Zajednički projekat Grada Sarajeva i SARTR-a: 15. maja na Spomen-parku Vraca predstava „Ay, Carmela“

      Zajednički-projekat-Grada-Sarajeva-i-Sarajevskog

Predstava „Ay, Carmela“, koja je sredinom prošlog mjeseca obilježila 20 godina izvođenja,  15. maja s početkom u 21 sat bit će izvedena na Spomen-parku Vraca. Ovim jedinstvenim događajem kojeg na inicijativu zamjenika gradonačelnika Milana Trivića, zajedno realiziraju Grad Sarajevo i Sarajevski ratni teatar SARTR, obilježit će se Dan pobjede nad fašizmom.

“Riječ je o jednoj od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava koja je obilježila istoriju bh. teatra i koja već 20 godina u BiH, ali i regiji i Evropi, šalje snažnu antifašističku poruku. Ova ideja je pokušaj oživljavanja Spomen-parka Vraca, jednog od najvećih i najvažnijih resursa grada Sarajeva. Ovo izvođenje ‘Ay, Carmele’ bit će posvećeno potomcima, odnosno žrtvama čija su imena uklesana na Spomen-parku Vraca”, rekao je Trivić.

Prema riječima direktora Sarajevskog ratnog teatra Aleša Kurta, Sarajevo ima nekoliko čarobnih prostora koja možemo i preko umjetnosti povezati sa građanima. „Spomen-park Vraca ima svoju simboliku, ljepotu i važnost, te je krajnje vrijeme da mu vratimo namjenu“.

Kurt je istakao i kako su ulaznice za predstavu besplatne, ali je broj mjesta ograničen, te je potrebno izvršiti rezervaciju u Sarajevskom ratnom teatru.

Glumica Selma Alispahić kazala je da predstava „Ay, Carmela“ više nije samo predstava, nego i misija kako umjetnika, tako i Sarajevskog ratnog teatra jer je održala ideju na kojoj je SARTR nastao.

“Ona je krik umjetnika protiv fašizma.  Ponosni smo što se ta ideja s kojom smo iz Sarajeva krenuli prije 20 godina glasno čula u 25 gradova BiH, i više od 40 gradova regije i Evrope u kojima smo je igrali”, istaknula je Alispahić na današnjoj konferenciji za novinare.

“Osjećam dug prema svojoj rodbini, ali i prema svima koji su dali svoje živote za oslobođenje Sarajeva i borbu protiv fašizma. Ova predstava je moj način da im se zahvalim”, rekao je Dragan Jovičić.

Medijima se obratila i Sarajka Nataša Tabori čija je pranona ubijena na Vracama. Tabori je rekla kako sa obje strane porodice ima žrtava, te kako joj zbog toga Vrace mnogo znače. „Vraca su dio naše historije koji treba biti sačuvan i ostaviti trag budućim generacijama”, poručila je Tabori.