Večeras u Vijećnici održana prva javna prezentacija projektnih prijedloga u okviru inicijative „Smart Sarajevo“

Grad Sarajevo i UNDP BiH organizirali su večeras u Vijećnici prvu javnu prezentaciju projektnih prijedloga koji su ušli u uži izbor u okviru Inicijative „Smart Sarajevo“.

Ukupno 23 aplikanta predstavili su svoje inovativne ideje koje za cilj imaju da naše Sarajevo učine boljim i ugodnijim mjestom za življenje.

Projekti su fokusirani na tri područja koja su građani Sarajeva tijekom ankete u ožujku ove godine ocijenili kao prioritetnim, a to su zagađenje zraka, javni prijevoz i korupcija.

Svaki projektni prijedlog je predstavljen u tri minute, nakon čega je stručni žiri koji čini sedam članova City Mind Lab-a, a koji su stručnjaci u svojim područjima, postavljao relevantna pitanja.

Pored žirija i publika je na kraju događaja imala mogućnost da glasuje putem online alata za projekte koji im se najviše sviđaju.

Po završetku prezentacije, predstavljeni su glasovi žirija, te glasovi publike. Završni rezultati će biti naknadno objavljeni, a obuhvaćat će bodove temeljem tehničke analize, ocjene žirija te glasova publike.

Nakon konačnog odabira 10 najboljih projekata, pristupit će se njihovoj realizaciji na području općine Stari Grad.

Grad Sarajevo Inicijativom „Smart Sarajevo“, koju je pokrenuo zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), ne samo da želi stići europske trendove već ima ambiciju da postane lider tih procesa u regiji i šire, kao dinamično, atraktivno i održivo mjesto za život i poslovanje.

 

 

 

 

 

Javni uvid i rasprava o Nacrtima RP „Reljevo“ i „Švrakino selo – Mlakve“

Molimo da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i pravna lica da će u periodu od 30. avgusta do 28. septembra, u terminu od 8.30 do 15 sati, moći obaviti javni uvid u Nacrte regulacionih planova “Reljevo” i „Švrakino Selo-Mlakve“.

Javni uvid u Nacrt RP „Reljevo“ mogu obaviti u prostorijama MZ “Reljevo” ul. Reljevska br. 13, MZ „Dobroševići”, ul. Ahatovička 49 kao i u holu Općine Novi Grad, a javni uvid u Nacrt RP „Švrakino selo-Mlakve“ u prostorijama MZ „Švrakino selo I i III“, ul. Safeta Hadžića br. 177, MZ „Švrakino selo II” ul. Safeta Hadžića do br. 110, MZ „Aneks” ul. Prijedorska br. 14A, MZ „Staro Hrasno” ul. Antuna Branka Šimića br. 6 kao i u holu Općine Novi Grad.

Tokom javnog uvida, dana 02.09.2019. godine, održat će se prezentacija izloženog Nacrta RP „Reljevo“ u 14.30 sati u MZ „Reljevo”, te u 16 sati u MZ „Dobroševići”.

 Prezentacija Nacrta RP „Švrakino selo-Mlakve“ obavit će se 03.09. u 14.30 sati u MZ „Švrakino selo I i III” i u 16 sati u MZ „Švrakino selo II”, a 04.09. u 14.30 sati u MZ „Aneks” i u 16 sati u MZ „Staro Hrasno”.

                                                                                          x  x  x

 Javna rasprava o Nacrtu RP “Reljevo” održat će se 01.10.2019. (utorak) u 17 sati, odnosno o Nacrtu RP „Švrakino selo-Mlakve“  03.10.2019. (četvrtak) u 17 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad (ul. Bulevar Meše Selimovića br. 97), u toku koje građani, pravna lica i svi ostali zainteresovani mogu da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na ove planske dokumente.

Izaslanstvo Grada Sarajeva odalo počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti

Zamjenica predsjedatelja Gradskog vijeća Mira Jurić, gradska vijećnica Lana Velić i pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković danas su, u ime Grada Sarajeva, odale počast i položile cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti kod broja 14 u blizini pijace na Alipašinom Polju.

Na tom mjestu, prije 27 godine, od djelovanja granate ispaljene s agresorskih položaja iz pravca Nedžarića, ubijeno je 11, a teže i lakše ranjeno 53 naših sugrađana dok su čekali u redu za kruh. Tog kobnog dana život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentificirane osobe.

Počast su odali i predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, a ovu tužnu godišnjicu obilježile su i obitelji, rodbina i prijatelji žrtava ovog masakra.

Gradonačelnik Skaka na 24. godišnjicu od masakra ispred Gradske tržnice: Za nas, za preživjele žrtve opsade, ostaje da pamtimo, opominjemo, opstajemo i gradimo

Izaslanstvo Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom danas je odalo počast i položilo cvijeće na mjesto masakra na Markalama na sjevernom ulazu u Gradsku tržnicu u znak sjećanja na 43 ubijena sugrađana, te 84 teže i lakše ranjenih građana našeg glavnog grada.

