Информативни центар о МКСЈ Сарајево угостио 13. по реду међународну љетну школу права

      Informativni-centar-o-Međunarodnog-kaznonog

У просторијама Информативног центра о МКСЈ Сарајево у сарајевској Вијећници, одржана је настава за 26 иностраних студената међународне љетне школе права под називом “Улога транзиционе правде у изградњи институција и људских права након конфликта”, а коју организују Удружење “Правник”, Фондација Конрад Аденауер и Правни факултет Универзитета у Сарајеву.

Полазници љетне школе су студенти додипломског и постдипломског студија који долазе из Албаније, Аустрије, Белгије, БиХ, Канаде, Кине, Данске, Француске, Њемачке, Италије, Сјеверне Македоније, Пољске, Румуњске, Србије, Словеније, Шведске , Швајцарске, Турске, Украјине и САД-а. Реализација љетне школе је дио сарадње коју је Град Сарајево успоставио са Правним факултетом Универзитета у Сарајеву потписивањем Меморандума о сарадњи у јуну прошле године.

Полазницима је презентован рад Центра, а одржано је и једносатно предавање о мандату и правном насљеђу Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), као и Механизма за међународне кривичне судове, који је правни сљедник МКСЈ. Кроз предавања и интерактивну наставу, студенти су стекли значајна знања о улози МКСЈ у развоју и унапрјеђењу међународног хуманитарног и кривичног праву, а који је кроз 24 године свог рада развио универзално прихваћене стандарде и праксе рјешавања сукоба, процесуирања ратних злочинаца и утврђивања индивидуалне одговорности за кривична дјела геноцида, злочина против човјечности, кршења закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

У склопу боравка у просторијама Информативног центра, студентима је презентована и стална изложбена поставка Центра, као и оргинална судница МКСЈ која је трајно смјештена у Вијећници.

Студенти су са одушевљењем жељели сазнати и нешто више о реализованим и текућим пројектима главног града, а посебно су се занимали за историјат настанка и обнове Вијећнице као и за изградњу Требевићке жичаре.