Вечерас у Вијећници одржана прва јавна презентација пројектних приједлога у оквиру иницијативе „Смарт Сарајево“

Град Сарајево и УНДП БиХ организовали су вечерас у Вијећници прву јавну презентацију пројектних приједлога који су ушли у ужи избор у оквиру Иницијативе „Смарт Сарајево“.

Укупно 23 апликанта представили су своје иновативне идеје које за циљ имају да наше Сарајево учине бољим и угоднијим мјестом за живљење.

Пројекти су фокусирани на три области које су грађани Сарајева током анкете у марту ове године оцијенили као приоритетним, а то су загађење зрака, јавни превоз и корупција.

Сваки пројектни приједлог је представљен у три минуте, након чега је стручни жири који чини седам чланова City Mind Lab-a, а који су стручњаци у својим областима, постављао релевантна питања.

Поред жирија и публика је на крају догађаја имала могућност да гласа путем онлине алата за пројекте који им се највише допадају.

По завршетку презентације, представљени су гласови жирија, те гласови публике. Финални резултати ће бити накнадно објављени, а обухватаће бодове на основу техничке анализе, оцјене жирија те гласова публике.

Након финалног одабира 10 најбољих пројеката, приступиће се њиховој реализацији на подручју општине Стари Град.

Град Сарајево Иницијативом „Смарт Сарајево“, коју је покренуо заједно са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП), не само да жели стићи европске трендове већ има амбицију да постане лидер тих процеса у регији и шире, као динамично, атрактивно и одрживо мјесто за живот и пословање.

 

 

 

 

 

Javni uvid i rasprava o Nacrtima RP „Reljevo“ i „Švrakino selo – Mlakve“

Molimo da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i pravna lica da će u periodu od 30. avgusta do 28. septembra, u terminu od 8.30 do 15 sati, moći obaviti javni uvid u Nacrte regulacionih planova “Reljevo” i „Švrakino Selo-Mlakve“.

Javni uvid u Nacrt RP „Reljevo“ mogu obaviti u prostorijama MZ “Reljevo” ul. Reljevska br. 13, MZ „Dobroševići”, ul. Ahatovička 49 kao i u holu Općine Novi Grad, a javni uvid u Nacrt RP „Švrakino selo-Mlakve“ u prostorijama MZ „Švrakino selo I i III“, ul. Safeta Hadžića br. 177, MZ „Švrakino selo II” ul. Safeta Hadžića do br. 110, MZ „Aneks” ul. Prijedorska br. 14A, MZ „Staro Hrasno” ul. Antuna Branka Šimića br. 6 kao i u holu Općine Novi Grad.

Tokom javnog uvida, dana 02.09.2019. godine, održat će se prezentacija izloženog Nacrta RP „Reljevo“ u 14.30 sati u MZ „Reljevo”, te u 16 sati u MZ „Dobroševići”.

 Prezentacija Nacrta RP „Švrakino selo-Mlakve“ obavit će se 03.09. u 14.30 sati u MZ „Švrakino selo I i III” i u 16 sati u MZ „Švrakino selo II”, a 04.09. u 14.30 sati u MZ „Aneks” i u 16 sati u MZ „Staro Hrasno”.

                                                                                          x  x  x

 Javna rasprava o Nacrtu RP “Reljevo” održat će se 01.10.2019. (utorak) u 17 sati, odnosno o Nacrtu RP „Švrakino selo-Mlakve“  03.10.2019. (četvrtak) u 17 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad (ul. Bulevar Meše Selimovića br. 97), u toku koje građani, pravna lica i svi ostali zainteresovani mogu da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na ove planske dokumente.

Делегација Града Сарајева одала почаст жртвама масакра на Тргу солидарности

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Мира Јурић, градска вијећница Лана Велић и помоћница градоначелника Драгана Солаковић данас су, у име Града Сарајева, одале почаст и положиле цвијеће на спомен-обиљежје на Тргу солидарности код броја 14 у близини пијаце на Алипашином Пољу.

На том мјесту, прије 27 године, од дејства гранате испаљене са агресорских положаја из правца Неџарића, убијено је 11, а теже и лакше рањено 53 наших суграђана док су чекали у реду за хљеб. Тог кобног дана живот су изгубили: Рифет Бахтић, Јасмин Ђозо, Муниба Ганија, Нермин Гушић, Зоран Кафеџић, Садрија Краснићи, Надежда Пуљић, Даниел Туркаљ, Един Узуновић и два неидентификована лица.

 

 

Почаст су одали и представници Кантона Сарајево, Општине Нови Град, а ову тужну годишњицу обиљежиле су и породице, родбина и пријатељи жртава овог масакра.