„Teško je shvatiti da je ljudska ruka sposobna počiniti ovakav zločin. Sramno je i neshvatljivo da svi odgovorni za ovaj, a i brojne druge razne zločine tijekom opsade Sarajeva, nisu odgovarali ni pred jednim sudom.

Za nas, za preživjele žrtve opsade, ostaje da pamtimo, opominjemo, opstajemo i gradimo, jer oni koji su ispalili granatu, koji su je dovukli i postavili minobacač, kao i oni koji su to naredili htjeli su da nas, da Sarajeva ne bude.

A, hvala Bogu, Sarajeva je sve više!”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Od minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja iz pravca Trebevića na današnji dan prije 24 godine smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Pored obitelji nastradalih Sarajlija, cvijeće su položili i odali počast predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici Federacije, Kantona, Općina, udruga boraca i civilnih žrtava rata, Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te brojni građani našeg grada.

 

 

 

 

Djeca Zavoda Mjedenica ljetovala u Novom Vinodolskom

Grad Sarajevo je u suradnji s Gradom Zagrebom i ove godine omogućio ljetovanje sarajevske djece u hrvatskom primorskom gradu Novi Vinodolski.

Odlazak 20-ro djece Zavoda Mjedenica na ljetovanje je nastavak zajedničkog projekta dvaju partnerskih gradova koji se uspješno realizira već šestu godinu zaredom.

„Ovo je jedna u nizu aktivnosti suradnje između Sarajeva i Zagreba. Ali ova suradnja nam je najdraža, jer ovo je izuzetna prilika da se širi ljubav i prijateljstvo. Zato će Grad Sarajevo i dalje zajedno s prijateljima iz Zagreba podržavati ovaj i slične projekte, jer mladi su, u svakom smislu, budućnost naših glavnih gradova i država“, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Sarajevski mališani su zajedno sa svojim prijateljima iz Vukovara boravili u Vili Rustici u Novom Vinodolskom, u blizini Rijeke, u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba.

Za djecu su osmišljene mnogobrojne zanimljive aktivnosti u okviru kojih su imali mogućnost da se druže, sklope nova poznanstva i ponesu lijepe uspomene.

 

Obilježena godišnjica stradanja šest civila na Trgu heroja

Gradski vijećnici Hazim Bahtanović, Miroslav Živanović, Reuf Hafizović, Srđan Srdić i pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković danas su, u ime Grada Sarajeva, posjetili mjesto stradanja naših sugrađana na Trgu heroja br. 8 i tom prilikom položili cvijeće i odali počast nevinim žrtvama.

Dana 25. kolovoza 1992. godine, u neboderu na Trgu heroja, dogodila se strašna obiteljska tragedija, kada je vatrenoj stihiji nastaloj uslijed granatiranja, ubijeno šest civila, od kojih dvoje djece, trogodišnji Mirza Hožbo i petogodišnja Mirela Hožbo, njihov djed Abid Rondić, nana Kimeta Rondić, tetka Alma Rondić, te susjeda Jelena Vasko.

Predsjednik Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Fikret Grabovica, ovom prilikom podsjetio je na stradanje svih nevinih žrtava u opkoljenom Sarajevu, posebice djece, naglasivši: “Čuvamo i njegujemo uspomene na stradale i doprinosimo kulturi sjećanja, što je posebno značajno za buduće naraštaje”.

Povodom ovog tužnog nadnevka, danas su se na mjestu stradanja okupili i počast odali i predstavnici Općine Novo Sarajevo, obitelji žrtava, te članovi Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Vijećnica na godišnjicu paljenja dobila novo osvjetljenje: Sarajevski simbol izgleda čarobnije nego ikad!

Gradska Vijećnica od večeras sija u novom ruhu!

Jedna od najprepoznatljivijih i najznačajnijih sarajevskih građevina, na 27. godišnjicu barbarskog čina njenog paljenja, dobila je novu iluminaciju sukladno najboljim svjetskim standardima.
Vijećnica ove godine privlači rekordan broj posjetitelja, a sada će u noćnim satima izgledati čarobnije nego ikad.

