Gradonačelnik Skaka posjetio gradonačelnika Beča: Jačanje saradnje u oblasti turizma i pametnih tehnologija

      Gradonačelnik-Skak-a-posjetio-gradonačelnika

Gradovi Sarajevo i Beč će osnažiti saradnju i realizirati zajedničke projekte iz različitih oblasti kulture, turizma, a posebno pametnih tehnologija, poručeno je danas nakon sastanka gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga u austrijskoj prijestolnici.

Gradonačelnik Skaka je čestitao kolegi preuzimanje dužnosti prvog čovjeka Beča, te izrazio očekivanje da će dva prijateljska grada produbiti veze te proširiti oblasti zajedničkog djelovanja.

–        Imali smo veoma sadržajne i vrlo konkretne razgovore. Razmotrili smo učešće u nekim projektima urbanog razvoja, jačanja turističkih potencijala i saradnju u oblasti primjene pametnih tehnologija – istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Bilo je govora i organiziranju manifestacija “Dani Sarajeva u Beču”, odnosno “Dani Beča u Sarajevu” sa ciljem promocije kulture i turizma, te zbližavanja umjetnika i građana ova dva grada.

Gradonačelnik Skaka je naveo da vrlo ohrabren razgovorima i uvjeren sam da će i sa novim gradonačelnikom Beča imati čvrtu, kontinuiranu i konkretnu saradnju u obostranom interesu.

Za žene besplatno kupanje, teretana i sauna 8. marta na Olimpijskom bazenu Otoka

      Za-žene-besplatno-kupanje-teretana-i-sauna-osmog-marta-na-Olimpijskom-bazenu-Otoka

Olimpijski bazen Otoka će za Dan žena pokloniti pripadnicama ljepšeg pola besplatno kupanje, teretanu i saunu.

Dame će ove usluge JP Olimpijski bazen Otoka, koje posluje u sklopu Grada Sarajeva, moći koristiti 8. marta u periodu od 07:00 do 23:00 sata.

Strossmayerova vraća stari sjaj

      štrossmajerova-vraća-stari-sjaj-Grad-Sarajevo

Sa početkom građevinske sezone, Grad Sarajevo nastavlja sa projektom uljepšavanja lica našeg grada! Ovih dana je počela obnova i restauracija fasada u čuvenoj Strossmayerovoj ulici. Pojekt u cjelosti finansira Grad Sarajevo.

„Vraćamo stari sjaj objektima u najužem centru grada. Fasade su naše lice, identifikacija Grada. Ovi objekti svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću zaslužuju našu posebnu brigu. Ovakvi projekti stvaraju ambijent ugodnog življenja, ali i uljepšavaju ukupan dojam i uspomene gostiju i turista koji u sve većem broju dolaze u bh. prijestolnicu” – istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Projektnu dokumentaciju izradio je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, pod čijim nadzorom će se i izvoditi radovi.

 

Krajem marta 1. Međunarodni sastanak tour operatera: Grad Sarajevo domaćin najutjecajnijim svjetskim turističkim agencijama i avio kompanijama

      Krajem-marta-prvi-Međunarodni-sastanak-tur

Grad Sarajevo će, od 28. marta do 01. aprila 2019. godine, biti domaćin 1. Međunarodnog sastanka tour operatera „Meet Up Sarajevo“. Više od 200 agencija iz više od 100 država imat će svoje predstavnike na ovom događaju u organizaciji Grada Sarajeva i JP Sarajevo d.o.o.

Riječ je o jednom od najznačajnijih susreta turističkih radnika do sada, te o velikoj promociji turističkih potencijala BiH i Sarajeva. Očekuje se prisustvo nekih od najutjecajnijih svjetskih turističkih agencija, predstavnika avio kompanija, hotelijera i drugih privrednih subjekata povezanih sa ovom oblasti.

„Sarajevo i BiH već ostvaruju veliki turistički rast, ali je naša želja da sve podignemo na viši nivo i da potencijal pretvorimo u direktnu ekonomsku korist. Suštinska ideja je okupiti turističke operatere i putničke agencije i pomoći lokalnim agencijama i hotelijerima da se direktno povežu sa uglednim međunarodnim kompanijama, da sklope nove ugovore i učine grad Sarajevo još atraktivnijom turističkom destinacijom“, istaknuo je tim povodom gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Tokom dvodnevne konferencije, turistički radnici iz cijelog svijeta će se upoznati, ne samo sa potencijalima, nego i sa aktuelnom situacijom i razvojnim planovima. BiH je tokom 2018. godine često uvrštavana i na različite liste globalno najatraktivnijih turističkih destinacija. Svjetska turistička organizacija stavila je našu zemlju u top 10 destinacija s najbržim rastom broja posjeta.

„Meet Up Sarajevo“ će, kako se očekuje, prezentirati turističke potencijale i turističku ponudu grada Sarajeva najvažnijim tour operaterima iz svijeta.

Na jednom mjestu okupit će internacionalne turističke djelatnike i pružiti im nezaboravan boravak u Sarajevu.

Pružit će priliku svim lokalnim turističkim djelatnicima da sklope ugovore o budućoj poslovnoj saradnji i na taj način povećaju tržišno učešće u turističkoj industriji.

Podstaknut će povećanje nivoa usluga u ugostiteljstvu, te osigurati promociju medicinskog, sportsko-rekreacijskog, kulturnog, ekološkog, gastronomskog i vjerskog turizma.