Званична посјета градоначелника Скаке Горажду: Град Сарајево ће обезбиједити набавку апарата за дијализу

Град Сарајево ће ојачати сарадњу са Босанско-подрињским кантоном и градом Горажде, поручено је након данашње званичне и радне посјете делегације Града Сарајева, на челу са градоначелником Абдулахом Скаком Горажду гдје се сусрела са премијерком Босанско -подрињског кантона Аидом Обућа и градоначелником Мухамедом Рамовићем. Том приликом потписан је Споразум којим се ствара оквир за интензивнију сарадњу.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је дао и подршку Влади БПК и премијерки Обућа у реализацији пројекта отварања Хемодијализног центра у Кантоналној болници, на начин да ће Град Сарајево донирати један хемодијализни апарат.

„Задовољство ми је поново бити у нашем херојском граду, Горажду и БПК. Најавили смо снажније повезивање и сарадњу, радује ме што постоји обострана воља и спремност. Ми смо данас договорили врло конкретне планове. Град Сарајево разумије потребе за побољшањем инфраструктуре. Ових дана је почело пробијање тунела Храњен што је изузетно важно. Ми смо данас обећали да ћемо набавком пријеко потребног уређаја помоћи Влади БПК. То је, увјерен сам само почетак врло плодоносне сарадње”, истакнуо је градоначелник Скака.

Он је изразио наду да ће и кантонални ниво власти у Сарајеву препознати значај веће подршке Горажду.

 

 

Премијерка Обућа је изразила задовољство посјетом делегације Града те најавом снажније подршке која је, како је навела, потребна овом кантону.

„Разговарали смо о инфраструктурним пројектима, али и о развоју туризма и потенцијалима које имамо. Упознали смо градоначелника са пројектом Хемодијализног центра и врло нам је значајна подршка коју смо добили. Договорено је и да се конкретизује сарадња у области културе”, навела је она.

 

 

Током посјете домаћини су делегацију Града Сарајева упознали са актуелном ситуацијом те са планираним развојним пројектима од значаја за Град Горажде и БПК Горажде. Градоначелник Сарајева је у пратњи доградоначелника Ивице Шарића, те домаћина одао почаст на спомен обиљежју убијеној дјеци Горажда у периоду 1992. – 1995. године.

Градоначелник Горажда Мухамед Рамовић је навео да се Град Горажде и БПК Горажде „наслањају на Сарајево“.

„Ми очекујемо подршку од Града Сарајева и локалних заједница. Овај споразум смо потписали у знак будуће сарадње и хвала за прве активности око отварања дијализног центра у Горажду. Прошле године господин Скака је донирао топ који се користи за вријеме рамазана и грађани су то са одушевљењем прихватили. Биће нам велико задовољство да неке од културних садржаја из Сарајева пренесемо у Горажде”, казао је Рамовић.

 

Обиљежена годишњица страдања пет наших суграђана у улици Чекалуша

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Едина Габела, помоћница градоначелника Драгана Солаковић и градски вијећници Велија Катица, Сеад Срна и Нихад Ук, данас су, у име Града Сарајева, посјетили мјесто страдања наших суграђана у улици Чекалуша бр. 33 и том приликом положили цвијеће и одали почаст невиним жртвама.

На данашњи дан 1992. године , усљед дејства гранате испаљене са агресорских положаја, убијено је пет наших суграђана, браћа 12-годишњи Аднан и 11-годишњи Мирза Хоџић, 12-годишњи Ведран Штимац, 21-годишња Санела Лукачевић и 32-годишњи Фарук Нишић.

 

 

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., Фикрет Грабовица је овом приликом истакнуо да ова тужна годишњица свједочи о изгубљеној младости Сарајева. „Зато је јако важно његовати сјећање на убијене и чувати истину од заборава“, поручио је Грабовица.

Обиљежавању тужне годишњице страдања наших суграђана присуствовале су породице жртава, родбина и пријатељи, чланови Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., те ученици ОШ „Муса Ћазим Ћатић“ и Средње зуботехничке школе.