Tom prigodom večeras je na Šeherćehajinoj ćupriji kod Inat kuće održana večer sjećanja „Vijećnica iz inata“, gdje su domaćini bili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te rukovodstvo JP „Sarajevo d.o.o“. Svečanom paljenju nove iluminacije nazočili su brojni dužnosnici, javne osobe i prijatelji Sarajeva.
Projekt iluminacije je djelo najboljih bh. stručnjaka Srđe Hrisafovića i Jasmine Memić, a Grad Sarajevo je putem svog javnog poduzeća investitor.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je tom prigodom izjavio:
„Nekad mi se činilo da nije moguće Vijećnicu učiniti ljepšom nego što jeste. Ali, sada kada vidimo kako svjetlo te iluminacije iz ruku i ideje majstora Srđe Hrisafovića istakne Vijećnicu na poseban način, jasno je da je ova investicija vrijedila truda. Vijećnica je blago Grada Sarajeva, državni nacionalni spomenik i sada evo postaje i institucija koja živi i opravdava svako ulaganje. Naša je posebna želja bila da ovaj projekt predstavimo na dan sjećanja kada su zločinci htjeli uništiti našu povijest i naš identitet.“
Autor projekta iluminacije dr. Srđa Hrisafović ističe da je Vijećnica jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog razdoblja.
– Građena je u pseudo-maurskom stilu i svojom grandioznom formom i slikovitom fasadom dominira prostorom Baščaršije. Kao takva tretirana je i u projektu iluminacije. Svjetlom su naglašeni svi detalji koji su bitni u arhitekturi forme; ulazna fasada sa vijencem i krunom te istaci sa stubovima i balkonskim nišama. Sva tri istaka, arhitektonski najvažnija elementa forme, identično su osvjetljena, gdje je naglasak svjetla na visokim stubovima. Glavna fasada s ulaznim trijemom i stepeništem je prominentna i kao takva naglašena, dok dvije bočne fasade imaju identičan tretman, sa manje generalnog svjetla, ali s osvjetljenim ključnim detaljima fasade – naveo je on.
Pri projektiranju iluminacije Vijećnice specijalna pozornost posvećena je uštedi energije i svjetlo zagađenju. Projektanti su uspjeli da osvijetle bitne dijelove fasade, s usmjerenim svjetlom, bez bliještanja i bez nepotrebnog rasipanja svjetla. Tako je postignut traženi učinak iluminacije, ali u okvirima energetske učinkovitosti i bez svjetlo zagađenja.
Direktor JP „Sarajevo d.o.o“ Ensar Eminović navodi da je projekt u cijelosti financiran iz prihoda Vijećnice koja, sve više postaje, turistička atrakcija.
– Sezona je u punom jeku i očekujemo dobre rezultate. Najvažnije je da nastavljamo čuvanje i unaprjeđenje Vijećnice kao spomenika i institucije – ističe on.

Grad Sarajevo nastavlja s projektom uljepšavanja lica našeg grada

      Grad-Sarajevo-nastavlja-sa-projektom-uljepšavanja-lica-našeg-grada-Grad-Sarajevo

Grad Sarajevo nastavlja s projektom uljepšavanja lica našeg grada.

U ulici Obala Kulina bana počela je druga faza uklanjanja grafita za dio objekta uže gradske jezgre, a potom će se ova akcija proširiti, između ostalih i na ulice Đulagina, Halači, Sime Milutinovića Sarajlije, Mula Mustafe Bašeskije, Ćemaluša, Maršala Tita i Sarači.

Grad Sarajevo je, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova KS i Veleposlanstvom SAD u više navrata poduzeo niz potrebnih aktivnosti za realizaciju kampanje koja se vodi s posebnim naglaskom na čišćenju grafitnih natpisa s fasada u samom središtu i razvijanju svijesti da smo svi odgovorni za lijep, čist i uredan grad Sarajevo.

Projekt je od javnog interesa i ima za cilj, osim zaštite građevina u samom centru grada, stvaranje ugodnijeg ambijenta za život, kako za građane, tako i za turiste koji u naš grad dolaze u sve većem broju, posebno u jeku sezone.

Grad Sarajevo pokrovitelj ovogodišnje Međunarodne znanstvene konferencije “Isa-beg Ishaković”

      Grad-Sarajevo-pokrovitelj-ovogodišnje-Međunarodne

Grad Sarajevo čuva i njeguje sjećanje i baštinu svog osnivača Isa-beg Ishakovića. U narednom razdoblju radit ćemo intenzivnije na zaštiti i promociji tradicionalnih vrijednosti koje su u samoj srži našeg grada i nas samih.

Upravo o tome je, između ostalog, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, razgovarao s predstavnicima Udruge za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, hafizom Sadrudinom ef. Išerićem i Elvisom Pivićem.

Pokrenuli su i inicijativu da se službeno uvede nadnevak utemeljenja Sarajeva i obilježava u budućnosti.

“Rad ove udruge zaslužuje našu potporu i imat će je”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

“Ovom prigodom želimo se zahvaliti Upravi Grada Sarajevo na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom na pokroviteljstvu ovogodišnje Međunarodne znanstvene konferencije “Isa-beg Ishaković” i velikom doprinosu s ciljem revitalizacije višestoljetne kulturne baštine grada Sarajeva. Nadamo se da će se suradnja između Gradske uprave i Udruge Isa-beg Ishakovića i dalje nastaviti s ciljem promocije kulturnih, znanstvenih i civilizacijskih vrijednosti našeg društva,” rekao je tim povodom Pivić.