Градоначелник Скака на 24. годишњицу од масакра испред Градске тржнице: За нас, за преживјеле жртве опсаде, остаје да памтимо, опомињемо, опстајемо и градимо

Делегација Града Сарајева на челу са градоначелником Абдулахом Скаком данас је одала почаст и положила цвијеће на мјесто масакра на Маркалама на сјеверном улазу у Градску тржницу у знак сјећања на 43 убијена суграђана, те 84 теже и лакше рањених грађана нашег главног града.

„Тешко је схватити да је људска рука способна починити овакав злочин. Срамно је и несхватљиво да сви одговорни за овај, а и бројне друге разне злочине током опсаде Сарајева, нису одговарали ни пред једним судом.

За нас, за преживјеле жртве опсаде, остаје да памтимо, опомињемо, опстајемо и градимо, јер они који су испалили гранату, који су је довукли и поставили минобацач, као и они који су то наредили хтјели су да нас, да Сарајева не буде.

А , хвала Богу, Сарајева је све више!”, истакао је градоначелник Скака.

Од минобацачке гранате испаљене са агресорских положаја из правца Требевића на данашњи дан прије 24 године смртно су страдали: Омер Ајановић, Хидајет Алић, Салко Алић, Зено Башевић, Хусеин Бакташевић, Севда Бркан-Крушчица, Вера Брутус-Ђукић, Халида Цепић, Паша Црнчало, Мејра Цоцалић, Разија Чолић, Есад Чоранбегић, Дарио Длоухи, Салко Дураковић, Алија Џевлан, Најла Фазлић, Ријад Гарбо, Ибрахим Хајваз, Мехо Херцеглић, Јасмина Хоџић, Хајрудин Хозо, Јусуф Хашимбеговић, Аднан Ибрахимагић, Илија Карановић, Месудија Керовић, Вехид Комар, Мухамед Кукић, Мирсад Ковачевић, Хашим Куртовић, Исмет Кларић, Масија Лончар, Осман Махмутовић, Сенад Муратовић, Горан Потурковић, Блаженка Смољан, Хамид Смајлхоџић, Хајро Шатровић, Самир Топузовић, Хамза Туновић, Ајдин Вукотић, Сабахета Вукотић, Мехо Зећо и Нарима Жига.

Поред породица настрадалих Сарајлија, цвијеће су положили и одали почаст предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, представници Федерације, Кантона, Општина, удружења бораца и цивилних жртава рата, Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., те бројни грађани нашег града.