Вечерас у Вијећници одржана прва јавна презентација пројектних приједлога у оквиру иницијативе „Смарт Сарајево“

Град Сарајево и УНДП БиХ организовали су вечерас у Вијећници прву јавну презентацију пројектних приједлога који су ушли у ужи избор у оквиру Иницијативе „Смарт Сарајево“.

Укупно 23 апликанта представили су своје иновативне идеје које за циљ имају да наше Сарајево учине бољим и угоднијим мјестом за живљење.

Пројекти су фокусирани на три области које су грађани Сарајева током анкете у марту ове године оцијенили као приоритетним, а то су загађење зрака, јавни превоз и корупција.

Сваки пројектни приједлог је представљен у три минуте, након чега је стручни жири који чини седам чланова City Mind Lab-a, а који су стручњаци у својим областима, постављао релевантна питања.

Поред жирија и публика је на крају догађаја имала могућност да гласа путем онлине алата за пројекте који им се највише допадају.

По завршетку презентације, представљени су гласови жирија, те гласови публике. Финални резултати ће бити накнадно објављени, а обухватаће бодове на основу техничке анализе, оцјене жирија те гласова публике.

Након финалног одабира 10 најбољих пројеката, приступиће се њиховој реализацији на подручју општине Стари Град.

Град Сарајево Иницијативом „Смарт Сарајево“, коју је покренуо заједно са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП), не само да жели стићи европске трендове већ има амбицију да постане лидер тих процеса у регији и шире, као динамично, атрактивно и одрживо мјесто за живот и пословање.

 

 

 

 

 

Javni uvid i rasprava o Nacrtima RP „Reljevo“ i „Švrakino selo – Mlakve“

Molimo da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i pravna lica da će u periodu od 30. avgusta do 28. septembra, u terminu od 8.30 do 15 sati, moći obaviti javni uvid u Nacrte regulacionih planova “Reljevo” i „Švrakino Selo-Mlakve“.

Javni uvid u Nacrt RP „Reljevo“ mogu obaviti u prostorijama MZ “Reljevo” ul. Reljevska br. 13, MZ „Dobroševići”, ul. Ahatovička 49 kao i u holu Općine Novi Grad, a javni uvid u Nacrt RP „Švrakino selo-Mlakve“ u prostorijama MZ „Švrakino selo I i III“, ul. Safeta Hadžića br. 177, MZ „Švrakino selo II” ul. Safeta Hadžića do br. 110, MZ „Aneks” ul. Prijedorska br. 14A, MZ „Staro Hrasno” ul. Antuna Branka Šimića br. 6 kao i u holu Općine Novi Grad.

Tokom javnog uvida, dana 02.09.2019. godine, održat će se prezentacija izloženog Nacrta RP „Reljevo“ u 14.30 sati u MZ „Reljevo”, te u 16 sati u MZ „Dobroševići”.

 Prezentacija Nacrta RP „Švrakino selo-Mlakve“ obavit će se 03.09. u 14.30 sati u MZ „Švrakino selo I i III” i u 16 sati u MZ „Švrakino selo II”, a 04.09. u 14.30 sati u MZ „Aneks” i u 16 sati u MZ „Staro Hrasno”.

                                                                                          x  x  x

 Javna rasprava o Nacrtu RP “Reljevo” održat će se 01.10.2019. (utorak) u 17 sati, odnosno o Nacrtu RP „Švrakino selo-Mlakve“  03.10.2019. (četvrtak) u 17 sati u sali Općinskog vijeća Općine Novi Grad (ul. Bulevar Meše Selimovića br. 97), u toku koje građani, pravna lica i svi ostali zainteresovani mogu da daju svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na ove planske dokumente.

Делегација Града Сарајева одала почаст жртвама масакра на Тргу солидарности

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Мира Јурић, градска вијећница Лана Велић и помоћница градоначелника Драгана Солаковић данас су, у име Града Сарајева, одале почаст и положиле цвијеће на спомен-обиљежје на Тргу солидарности код броја 14 у близини пијаце на Алипашином Пољу.

На том мјесту, прије 27 године, од дејства гранате испаљене са агресорских положаја из правца Неџарића, убијено је 11, а теже и лакше рањено 53 наших суграђана док су чекали у реду за хљеб. Тог кобног дана живот су изгубили: Рифет Бахтић, Јасмин Ђозо, Муниба Ганија, Нермин Гушић, Зоран Кафеџић, Садрија Краснићи, Надежда Пуљић, Даниел Туркаљ, Един Узуновић и два неидентификована лица.

 

 

Почаст су одали и представници Кантона Сарајево, Општине Нови Град, а ову тужну годишњицу обиљежиле су и породице, родбина и пријатељи жртава овог масакра.

Градоначелник Скака на 24. годишњицу од масакра испред Градске тржнице: За нас, за преживјеле жртве опсаде, остаје да памтимо, опомињемо, опстајемо и градимо

Делегација Града Сарајева на челу са градоначелником Абдулахом Скаком данас је одала почаст и положила цвијеће на мјесто масакра на Маркалама на сјеверном улазу у Градску тржницу у знак сјећања на 43 убијена суграђана, те 84 теже и лакше рањених грађана нашег главног града.

