Обиљежен дан сјећања на убијене суграђане у улици Јукићева

      Obilježen-dan-sjećanja-na-ubijene-sugrađane-u-ulici-Jukićeva-Grad-Sarajevo

Замјенице предсједавајућег Градског вијећа, Едина Габела и Мира Јурић, данас су, у име Града Сарајева, са представницима Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., посјетиле мјесто страдања наших суграђана у улици Јукићева бр. 69 и том приликом одале почаст невиним жртвама.

Na današnji

На данашњи дан 1992. године , граната испаљена са агресорских положаја, усмртила је петеро цивила од којих двоје дјеце: шестогодишњу Индиру и десетогодишњег Ризвана Кујунџића, те Делвету и Хасију Кујунџић и Мирјану Максимовић.

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., Фикрет Грабовица, овом приликом подсјетио је на страдање свих невиних жртава у опкољеном Сарајеву, посебно дјеце, нагласивши како су учење, одгој и образовање један од начина борбе против зла које нас је задесило.

 

Поводом овог тужног дана, на мјесту масакра, заједно са представницима Града, окупиле су се и породице и пријатељи настрадалих, те грађани Сарајева.

Снажна подршка Фондације Конрад Аденауер пројектима Информативног центра о МКСЈ Сарајево

      Snažna-podrška-Fondacije-Konrad-Adenauer-projektima

Замјеник градоначеника Сарајева, Ивица Шарић, уприличио је пријем за новоименованог директора представништва Фондације Конрад Аденауер у БиХ, Свена Петкеа.

Замјеник Шарић је током наступне посјете упознао директора Фондације о правном статусу главног града, његовим надлежностима, као и успјешним пројектима које имплементира актуелна градска администрација.

 

 

Посебан фокус разговора био је посвећен разговорима о успостављеном партнерству Града Сарајева и Фондације у вези са основаним Информативним центром Међународног кривичног суда за бившу Југославију Сарајево. Том приликом је закључено да је од обостраног интереса сарадња на развоју мандата Центра која снажно доприноси савладавању прошлости.

У пратњи замјеника Шарића и упосленика Градске управе, директор Петке је потом обишао просторије Центра у Вијећници, у склопу којих се налази и оригинална судница Трибунала и стална изложбена поставка „Опсада Сарајева кроз пресуде Хашког трибунала“.

На радном дијелу састанка, помоћница градоначелника Мила Еминовић-Ризвановић, представила је циљеве оснивања, организацију, план рада, као и будуће пројекте Центра, те је са тим у вези, разговарано о конкретним модалитетима сарадње на проведби тих пројеката. Посебан фокус радног дијела састанка био је посвећен разговорима о реализацији нове изложбене поставке Центра-Приказ рада Трибунала кроз све његове осуђујуће пресуде по регионима и градовима бивше Југославије.

 

Директор Петке је истакнуо како је развој ове изложбене компоненте Центра од нарочитог значаја, те да ће Фондација пружити снажну подршку њеном развоју који треба да буде у служби приказа најзначајнијих достигнућа Трибунала и његовог доприноса у постизању правде , борби против негирања, спречавању ревизионизма, те јачању владавине права уопште.

По завршетку пријема, директор Петке је у пратњи домаћина састанка обишао и објекат сарајевске Вијећнице, те истакао позитивне импресије о овом најраскошнијем здању изграђеном у Сарајеву и својеврсном симболу града и његовог отпора, као и свјетском симболу сусрета цивилизација.

Град Сарајево организује бајрамску свечаност испред Вјечне ватре

      Grad-Sarajevo-organizuje-bajramsku-svečanost-ispred-Vječne-vatre-Grad-Sarajevo

Град Сарајево у сарадњи са Исламском заједницом позива све суграђанке и суграђане да заједно обиљежимо Курбан Бајрам уз свечаност која ће окупити све становнике Сарајева, али и госте из других градова Босне и Херцеговине.

Садржај програма је помно припремљен у сарадњи са ИЗ, а биће реализован у 20.00 часова испред Народног позоришта, те у 20.30 часова у Титовој улици.

“Бајрам доноси радост свим муслиманима широм свијета и увијек отвара врата домова наше породице за све госте који традиционално обиљежавају овај празник. Љепота и предност живљења у Сарајеву, посебно се препознају за празнике када завладају традиционални обичаји народа који живе у нашем граду. Та специфичност увијек изнова пробуди најдубљи дио нас, доносећи са собом искрену повезаност са породицом, пријатељима и комшијама. Деценије очувања традицијске културе инспирација су за сваки нови напор да у нашем граду представимо онај најскривенији и најбољи дио нас”, истакао је градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

“Посебно се радујем да вечерње часове првог дана Курбан Бајрама проведемо заједно”, додао је Скака.

 

Обиљежена 25. годишњица страдања четверо Сарајлија у улици Илије Енгела

      Obilježena-dvadeset-i-peta-godišnjica-stradanja

Данас је обиљежена 25. годишњица страдања четверо Сарајлија у улици Илије Енгела. Тим поводом, замјеник градоначелника Милан Тривић, у име Града Сарајева, положио је цвијеће и одао почаст на мјесту страдања.

Поводом овог тужног датума, данас су се на мјесту погибије окупиле и одале почаст породице жртава, те чланови Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995.

 

Предсједник Удружења Фикрет Грабовица, подсјетио је овом приликом да је на овај дан 1993. године на том локалитету граната испаљена са агресорских положаја, усмртила четверо цивила од којих двоје дјеце: Ирму Хаџимуратовић која је имала непуних осам година, њену мајку Елвиру Хаџимуратовић, тринаестогодишњег дјечака Јасмина Теровића и суграђанку Веру Ковачевић.

