Grad Sarajevo i UNDP javnimpozivomu okviru inicijative „Smart Sarajevo“ pomažu razvoj inovativnih ideja i projekata uz fond od preko 800.000 KM

      Grad-Sarajevo-i-Ujedinjene-nacije-javnimpozivomu

U okviru inicijative „Smart Sarajevo“, Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) objavili su javni poziv za projekte koje će biti finansirani iz fonda većeg od 800.000 KM.

Projekti će tretirati najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u martu ove godine.

Između ostalog, 55 posto ispitanika u istraživanju u kojem je učestvovalo više od 1.200 građana Sarajeva, ocijenilo je da im se u glavnom gradu BiH najviše sviđa „blizina prirode i planina“, 31,5 posto navodi da im se najviše sviđaju „različite kulture i identiteti“, dok je na trećem mjestu „jedinstven smisao za humor“.

Građani su, također, identificirali i tri najveća izazova i prioriteta za sve nivoe vlasti u Sarajevu, a to su zagađenje zraka, javni prijevoz i važnost vladavine prava, transparentnost i borba protiv korupcije.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe kako se radi o projektu koji na jedinstven način, u komunikaciji sa građanima, otvara priliku da se realiziraju konkretne incijative i utječe na kvalitet života građana.

– Istraživanje koje je provedeno je pokazalo da građani vrlo jasno dijele sa nama uvjerenje da su javne investicije u razvoj turizma i olimpijskih planina naš najveći potencijal i šansa. Također, oni su vrlo jasno rekli i šta misle koji su najveći izazovi i problemi, što nas sve dodatno obavezuje. Mi smo zahvalni UNDP sa kojim smo oformili fond za najbolje inicijative i najpametnija rješenja koja će nam pomoći da se približimo viziji Sarajeva budućnosti – rekao je gradonačelnik Skaka.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u Bosni i Hercegovini je ovim povodom izjavila: „Inicijativa ‘Smart Sarajevo’ ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja. Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju. Jasnu viziju budućnosti Sarajeva definiralo je više od 1.200 stanovnika ovog grada. Danas upućujemo javni poziv privatnim i javnim kompanijama i institucijama, i organizacijama civilnog društva da iznesu hrabre i inovativne ideje. Grad Sarajevo, UNDP i Općina Stari Grad, zajedno sa privatnim i javnim sektorom i organizacijama civilnog društva udružuju napore u stvaranju pametnijeg, zdravijeg i ugodnijeg ‘pametnog Sarajeva’.“

Poziv za projekte, te kriteriji za njihovo odobravanje, objavljeni su na internet stranicama Grada Sarajeva www.sarajevo.ba, internet stranici UNDP-a www.ba.undp.org i na Facebook stranici https://www.facebook.com/smartsarajevo/. Poziv je otvoren do 21. jula 2019. godine. Poziv je otvoren za nevladine organizacije, privatne kompanije, javne obrazovne institucije, škole, tehnološke centre i sve druge organizacije. Vrijednost pojedinačnih projekataje maksimalno 85.000 konvertibilnih maraka.

 

U partnerstvu Grada Sarajeva i Ambasade Mađarske u BiH u Vijećnici otvorena izložba „Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”

      U-partnerstvu-Grada-Sarajeva-i-Ambasade-Mađarske

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i na dan godišnjice sarajevskog atentata 28. juna Grad Sarajevo je ponovo dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Tim povodom Grad Sarajevo i Ambasada Mađarske u BiH večeras su u Vijećnici upriličili izložbu fotografija sadržanih u knjizi „Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”.

Građani, turisti i gosti grada bit će u prilici da pogledaju ovu jedinstvenu izložbu do 12. jula.

„Danas, u ovom simbolu stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, sa prijateljima iz Mađarske predstavljamo projekt „Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”, mađarskog autora, Attile Szalay-Berzeviczy-ja. I nije slučajno da svjedočimo ovoj jedinstvenoj izložbi u historijski važnom trenutku, na ovom historijski važnom mjestu, u gradu Sarajevu u kojem je je počelo i završilo 20. stoljeće“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Prema riječima mađarskog ambasadora Póse Krisztiána riječ je o impresivnoj izložbi koja je rezultat dugogodišnjeg, strastvenog i odanog autorovog rada. „Szalay-Berzeviczy na Sarajevo i njegovu historiju gleda sa velikom posveščenošću“, kazao je ambasador Krisztián te dodao da je kultura naš zajednički jezik koji ne poznaje granice.