„Тешко је схватити да је људска рука способна починити овакав злочин. Срамно је и несхватљиво да сви одговорни за овај, а и бројне друге разне злочине током опсаде Сарајева, нису одговарали ни пред једним судом.

За нас, за преживјеле жртве опсаде, остаје да памтимо, опомињемо, опстајемо и градимо, јер они који су испалили гранату, који су је довукли и поставили минобацач, као и они који су то наредили хтјели су да нас, да Сарајева не буде.

А , хвала Богу, Сарајева је све више!”, истакао је градоначелник Скака.

Од минобацачке гранате испаљене са агресорских положаја из правца Требевића на данашњи дан прије 24 године смртно су страдали: Омер Ајановић, Хидајет Алић, Салко Алић, Зено Башевић, Хусеин Бакташевић, Севда Бркан-Крушчица, Вера Брутус-Ђукић, Халида Цепић, Паша Црнчало, Мејра Цоцалић, Разија Чолић, Есад Чоранбегић, Дарио Длоухи, Салко Дураковић, Алија Џевлан, Најла Фазлић, Ријад Гарбо, Ибрахим Хајваз, Мехо Херцеглић, Јасмина Хоџић, Хајрудин Хозо, Јусуф Хашимбеговић, Аднан Ибрахимагић, Илија Карановић, Месудија Керовић, Вехид Комар, Мухамед Кукић, Мирсад Ковачевић, Хашим Куртовић, Исмет Кларић, Масија Лончар, Осман Махмутовић, Сенад Муратовић, Горан Потурковић, Блаженка Смољан, Хамид Смајлхоџић, Хајро Шатровић, Самир Топузовић, Хамза Туновић, Ајдин Вукотић, Сабахета Вукотић, Мехо Зећо и Нарима Жига.

Поред породица настрадалих Сарајлија, цвијеће су положили и одали почаст предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, представници Федерације, Кантона, Општина, удружења бораца и цивилних жртава рата, Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., те бројни грађани нашег града.

 

 

 

 

 

 

Дјеца Завода Мједеница љетовала у Новом Винодолском

Град Сарајево је у сарадњи са Градом Загребом и ове године омогућио љетовање сарајевске дјеце у хрватском приморском граду Нови Винодолски.

Одлазак 20-ро дјеце Завода Мједеница на љетовање је наставак заједничког пројекта двају партнерских градова који се успјешно реализује већ шесту годину заредом.

„Ово је једна у низу активности сарадње између Сарајева Загреба. Али ова сарадња нам је најдража, јер ово је изванредна прилика да се шири љубав и пријатељство. Зато ће Град Сарајево и даље заједно са пријатељима из Загреба подржавати овај и сличне пројекте, јер млади су, у сваком смислу, будућност наших главних градова и држава“, рекао је градоначелник Сарајева Абдулах Скака.

Сарајевски малишани су заједно са својим другарима из Вуковара боравили у Вили Рустици у Новом Винодолском, у близини Ријеке, у одмаралишту Црвеног крижа Града Загреба.

За дјецу су осмишљене многобројне занимљиве активности у оквиру којих су имали могућност да се друже, склопе нова познанства и понесу лијепе успомене.

Обиљежена годишњица страдања шест цивила на Тргу хероја

Градски вијећници Хазим Бахтановић, Мирослав Живановић, Реуф Хафизовић, Срђан Срдић и помоћница градоначелника Драгана Солаковић данас су у име Града Сарајева посјетили мјесто страдања наших суграђана на Тргу хероја бр. 8 и том приликом положили цвијеће и одали почаст невиним жртвама.

Дана 25. августа 1992. године, у небодеру на Тргу хероја, догодила се страшна породична трагедија, када је ватреној стихији насталој усљед гранатирања, убијено шест цивила, од којих двоје дјеце, трогодишњи Мирза Хожбо и петогодишња Мирела Хожбо, њихов дјед Абид Рондић, нана Кимета Рондић, тетка Алма Рондић, те комшиница Јелена Васко.

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., Фикрет Грабовица, овом приликом подсјетио је на страдање свих невиних жртава у опкољеном Сарајеву, посебно дјеце, нагласивши: „Чувамо и његујемо успомене на страдале и доприносимо култури сјећања, што је посебно значајно за будуће генерације”.

Поводом овог тужног датума, данас су се на мјесту погибије окупили и почаст одали и представници Општине Ново Сарајево, породице жртава, те чланови Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995.

Вијећница на годишњицу паљења добила ново освјетљење: Сарајевски симбол изгледа чаробније него икад!

Градска Вијећница од вечерас сија у новом руху!

Једна од најпрепознатљивих и најзначајнијих сарајевских грађевина, на 27. годишњицу барбарског чина њеног паљења, добила је нову илуминацију у складу са најбољим свјетским стандардима. Вијећница ове године привлачи рекордан број посјетилаца, а сада ће у ноћним сатима изгледати чаробније него икад.