Сусрет градоначелника Скаке и најстаријег овогодишњег хаџије

 

      Susret-gradonačelnika-Skak-e-i-najstarijeg-ovogodišnjeg-hadžije

Сусрет пун емоција и радости градоначелника Сарајева Абдулаха Скаке са овогодишњим најстаријим хаџијом Заимом Чељом, који у организацији Исламске заједнице у БиХ, путује у света мјеста у Саудијску Арабију.

Градоначелник је дао подршку његовим настојањима да испуни своју вјерску дужност, те у 86. години први пут отпутује авионом на Хаџ.

 

“Само искрена вјера може дати људима снаге да раде велике ствари које чини наш будући хаџија. То је истовремено порука и инспирација младим људима да иду ка изазовима без обзира на околности и препреке”, истакао је градоначелник Скака.

Хаџија Заим је рекао да је прошле године сањао овај пут, те се ове одлучио да то и оствари. Захвалио је градоначелнику на пријему и пожелио успјех у даљем раду.

Одржан фестивал Лајв Стејџ уз подршку Града Сарајева

      Održan-festival-Laiv-Steidž-uz-podršku-Grada-Sarajeva

Сарајлије и сви гости бх. пријестолнице, имали су прилику уживати у наступима 27 регионално познатих имена из свијета поп, рок и електронске музике у оквиру музичког фестивала Лајв Стејџ, а уз подршку Града Сарајева.

Велике манифестације са међународним предзнаком представљају један од најбољих видова брендирања и промоције нашег града.

Обзиром да је Сарајево препознат од стране регионалних и свјетских туристичких агенција и медија као атрактивна дестинација, очекујемо да фестивал значајно допринесе унапређењу туризма, туристичке понуде, те његово позиционисање као још атрактивније дестинације.

Лајв Стејџ је поред вечерњих концерата укључивао и дневне бесплатне активности које су употпуниле његов садржај.

 

Ускоро ВиФи интернет сигнал на Требевићкој жичари

      Uskoro-vaj-faj-internet-signal-na-Trebevićkoj-žičari

Добра сарадња Града Сарајева и БХ Телецома ускоро ће бити потврђена увођењем бежичног интернет сигнала дуж цијеле трасе Требевићке жичаре. У току су радови на инсталацији опреме чиме ће понуда на Требевићкој жичари бити знатно обогаћена. По окончању радова се очекује тестно пуштање сигнала.

• „БХ Телецом“ као друштвено одговорна компанија подржава важне пројекте за град. Ово је само један у низу заједничких пројеката, а ускоро очекујемо и наставак, посебно у погледу примјене нових технологија у интересу грађана и развоја града, рекао је градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

В.д. генералног директора БХ Телецома Седин Кахриман истиче да је сарадња БХ Телецома и Града Сарајева више него задовољавајућа.

• Препознати потенцијали у домену имплементације нових технолошких рјешења ће значајно допринијети промоцији града Сарајева, повећању задовољства грађана Сарајева и све већег броја туриста и корисника услуга БХ Телецома – додао је Кахриман.

Окончане пријаве на иницијативу Смарт Сарајево, у току гласање за најбољи пројекат

      Okončane-prijave-na-inicijativu-Smart-Sarajevo-u-toku-glasanje-za-najbolji-projekat

Јавни позив “Смарт Сарајево” је затворен и приједлози се више не прихватају. Сљедећи корак у процесу је гласање грађана за приједлоге који вам се највише допадају и који су оцијењени као прихватљиви за овај јавни позив. Гласање је почело 24. јула и трајат ће до 20. августа ове године. Приједлог који сакупи највећи број гласова, ући ће у ужи избор.

Иницијативу „Смарт Сарајево“ су покренули Град Сарајево и Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Пројекти ће третирати најважније изазове и потенцијале које су сами грађани Сарајева дефинисали кроз истраживање које је проведено у марту ове године. Фонд за пројекте је већи од 800.000 КМ.

Пријављивање на јавни позив и оцјењивање пријављених пројеката врши се и кроз нову дигиталну платформу consul.sarajevo.ba.
Ријеч је о тестној платформи у оквиру примјене паметних рјешења која ће у наредном периоду бити ефикасан начин комуникације између Града Сарајева и грађана.

Да бисмо обезбиједили једнако вријеме за гласање за све поднесене приједлоге, укључујући оне поднесене поштом, те накнадно додане на ову платформу – гласови подршке које су неки приједлози до 24. јула сакупили, неће се рачунати у гласању.

Рачунаће се само гласови на анкети која се налази на сљедећем линку:

https://consul.sarajevo.ba/polls/vote-for-smart-sarajevo-prooposals

У међувремену, УНДП, Град Сарајево и Општина Стари Град оцијениће све прихватљиве приједлоге, те ће листа одабраних бити представљена на јавном догађају крајем августа. Гласајте за приједлог који мислите да је важан и који ће направити Сарајево паметнијим градом!

Иницијатива „Смарт Сарајево“ има велики потенцијал за побољшање квалитете живота грађана и подршку развоја урбане економије града кроз иновативна и технолошки утемељена рјешења. Стварање паметнијег града почиње разумијевањем потреба и жеља људи и проналажењем иновативних рјешења и идеја које би помогле у њиховом испуњавању.

Позив је био отворен за невладине организације, приватне компаније, јавне образовне институције, школе, технолошке центре и све друге организације. Вриједност појединачних пројеката је максимално 85.000 конвертибилних марака.