Večeras u Vijećnici održana prva javna prezentacija projektnih prijedloga u okviru inicijative „Smart Sarajevo“

Grad Sarajevo i UNDP BiH organizirali su večeras u Vijećnici prvu javnu prezentaciju projektnih prijedloga koji su ušli u uži izbor u okviru Inicijative „Smart Sarajevo“.

Ukupno 23 aplikanta predstavili su svoje inovativne ideje koje za cilj imaju da naše Sarajevo učine boljim i ugodnijim mjestom za življenje.

Projekti su fokusirani na tri područja koja su građani Sarajeva tijekom ankete u ožujku ove godine ocijenili kao prioritetnim, a to su zagađenje zraka, javni prijevoz i korupcija.

Svaki projektni prijedlog je predstavljen u tri minute, nakon čega je stručni žiri koji čini sedam članova City Mind Lab-a, a koji su stručnjaci u svojim područjima, postavljao relevantna pitanja.

Pored žirija i publika je na kraju događaja imala mogućnost da glasuje putem online alata za projekte koji im se najviše sviđaju.

Po završetku prezentacije, predstavljeni su glasovi žirija, te glasovi publike. Završni rezultati će biti naknadno objavljeni, a obuhvaćat će bodove temeljem tehničke analize, ocjene žirija te glasova publike.

Nakon konačnog odabira 10 najboljih projekata, pristupit će se njihovoj realizaciji na području općine Stari Grad.

Grad Sarajevo Inicijativom „Smart Sarajevo“, koju je pokrenuo zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), ne samo da želi stići europske trendove već ima ambiciju da postane lider tih procesa u regiji i šire, kao dinamično, atraktivno i održivo mjesto za život i poslovanje.

 

 

 

 

 

Javni uvid i rasprava o Nacrtima RP „Reljevo“ i „Švrakino selo – Mlakve“

Molimo da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i pravna lica da će u periodu od 30. avgusta do 28. septembra, u terminu od 8.30 do 15 sati, moći obaviti javni uvid u Nacrte regulacionih planova “Reljevo” i „Švrakino Selo-Mlakve“.

Javni uvid u Nacrt RP „Reljevo“ mogu obaviti u prostorijama MZ “Reljevo” ul. Reljevska br. 13, MZ „Dobroševići”, ul. Ahatovička 49 kao i u holu Općine Novi Grad, a javni uvid u Nacrt RP „Švrakino selo-Mlakve“ u prostorijama MZ „Švrakino selo I i III“, ul. Safeta Hadžića br. 177, MZ „Švrakino selo II” ul. Safeta Hadžića do br. 110, MZ „Aneks” ul. Prijedorska br. 14A, MZ „Staro Hrasno” ul. Antuna Branka Šimića br. 6 kao i u holu Općine Novi Grad.

Tokom javnog uvida, dana 02.09.2019. godine, održat će se prezentacija izloženog Nacrta RP „Reljevo“ u 14.30 sati u MZ „Reljevo”, te u 16 sati u MZ „Dobroševići”.

 Prezentacija Nacrta RP „Švrakino selo-Mlakve“ obavit će se 03.09. u 14.30 sati u MZ „Švrakino selo I i III” i u 16 sati u MZ „Švrakino selo II”, a 04.09. u 14.30 sati u MZ „Aneks” i u 16 sati u MZ „Staro Hrasno”.

                                                                                          x  x  x

 Javna rasprava o Nacrtu RP “Reljevo” održat će se 01.10.2019. (utorak) u 17 sati, odnosno o Nacrtu RP „Švrakino selo-Mlakve“  03.10.2019. (četvrtak) u 17 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad (ul. Bulevar Meše Selimovića br. 97), u toku koje građani, pravna lica i svi ostali zainteresovani mogu da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na ove planske dokumente.

Izaslanstvo Grada Sarajeva odalo počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti

Zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Mira Jurić, gradska vijećnica Lana Velić i pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković danas su, u ime Grada Sarajeva, odale počast i položile cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti kod broja 14 u blizini pijace na Alipašinom Polju.

Na tom mjestu, prije 27 godine, od djelovanja granate ispaljene s agresorskih položaja iz pravca Nedžarića, ubijeno je 11, a teže i lakše ranjeno 53 naših sugrađana dok su čekali u redu za kruh. Tog kobnog dana život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentificirane osobe.

Počast su odali i predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, a ovu tužnu godišnjicu obilježile su i obitelji, rodbina i prijatelji žrtava ovog masakra.