Тим поводом вечерас је на Шехерћехајиној ћуприји код Инат куће одржана вечер сјећања „Вијећница из ината“, гдје су домаћини били градоначелник Сарајева Абдулах Скака те руководство ЈП „Сарајево д.о.о.“.Свечаном паљењу нове илуминације присуствовали су бројни званичници, јавне личности и пријатељи Сарајева.
Пројект илуминације је дјело најбољих бх. стручњака Срђе Хрисафовића и Јасмине Мемић, а Град Сарајево је путем свог јавног предузећа инвеститор.
Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је тим поводом изјавио:
„Некад ми се чинило да није могуће Вијећницу учинити љепшом него што јесте. Али, сада када видимо како свјетло те илуминације из руку и идеје мајстора Срђе Хрисафовића истакне Вијећницу на посебан начин, јасно је да је ова инвестиција вриједила труда. Вијећница је благо Града Сарајева, државни национални споменик и сада ево постаје и институција која живи и оправдава свако улагање. Наша је посебна жеља била да овај пројект представимо на дан сјећања када су злочинци хтјели уништити нашу историју и наш идентитет.“
Аутор пројекта илуминације др. Срђа Хрисафовић истиче да је Вијећница један од најрепрезентативнијих објеката из аустроугарског периода.
– Грађена је у псеудо-маурском стилу и својом грандиозном формом и сликовитом фасадом доминира простором Башчаршије. Као таква третирана је и у пројекту илуминације. Свјетлом су наглашени сви детаљи који су битни у архитектури форме; улазна фасада са вијенцем и круном те истаци са стубовима и балконским нишама. Сва три истака, архитектонски најважнија елемента форме, идентично су освјетљена, гдје је нагласак свјетла на високим стубовима. Главна фасада са улазном тријемом и степеништем је проминентна и као таква наглашена, док двије бочне фасаде имају идентичан третман, са мање генералног свјетла, али са освјетљеним кључним детаљима фасаде – навео је он.
При пројектовању илуминације Вијећнице специјална пажња посвећена је уштеди енергије и свијетло загађењу. Пројектанти су успјели да освјетле битне дијелове фасаде, са усмјереним свјетлом, без блијештања и без непотребног расипања свјетла. Тако је постигнут тражени ефекат илуминације, али у оквирима енергетске ефикасности и без свјетло загађења.
Директор ЈП „Сарајево д.о.о.Енсар Еминовић наводи да је пројект у цијелости финансиран из прихода Вијећнице која, све више постаје, туристичка атракција.– Сезона је у пуном јеку и очекујемо добре резултате. Најважније је да настављамо чување и унапрјеђење Вијећнице као споменика и институције – истиче он.

Град Сарајево наставља са пројектом уљепшавања лица нашег града

      Grad-Sarajevo-nastavlja-sa-projektom-uljepšavanja-lica-našeg-grada-Grad-Sarajevo

Град Сарајево наставља са пројектом уљепшавања лица нашег града.

У улици Обала Кулина бана почела је друга фаза уклањања графита за дио објекта уже градске језгре, а потом ће се ова акција проширити, између осталих и на улице Ђулагина, Халачи, Симе Милутиновића Сарајлије, Мула Мустафе Башескије, Ћемалуша, Маршала Тита и Сарачи .

Град Сарајево је, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова КС и Амбасадом САД у више наврата подузео низ потребних активности за реализацију кампање која се води са посебним акцентом на чишћењу графитних натписа са фасада у самом центру и развијању свијести да смо сви одговорни за лијеп, чист и уредан град Сарајево.

Пројект је од јавног интереса и има за циљ, осим заштите грађевина у самом центру града, стварање угоднијег амбијента за живот, како за грађане, тако и за туристе који у наш град долазе у све већем броју, посебно у јеку сезоне.

Град Сарајево покровитељ овогодишње Међународне научне конференције “Иса-бег Исхаковић”

      Grad-Sarajevo-pokrovitelj-ovogodišnje-Međunarodne

Град Сарајево чува и његује сјећање и баштину свог оснивача Иса-бег Исхаковића. У наредном периоду радићемо интензивније на заштити и промоцији традиционалних вриједности које су у самој сржи нашег града и нас самих.

Управо о томе је, између осталог, градоначелник Сарајева Абдулах Скака, разговарао са представницима Удружења за заштиту културне баштине Иса-бег Исхаковић, хафизом Садрудином еф. Ишерићем и Елвисом Пивићем.

Покренули су и иницијативу да се званично уведе датум утемељења Сарајева и обиљежава у будућности.

“Рад овог удружења заслужује нашу подршку и имаће је”, истакао је градоначелник Скака.

“Овом приликом желимо се захвалити Управи Града Сарајево на челу са градоначелником Абдулахом Скаком на покровитељству овогодишње Међународне научне конференције “Иса-бег Исхаковић” и великом доприносу у циљу ревитализације вишестољетне културне баштине града Сарајева. Надамо се да ће се сарадња између Градске управе и Удружења Иса-бег Исхаковића и даље наставити у циљу промоције културних, научних и цивилизацијских вриједности нашег друштва,” рекао је тим поводом Пивић.