Obilježen dan sjećanja na ubijene sugrađane u ulici Jukićeva

      Obilježen-dan-sjećanja-na-ubijene-sugrađane-u-ulici-Jukićeva-Grad-Sarajevo

Zamjenice predsjedatelja Gradskog vijeća, Edina Gabela i Mira Jurić, danas su, u ime Grada Sarajeva, s predstavnicima Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., posjetile mjesto stradanja naših sugrađana u ulici Jukićeva br. 69 i tom prilikom odale počast nevinim žrtvama.

Na današnji dan 1992. godine, granata ispaljena s agresorskih položaja, usmrtila je petero civila od kojih dvoje djece: šestogodišnju Indiru i desetogodišnjeg Rizvana Kujundžića, te Delvetu i Hasiju Kujundžić i Mirjanu Maksimović.

Predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Fikret Grabovica, ovom prilikom podsjetio je na stradanje svih nevinih žrtava u opkoljenom Sarajevu, posebice djece, naglasivši kako su učenje, odgoj i obrazovanje jedan od načina borbe protiv zla koje nas je snašlo.

Povodom ovog tužnog dana, na mjestu masakra, zajedno s predstavnicima Grada, okupile su se i obitelji i prijatelji nastradalih, te građani Sarajeva.

Snažna potpora Fondacije Konrad Adenauer projektima Informativnog centra o MKSJ Sarajevo

      Snažna-podrška-Fondacije-Konrad-Adenauer-projektima

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić, upriličio je prijem za novoimenovanog direktora predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH, Svena Petkea.

Zamjenik Šarić je tijekom nastupne posjete upoznao direktora Fondacije o pravnom statusu glavnog grada, njegovim mjerodavnostima, kao i uspješnim projektima koje implementira aktuelna gradska administracija.

 

Poseban fokus razgovora bio je posvećen razgovorima o uspostavljenom partnerstvu Grada Sarajeva i Fondacije u svezi s osnovanim Informativnim centrom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sarajevo. Tom prigodom je zaključeno da je od obostranog interesa suradnja na razvoju mandata Centra koja snažno doprinosi savladavanju prošlosti.

U pratnji zamjenika Šarića i uposlenika Gradske uprave, direktor Petke je potom obišao prostorije Centra u Vijećnici, u sklopu kojih se nalazi i originalna sudnica Tribunala i stalna izložbena postavka „Opsada Sarajeva kroz presude Haškog tribunala“.

Na radnom dijelu sastanka, pomoćnica gradonačelnika Mila Eminović-Rizvanović, predstavila je ciljeve osnivanja, organizaciju, plan rada, kao i buduće projekte Centra, te je s tim u svezi, razgovarano o konkretnim modalitetima sauadnje na provedbi tih projekata. Poseban fokus radnog dijela sastanka bio je posvećen razgovorima o realizaciji nove izložbene postavke Centra-Prikaz rada Tribunala kroz sve njegove osuđujuće presude po regijama i gradovima bivše Jugoslavije.  

Direktor Petke je istaknuo kako je razvoj ove izložbene komponente Centra od naročitog značaja, te da će Fondacija pružiti snažnu potporu njenom razvoju koji treba da bude u službi prikaza najznačajnijih dostignuća Tribunala i njegovog doprinosa u postizanju pravde, borbi protiv negiranja, sprečavanju revizionizma, te jačanju vladavine prava uopće.

Po završetku prijema, direktor Petke je u pratnji domaćina sastanka obišao i objekat sarajevske Vijećnice, te istakao pozitivne impresije o ovom najraskošnijem zdanju izgrađenom u Sarajevu i svojevrsnom simbolu grada i njegovog otpora, kao i svjetskom simbolu susreta civilizacija.