suda.