Attila Szalay-Berzeviczy zahvalio je Gradu Sarajevu, gradonačelniku Skaki i mađarskom ambasadoru Krisztiánu na organizaciji i da je predivan osjećaj što je u prilici da ovaj svoj projekt promoviše u sarajevskoj Vijećnici, jednoj od najljepših građevina u Evropi.

Govoreći o fotografijama i knjizi, Szalay-Berzeviczy je kazao da je projekt započeo 2014. godine, obišavši svako važno mjesto gdje se odvijao rat: od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaillesa, pokrivajući ukupno 59 zemalja.

Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata u svijetu se obilježava nizom različitih manifestacija. Sjedinjene Američke Države su osnovale posebnu Komisiju za stogodišnjicu, čiji su počasni predsjednici Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Madeleine Albright, Colin Powell i dr. Izložbu u Vijećnici je promovirala upravo ova ugledna Komisija američke vlade uvrstivši je i u svoj zvanični program.

Nakon otvaranja izložbe, u Svečanom salonu Vijećnice, održan je Okrugli sto o temi „Šta je naslijeđe Prvog svjetskog rata i Mirovne konferencije u Parizu“.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovaoje i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-ugarske monarhije, i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva za iskazano prijateljstvo građanima Sarajeva u najtežim danima agresije i nesebično zalaganje za istinu i mir.

Grad Sarajevo obezbijedio uređaje za reanimaciju: Prvi danas postavljen u općini Novi Grad

      Grad-Sarajevo-obezbijedio-uređaje-za-reanimaciju

Općina Novi Grad je prva dobila automatski defibrilator  – AED uređaj za reanimaciju. Tako su građani Dobrinje danas imali priliku da prisustvuju puštanju u funkciju i prezentaciji korištenja uređaja u slučaju potrebe.

Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo realizira ovaj projekt po uzoru na evropske metropole i njihov standard.

Kupljeno je šest uređaja: pet će biti postavljeno na frekventnim mjestima u gradskim općinama, a šesti u Hitnoj pomoći radi edukacije. Ukupna vrijednost projekta je više od 25.000 KM.

„Grad Sarajevo po uzoru na evropske centre krenuo je u realizaciju projekta uspostavljanja mreže javno dostupnih medicinskih uređaja za pomoć. Uređaji će biti postavljeni na najfrekventnim lokacijama na području grada u svim gradskim općinama. Svako ulaganje i trud koji može doprinijeti spašavanju unesrećenih je vrijedno ulaganje. Nastavit ćemo sa realizacijom ovog značajnog projekta“, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Prema riječima direktora Hitne pomoći, Adema Zalihića uređaji su potpuno sigurni za upotrebu. „Bit će postavljeni na javnim prostorinma masovnog okupljanja, kako bi se u slučaju potrebe koristili prije dolaska Hitne pomoći. Ujedno, Zavod za hitnu medicinsku pomoć će se pobrinuti za kampanju edukacije o korištenju istih u obrazovnim, javnim ustanovama, firmama…“, kazao je Zalihić.

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo što je prvi uređaj za reanimaciju postavljen na najmnogoljudnijoj općini. Zahvalio je Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na iniciranju i podršci ovakvom projektu koji doprinosi kvaliteti života građana glavnog grada.

Grad finansira sanaciju sale u OŠ „Hasan Kikić“

      Grad-finansira-sanaciju-sale-u-Osnovnoj-školi-„Hasan-Kikić

U Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ na Gorici izvode se radovi na sanaciji male školske sale za šta je Grad Sarajevo obezbijedio sredstva.

Radovi podrazumijevaju urgentnu sanaciju pukotina i drugih oštećenja na zidovima sale kako bi se nesmetano mogli održavati časovi tjelesnog i prigodne školske svečanosti.

„U kontaktu sa Upravom ove škole procijenjeno je da je neophodno podhitno pristupiti sanacionim radovima jer je bilo otežano odvijanje nastavnog procesa i provođenje kulturnih, sportskih i drugih društvenih aktivnosti učenika“, istakao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Almir Pleh, direktor OŠ “Hasan Kikić” zahvalio je na razumijevanju i pomoći Grada Sarajeva, kojom će se izvršiti potrebna sanacija  i tako obezbijediti bolji uslovi za rad.