Okončane prijave na inicijativu Smart Sarajevo, u tijeku glasovanje za najbolji projekt

      Okončane-prijave-na-inicijativu-Smart-Sarajevo-u-toku-glasanje-za-najbolji-projekat

Javni poziv “Smart Sarajevo” je zatvoren i prijedlozi se više ne prihvaćaju. Sljedeći korak u procesu je glasovanje građana za prijedloge koji vam se najviše sviđaju i koji su ocijenjeni kao prihvatljivi za ovaj javni poziv. Glasovanje je počelo 24. srpnja i trajat će do 20. kolovoza ove godine. Prijedlog koji sakupi najveći broj glasova, ući će u uži izbor.

Inicijativu „Smart Sarajevo“ su pokrenuli Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekti će tretirati najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u ožujku ove godine. Fond za projekte je veći od 800.000 KM.

Prijavljivanje na javni poziv i ocjenjivanje prijavljenih projekata vrši se i kroz novu digitalnu platformu consul.sarajevo.ba. Riječ je o testnoj platformi u okviru primjene pametnih rješenja koja će u narednom razdoblju biti učinkovit način komunikacije između Grada Sarajeva i građana.

Da bismo osigurali jednako vrijeme za glasovanje za sve podnesene prijedloge, uključujući one podnesene poštom, te naknadno dodane na ovu platformu – glasovi potpore koje su neki prijedlozi do 24. srpnja sakupili, neće se računati u glasovanju.

Računat će se samo glasovi na anketi koja se nalazi na sljedećem linku:

https://consul.sarajevo.ba/polls/vote-for-smart-sarajevo-prooposals

U međuvremenu, UNDP, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad ocijeniti će sve prihvatljive prijedloge, te će lista odabranih biti predstavljena na javnom događaju krajem kolovoza. Glasujte za prijedlog koji mislite da je važan i koji će napraviti Sarajevo pametnijim gradom!

Inicijativa „Smart Sarajevo“ ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i potporu razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja. Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju.

Poziv je bio otvoren za nevladine organizacije, privatne kompanije, javne obrazovne institucije, škole, tehnološke centre i sve druge organizacije. Vrijednost pojedinačnih projekata je maksimalno 85.000 konvertibilnih maraka.